Mugur Isarescu: 30.000 de someri in plus nu sunt o problema, dar cifra ar putea fi si mai mare
"La nivel indiuvidual, aceasta cifra reprezinta, intradevar, o problema pentru fiecare persoana care ramane fara loc de munca. Cu toate acestea, o crestere cu 30.000 de someri reprezinta maximum 0,5% din forta de munca. Aceasta majorare, coroborata cu 3-4%, nivelul actual al somajului, arata ca deocamdata cu greu se poate vorbi de o problema", a spus Isarescu, citat de NewsIn, referindu-se la unele relatari din presa din ultima perioada.
Cu toate acestea, guvernatorul BNR a atentionat ca numarul somerilor ar putea creste cu mai mult de 30.000 de persoane.
"Exemplul pe care l-am dat nu diminueaza pericolul ratei somajului. S-ar putea ca cifra sa fie mai mare", a adaugat guvernatorul bancii centrale.
Referitor la nivelul produsului intern brut (PIB), Isarescu a precizat ca nivelul estimat pentru anul acesta de 140 miliarde euro reprezinta un PIB pe locuitor de 6.500 euro, mult mai mare decat cel de acum noua ani, cand Romania era sa intre in incapacitate de plata.
"In 1999, PIB-ul total a fost de 33 miliarde euro, iar pe locuitor - de 1.500 euro. Bugetul actual al Romaniei este mai mare decat intregul produs intern brut din ultimii zece ani", a explicat Isarescu.
Miercuri seara, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, declarase ca Romania ar putea inregistra anul acesta o crestere economica cuprinsa intre 4-4,5%.
Ajustarea consumului nu poate intarzia, contextul extern nu mai lasa timp de ezitari
Intrebarea cruciala in momentul de fata este ce se va ajusta mai intai in Romania, consumul sau investitiile, in conditiile in care contextul extern nu lasa prea mult timp pentru ezitari, a declarat joi guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
"Sper ca intelepciunea sa prevaleze in fata nerabdarii, iar riscul unui derapaj sever sa nu se materializeze", a spus Isarescu.
El a explicat ca ajustarea ritmului de crestere a economiei romanesti va veni "chiar daca nu vrem" si va trebui sa se produca dupa un numar de ani de crestere semnificativa a consumului, in conditiile in care aspiratiile s-au decuplat de posibilitati.
"E bine sa ne gandim sa ajustam cererea interna mai devreme, nu mai tarziu, cat timp avem inca o crestere economica semnificativa. Intrebarea este ce se va ajusta mai intai: consumul sau investitiile", a mentionat guvernatorul BNR.
"Ajustarea cererii nu poate intarzia. Avem de ales: fie ajustare lina, facuta cu eforturi din interior, fie indusa de piata de capital din exterior, caz in care nu va fi nici lina, nici de proportii rezonabile", a adaugat el.
Isarescu a precizat ca momentul actual este critic, in conditiile crizei financiare internationale, care se suprapune dezechilibrului extern al Romaniei, si a vorbit despre amputarea standardelor de viata, tocmai din incurajarea consumului in detrimentul investitiilor si dintr-un ritm al cresterilor salariale peste cel al productivitatii.
"Daca ne pastram optiunea de a cumpara masini fara resurse si infrastructura, vom ajunge la un blocaj al traficului, iar consumul suplimentar va fi doar de monoxid de carbon din tevile de esapament", a spus Isarescu, la gala Ziarului Financiar.
Guvernatorul a aratat ca, atat timp cat Romania are un deficit de cont curent mare, in conditiile crizei financiare internationale, cresterile salariale vehiculate in acest moment nu pot fi finantate.
"Dupa doi ani de cresteri salariale de 20-25%, pentru 2009 erau vizate cresteri de 50-60% si stim ca, nici in acordurile cu sindicatele, avansul nu coboara sub 30%. In contextul international defavorabil si al dezechilibrului extern, nu mai are cine sa finanteze asa ceva", a spus Isarescu, care a adaugat ca astfel de cresteri salariale, pe langa faptul ca se risipesc prin inflatie, afecteaza si potentialul de crestere a investitiilor in Romania.
Retrogradarea Romaniei de catre agentiile de rating, nefondata
Guvernatorul a calificat drept nefondata decizia agentiilor de rating Standard & Poor's si Fitch de a retrograda Romania si a explicat ca, in moementul de fata, are un sentiment de deja vu, in conditiile in care agentiile de rating au tratat Romania cu foarte multa cirscumpectie si cu ani in urma, cand se vorbea despre incetarea platilor externe.
Facand referire la raportul agentiei de rating Standard & Poor's, Isarescu a precizat ca acesta nu trateaza nivelul datoriei externe a Romaniei si nici pe cel al rezervelor valutare.
Pe de alta parte, guvernatorul BNR a precizat ca celelalte state care au avut parte de un tratament mai bland din partea agentiilor de rating au recurs la masuri de austeritate, adecvate conditiilor internationale dificile.
"Contextul mondial profund nefavorabil s-a suprapus exuberantei nationale, incurajate de autoritatile de stat. Trebuie sa spun ca raspunsul inadecvat al autoritatilor, in acest context extern, a reprezentat cauza principala pentru care agentiile de rating au scazut sever, sau poate prea sever, ratingurile Romaniei", a explicat Isarescu.
"Romania a rama elevul nabadaios, care e de multe ori primul mustrat", a mai spus guvernatorul BNR.

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
din care Romania NU S-A ALES CU NIMIC !
1999 - 2000 = cdr (pdl+pnl+pntcd)
2001 - 2004 = psd
2005 - 2006 = pdl+pnl
2007 - 2008 = psd+pnl
psd = 6 ani
pnl = 5 ani
pdl = 3 ani
PSD+PNL = 7 ani
PDL+PNL = 3 ani
Acum, cand cresterea economica se va apropia de ZERO, si banii vor fi din ce in ce mai putzini
In timp ce ei: PSD+PNL+PC+UDMR sunt mai multi si mai uniti ca niciodata
Credeti ca mai multi (7 ani) vor face din mai putzin mai mult ?
Sau credetzi ca mai putzini (3 ani) vor face din mai putzin MAI MULT ?
Faptul ca va copiati comentariul la mai multe articole nu va ajuta sa convingeti pe nimeni, ba chiar dimpotriva.
dupa cum am vazut pana acum insa, a capatat minusuri proportional cu perioada de guvernare a PSD+PNL :)))))
- alte sute de mii sub limita saraciei
- cateva milioane la limita saraciei
- infractionalitatea in crestere (cea reala, nu statisticile)
- natalitatea in scadere
- Lista ar putea continua
MDA, IN ROMANIA NU SUNT PROBEME!
BA DA, ESTE O MARE PROBLEMA: CRIZA FINANCIARA DIN SUA CARE NE AFECTEAZA SI PE NOI :))). SA FIM SERIOSI!
"iresponsabilitatii celor care au aruncat cu banii pe fereastra"
Hei, stai nitel. Nu este numai iresponsabilitatea celor ce au dat ci si celor ce au luat.
Cifrele sunt 'literele" cu care se scriu numere. În sistemul zecimal, sunt zece la număr, incluzând și pe "zero". Nu există niciun sistem de numerație cu treizeci de mii de cifre!!!!!!!! Dacă ar exista, în acel sistem de numerație numărul zecimal 30000 s-ar scrie 10 cu numărul treizeci de mii indice inferior, care ar semnifica baza de numerație (aberantă) treizeci de mii.
On-topic: dupa cum a vorbit, Isarescu pare cel mai capabil imediat viitor prim-ministru. Ramane ca "nabadaiosii" Basescu, Tariceanu si Geoana sa nu se mai "mustre" atata reciproc si sa-si dea si ei acordul asupra acestei solutii.
De ce ar vrea clasa politica sa nu beneficieze partidele ce le reprezinta de viitoarele si posibile realizari, avand drept prim ministru un independent?!
De ce ar vrea viitoarea opozitie sa nu aiba carne de tun impotriva viitoarei puteri, cat timp prim ministru ar fi un independent?!
Asa si la alegeri, ce ar fi normal sau ar vrea poporul nu vor partile implicate indiferent de culoarea politica. Iar noi ne continuam drumul bezmetici, facand doar cucuie cu solutiile bune ce graviteaza in jurul nostru.
Eu votez cu PD-L.
La noi nu e criza la noi e boom economic: cresc salariile la profesori, la medici, (in fine pe scurt la bugetari), la pensionari (adica la alegatori)facem investitii in tot felul de chestiuni minore pentru ca pe restul le-am pus la punct. Daca sugarii ar vota poate ca nu ar trebui sa traiasca din 2 milioane pe luna (doar un vaccin e 4 milioane ,si doar spaga la doctor e 500.000)
Cinismul celor care AU "GUVERNAT" TARA ESTE
intradevar APOCALIPTIC.
Spun asta avand in vedere ce se vede pe plan mondial impreuna cu faptul ca Romania nu exceleaza in nici un fel de produse care sa aiba mare cautare in lume si, in general, sunt inca multe fabrici cu tehnologii invechite si cu consumuri mari de energie si materii prime...
cred ca la acest procent/cifra ar trebui sa ne raportam cand incepem sa facem statistici si strategii. altfel mintim prin omisiune si cred ca dvs nu aveti nici un interes sa faceti lucrul acesta.
si inca o intrebare: daca vi se va propune o sa acceptati sa conduceti viitorul guvern?
Ideal ar fi sa se orasenizeze populatia rurala, dar asta sa poate numai prin educatie. Cine sa-i angajeze la nivelul lor de analfabetism... Daca am avea 10 milioane de angajati, in loc de 5,7 am avea bani si de pensii
si daca am avea toata populatia educata (cum ai tu pretentia) e posibil sa te vezi obligata sa dai singura cu matura pe scara blocului si nu stiu daca se preteaza aceasta activitate cu gradul tau de inteligenta.
- inflatie
- DEFICIT BUGETAR
- massa monetara
- PIB