Mugur Isarescu: 30.000 de someri in plus nu sunt o problema, dar cifra ar putea fi si mai mare

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 20 noiembrie 2008, 21:52 Economie | Finanţe & Bănci


O crestere a numarului somerilor cu 30.000, ce reprezinta 0,5% din forta de munca, nu ar reprezenta o problema pentru somaj la nivel national, dar acesta ar putea creste peste estimarile actuale, a spus, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, la gala Ziarului Financiar.

"La nivel indiuvidual, aceasta cifra reprezinta, intradevar, o problema pentru fiecare persoana care ramane fara loc de munca. Cu toate acestea, o crestere cu 30.000 de someri reprezinta maximum 0,5% din forta de munca. Aceasta majorare, coroborata cu 3-4%, nivelul actual al somajului, arata ca deocamdata cu greu se poate vorbi de o problema", a spus Isarescu, citat de NewsIn, referindu-se la unele relatari din presa din ultima perioada.

Cu toate acestea, guvernatorul BNR a atentionat ca numarul somerilor ar putea creste cu mai mult de 30.000 de persoane.

"Exemplul pe care l-am dat nu diminueaza pericolul ratei somajului. S-ar putea ca cifra sa fie mai mare", a adaugat guvernatorul bancii centrale.

Referitor la nivelul produsului intern brut (PIB), Isarescu a precizat ca nivelul estimat pentru anul acesta de 140 miliarde euro reprezinta un PIB pe locuitor de 6.500 euro, mult mai mare decat cel de acum noua ani, cand Romania era sa intre in incapacitate de plata.

"In 1999, PIB-ul total a fost de 33 miliarde euro, iar pe locuitor - de 1.500 euro. Bugetul actual al Romaniei este mai mare decat intregul produs intern brut din ultimii zece ani", a explicat Isarescu.

Miercuri seara, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, declarase ca Romania ar putea inregistra anul acesta o crestere economica cuprinsa intre 4-4,5%.

Ajustarea consumului nu poate intarzia, contextul extern nu mai lasa timp de ezitari

Intrebarea cruciala in momentul de fata este ce se va ajusta mai intai in Romania, consumul sau investitiile, in conditiile in care contextul extern nu lasa prea mult timp pentru ezitari, a declarat joi guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"Sper ca intelepciunea sa prevaleze in fata nerabdarii, iar riscul unui derapaj sever sa nu se materializeze", a spus Isarescu.

El a explicat ca ajustarea ritmului de crestere a economiei romanesti va veni "chiar daca nu vrem" si va trebui sa se produca dupa un numar de ani de crestere semnificativa a consumului, in conditiile in care aspiratiile s-au decuplat de posibilitati.

"E bine sa ne gandim sa ajustam cererea interna mai devreme, nu mai tarziu, cat timp avem inca o crestere economica semnificativa. Intrebarea este ce se va ajusta mai intai: consumul sau investitiile", a mentionat guvernatorul BNR.

"Ajustarea cererii nu poate intarzia. Avem de ales: fie ajustare lina, facuta cu eforturi din interior, fie indusa de piata de capital din exterior, caz in care nu va fi nici lina, nici de proportii rezonabile", a adaugat el.

Isarescu a precizat ca momentul actual este critic, in conditiile crizei financiare internationale, care se suprapune dezechilibrului extern al Romaniei, si a vorbit despre amputarea standardelor de viata, tocmai din incurajarea consumului in detrimentul investitiilor si dintr-un ritm al cresterilor salariale peste cel al productivitatii.

"Daca ne pastram optiunea de a cumpara masini fara resurse si infrastructura, vom ajunge la un blocaj al traficului, iar consumul suplimentar va fi doar de monoxid de carbon din tevile de esapament", a spus Isarescu, la gala Ziarului Financiar.

Guvernatorul a aratat ca, atat timp cat Romania are un deficit de cont curent mare, in conditiile crizei financiare internationale, cresterile salariale vehiculate in acest moment nu pot fi finantate.

"Dupa doi ani de cresteri salariale de 20-25%, pentru 2009 erau vizate cresteri de 50-60% si stim ca, nici in acordurile cu sindicatele, avansul nu coboara sub 30%. In contextul international defavorabil si al dezechilibrului extern, nu mai are cine sa finanteze asa ceva", a spus Isarescu, care a adaugat ca astfel de cresteri salariale, pe langa faptul ca se risipesc prin inflatie, afecteaza si potentialul de crestere a investitiilor in Romania.

Retrogradarea Romaniei de catre agentiile de rating, nefondata

Guvernatorul a calificat drept nefondata decizia agentiilor de rating Standard & Poor's si Fitch de a retrograda Romania si a explicat ca, in moementul de fata, are un sentiment de deja vu, in conditiile in care agentiile de rating au tratat Romania cu foarte multa cirscumpectie si cu ani in urma, cand se vorbea despre incetarea platilor externe.

Facand referire la raportul agentiei de rating Standard & Poor's, Isarescu a precizat ca acesta nu trateaza nivelul datoriei externe a Romaniei si nici pe cel al rezervelor valutare.

Pe de alta parte, guvernatorul BNR a precizat ca celelalte state care au avut parte de un tratament mai bland din partea agentiilor de rating au recurs la masuri de austeritate, adecvate conditiilor internationale dificile.

"Contextul mondial profund nefavorabil s-a suprapus exuberantei nationale, incurajate de autoritatile de stat. Trebuie sa spun ca raspunsul inadecvat al autoritatilor, in acest context extern, a reprezentat cauza principala pentru care agentiile de rating au scazut sever, sau poate prea sever, ratingurile Romaniei", a explicat Isarescu.

"Romania a rama elevul nabadaios, care e de multe ori primul mustrat", a mai spus guvernatorul BNR.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3710 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  Cruzimea realitatii ascunse. (Joi, 20 noiembrie 2008, 22:17)

  Stefan [anonim]

  Ma intreb, cum este posibil sa facem majorari generalizate de salarii cind nu avem nici macar un buget de stat, aprobat pe anul 2009 ? Domnul Isarescu trebuie sa convinga politicii nostri si nu pe noi( am invatat pe propria piele) ca o crestere doar pe datorii larg difuse , nu este posibila,duce la faliment de stat sau individual. In rest, acest domn se demonstreaza cel mai realist si obiectiv angajat al statului. Ma intreb cit pricep de economie si finanta politicii care promit marea cu sarea . Situatia se face tot mai dura in Occident si deci va fi si la noi tot mai dificil. Noroc ca vom trimite un cosmonaut roman in spatiu, ca vom cumpara tractoare cu GPS si vom legaliza averile ilecite. Uraaaa!
 • +1 (15 voturi)    
  10 ANI INUTILI (Joi, 20 noiembrie 2008, 22:25)

  - [anonim]

  am avut 10 ani de crestere economica
  din care Romania NU S-A ALES CU NIMIC !

  1999 - 2000 = cdr (pdl+pnl+pntcd)
  2001 - 2004 = psd
  2005 - 2006 = pdl+pnl
  2007 - 2008 = psd+pnl

  psd = 6 ani
  pnl = 5 ani
  pdl = 3 ani

  PSD+PNL = 7 ani
  PDL+PNL = 3 ani

  Acum, cand cresterea economica se va apropia de ZERO, si banii vor fi din ce in ce mai putzini

  In timp ce ei: PSD+PNL+PC+UDMR sunt mai multi si mai uniti ca niciodata

  Credeti ca mai multi (7 ani) vor face din mai putzin mai mult ?

  Sau credetzi ca mai putzini (3 ani) vor face din mai putzin MAI MULT ?
  • +1 (7 voturi)    
   Comentariu copiat (Vineri, 21 noiembrie 2008, 2:38)

   un_om_de_cal [utilizator] i-a raspuns lui -

   E cel putin a patra oara cand vad exact acest comentariu la un articol diferit.

   Faptul ca va copiati comentariul la mai multe articole nu va ajuta sa convingeti pe nimeni, ba chiar dimpotriva.
    #showComment()
 • +1 (3 voturi)    
  Dupa ei potopul! (Joi, 20 noiembrie 2008, 23:21)

  Gabriel [anonim]

  Cam acesta este sloganul. Imi este teama ca nici de data aceasta romanii care stiu ce ar trebui sa voteze nu vor merge la vot. Oricum, sa revin la subiectul articolului, cei 30,000 someri au familii care vor suferi din cauza lipsei veniturilor iar pentru ei asta va insemna suferinta datorata, in mare parte, iresponsabilitatii celor care au aruncat cu banii pe fereastra.
  • -5 (5 voturi)    
   INTERESANT! (Joi, 20 noiembrie 2008, 23:56)

   lucian [anonim] i-a raspuns lui Gabriel

   - 30.000 de someri in plus
   - alte sute de mii sub limita saraciei
   - cateva milioane la limita saraciei
   - infractionalitatea in crestere (cea reala, nu statisticile)
   - natalitatea in scadere
   - Lista ar putea continua
   MDA, IN ROMANIA NU SUNT PROBEME!

   BA DA, ESTE O MARE PROBLEMA: CRIZA FINANCIARA DIN SUA CARE NE AFECTEAZA SI PE NOI :))). SA FIM SERIOSI!
  • 0 (2 voturi)    
   Nitica atentie! (Vineri, 21 noiembrie 2008, 0:11)

   lupu' singuratic [anonim] i-a raspuns lui Gabriel

   "iar pentru ei asta va insemna suferinta datorata, in mare parte, iresponsabilitatii celor care au aruncat cu banii pe fereastra".

   "iresponsabilitatii celor care au aruncat cu banii pe fereastra"

   Hei, stai nitel. Nu este numai iresponsabilitatea celor ce au dat ci si celor ce au luat.
 • +2 (2 voturi)    
  Fiti mai incisiv!!! (Vineri, 21 noiembrie 2008, 0:02)

  Pt dl Isarescu [anonim]

  D-le guvernator, va admir pt profesionalismul d-vostra! Rugamintea mea este sa fiti mai incisiv, discursurile d-vostra sa fie mai dure si mai directe, sa spuneti romanilor lucrurile pe nume. Marea majoritate nu au cunostintele de ec. (a vedea si ministerul educatiei ce absolventi lipsiti de viziune scoate pe banda rulanta, d-lor NU VA MAI BATETI JOC DE COPIII OAMENILOR).
 • -3 (3 voturi)    
  in plus fata de ... bla bla (Vineri, 21 noiembrie 2008, 0:14)

  export Spain [anonim]

  parca spuneati ca Rromania nu mai are someri
 • -5 (5 voturi)    
  exprimare inexacta (Vineri, 21 noiembrie 2008, 0:35)

  io [anonim]

  cifra nu poate fi nici macar atât de mare, darămite mai mare! Numărul, în schimb, ar putea fi oricât de mare.
  Cifrele sunt 'literele" cu care se scriu numere. În sistemul zecimal, sunt zece la număr, incluzând și pe "zero". Nu există niciun sistem de numerație cu treizeci de mii de cifre!!!!!!!! Dacă ar exista, în acel sistem de numerație numărul zecimal 30000 s-ar scrie 10 cu numărul treizeci de mii indice inferior, care ar semnifica baza de numerație (aberantă) treizeci de mii.
  • 0 (0 voturi)    
   cifra = (impr.) numar (Vineri, 21 noiembrie 2008, 10:21)

   DEX [anonim] i-a raspuns lui io

   Explicatie: impr. = impropriu (adica, pe intelesul dvs., DEX-ul recunoaste ca exprimarea este improprie/inexacta, insa o considera admisibila). Iar economistii stiu de ce... Prin urmare, sunteti off-topic.

   On-topic: dupa cum a vorbit, Isarescu pare cel mai capabil imediat viitor prim-ministru. Ramane ca "nabadaiosii" Basescu, Tariceanu si Geoana sa nu se mai "mustre" atata reciproc si sa-si dea si ei acordul asupra acestei solutii.
    #showComment()
 • +3 (5 voturi)    
  Sa mergem la vot (Vineri, 21 noiembrie 2008, 1:05)

  emy [anonim]

  Trebuie sa mergem la vot.Sa nu lasam PSD+PC,sa arunce cu banii pe fereastra,atitia cit mai sunt.Geoana promite si vorbeste avioane.Tariceanu face in fiecare zi ,pomeni electorale ,fara sa spuna de unde o sa le finanteze.Isarescu este ECONOMIST.Ne trebuie un prim-ministru economist,si un guvern de tehnocrati.
  Eu votez cu PD-L.
  • 0 (2 voturi)    
   cuuul:D (Vineri, 21 noiembrie 2008, 1:55)

   Mihai C [anonim] i-a raspuns lui emy

   Adicătelea, dupe câte înțeleg, ai matale insaid infărmeișîn cum că prim-ministrul băsescian (că alfel nu poate fi, dupe cum ne informează super-Băse), în cazul în care pedeleul Măriei Sale ar face guvernu (deci, să votăm, cu mic, cu mare!), ar fi Isărescu! Ești tare, frate! Unde catindezi, că numaidecât mă mut în colegiul cela și te votez :D
  • 0 (0 voturi)    
   Tehnocrati? (Vineri, 21 noiembrie 2008, 12:01)

   Ghita [anonim] i-a raspuns lui emy

   Prin definitie tehnocratii sunt apolitici, si sunt solutiile cele mai bune in perioada de criza, nu pentru ca sunt sustinuti de clasa politica, ci pentru ca nu sunt loviti de clasa politica neexistand interes (aici nu se aplica capra vecinului).

   La noi nu e criza la noi e boom economic: cresc salariile la profesori, la medici, (in fine pe scurt la bugetari), la pensionari (adica la alegatori)facem investitii in tot felul de chestiuni minore pentru ca pe restul le-am pus la punct. Daca sugarii ar vota poate ca nu ar trebui sa traiasca din 2 milioane pe luna (doar un vaccin e 4 milioane ,si doar spaga la doctor e 500.000)
 • 0 (0 voturi)    
  romania anilor 90 (Vineri, 21 noiembrie 2008, 6:14)

  uzyy [anonim]

  ne imaginam romania anilor 90 la nivel global si intelegem mult mai bine dimensiunile blocajului international,anul viitor revenim mult la negativ ca si crestere economica
 • 0 (2 voturi)    
  >30000 (Vineri, 21 noiembrie 2008, 8:05)

  Ana Popescu [anonim]

  Somerii sunt de vina!

  Cinismul celor care AU "GUVERNAT" TARA ESTE
  intradevar APOCALIPTIC.
 • 0 (0 voturi)    
  +30.000 e optimist (Vineri, 21 noiembrie 2008, 8:38)

  BEDE [anonim]

  Daca ii punem la socoteala pe cei care nu vor mai avea de lucru in Spania si Italia si se intorc, plus pe cei dati in somaj din cauza ca se inchid societatile la care lucrau, cred ca sare mult peste 30.000. Nu cumva o cifra realista ar fi in jur de 200.000?
  Spun asta avand in vedere ce se vede pe plan mondial impreuna cu faptul ca Romania nu exceleaza in nici un fel de produse care sa aiba mare cautare in lume si, in general, sunt inca multe fabrici cu tehnologii invechite si cu consumuri mari de energie si materii prime...
 • +1 (1 vot)    
  suntem artisti ai statisticilor (Vineri, 21 noiembrie 2008, 8:44)

  mim [anonim]

  ne tot laudam cu un nivel al somajului scazut, 3-4% dar in acest procent sunt numai somerii activi (care primesc ajutor de somaj). ati putea sa ne spuneti care este numarul real al celor care nu au nici o forma de venit (cu exceptia alocatiei penrtu copii) si care eventual primesc ajutor social sau alte forme de ajutor din partea statului?
  cred ca la acest procent/cifra ar trebui sa ne raportam cand incepem sa facem statistici si strategii. altfel mintim prin omisiune si cred ca dvs nu aveti nici un interes sa faceti lucrul acesta.
  si inca o intrebare: daca vi se va propune o sa acceptati sa conduceti viitorul guvern?
  • 0 (0 voturi)    
   Pe tarani la ce ii socotim (Vineri, 21 noiembrie 2008, 12:05)

   Cristina [anonim] i-a raspuns lui mim

   In UK sunt 40 milioane persoane active (am scazut copiii si pensionarii) si numai 30 milioane au servici. Restul or fi someri, casnice, agricultori, liber profesionisti. Nu cred ca la noi se calculeaza altfel somajul ca in alte parti.
   Ideal ar fi sa se orasenizeze populatia rurala, dar asta sa poate numai prin educatie. Cine sa-i angajeze la nivelul lor de analfabetism... Daca am avea 10 milioane de angajati, in loc de 5,7 am avea bani si de pensii
    #showComment()
 • 0 (0 voturi)    
  Care sunt CIFRELE REALE ? (Vineri, 21 noiembrie 2008, 10:38)

  me [anonim]

  pentru:

  - inflatie
  - DEFICIT BUGETAR
  - massa monetara
  - PIB
  • 0 (0 voturi)    
   CIFRE REALE???? :-) (Vineri, 21 noiembrie 2008, 11:32)

   RON [anonim] i-a raspuns lui me

   Cifrele oferite de statistica sunt la fel de reale ca productia la hectar raportata pe timpul lui ceausescu..!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by