"La initiativa Comisiei pentru Afaceri economice si monetare, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care se sustine propunerea Comisiei Europene de a creste plafonul de asistenta financiara de la 12 miliarde la 25 miliarde euro pentru statele membre UE care nu fac parte din zona Euro si care inregistreaza dificultati cu balantele de plati", transmite, printr-un comunicat de presa, Parlamentul European.

Un regulament din anul 2002 a redus la 12 miliarde de euro plafonul de asistenta financiara pe termen mediu, pentru balantele de plati ale unui stat membru din afara zonei euro, se arata in comunicatul Parlamentului European.

"Recentele evenimente in contextul crizei financiare au aratat ca aceasta suma ar putea fi insuficienta daca mai multe state membre vor avea nevoie de sprijin. Din acest motiv Comisia a propus cresterea plafonului pentru aceasta asistenta financiara, iar Parlamentul European a sustinut aceasta initiativa prin adoptarea rezolutiei depusa de Pervenche Beres, presedinte al Comisiei PE pentru afaceri economice si monetare", transmite institutia.

"Parlamentul European considera ca statele membre care nu apartin zonei euro ar trebui incurajate sa caute sa obtina, in cadrul Comunitatii, un posibil sprijin financiar pe termen mediu pentru a face fata deficitului balantei lor de plati inainte de a solicita un sprijin la nivel international.

Situatia actuala constituie o dovada suplimentara a utilitatii euro din perspectiva protectiei statelor membre care apartin zonei euro si invita statele membre care nu apartin zonei euro sa adere la aceasta de indata ce vor indeplini criteriile de la Maastricht", mai arata comunicatul mentionat.