ING Bank a revizuit in scadere estimarile privind cresterea economiei Romaniei in 2009, la 1,7% de la 4%, din cauza recesiunii din zona euro si a temperarii ritmului de crestere al creditarii, potrivit NewsIn. Tot luni, Moody's a anuntat ca Romania ar putea intra in recesiune in anul viitor.

"Intotdeauna am vazut anul 2009 ca pe un an de ajustari, dar acum ne revizuim in scadere accentuata previziunile de crestere economica a Romaniei la aproape 2% de la 4% cat anticipam inainte, din cauza ca zona euro se confrunta cu o scadere a economiei, iar cresterea creditarii ne asteptam sa se tempereze la mai putin de 5% pana la finalul lui 2009", se arata intr-un raport al bancii.

Astfel, in viziunea analistilor ING, produsul intern brut al Romaniei ar putea inregistra o crestere anuala reala de 2,5% in primul trimestru din 2009, respectiv de numai 1,6% in trimestrul II al anului viitor, pentru ca pe tot anul sa se situeze la 1,7%.

Toate acestea implica si cresteri mai temperate ale profiturilor si salariilor, deteriorand consumul si afacerile, ceea ce le-ar putea distrage atentia guvernantilor de la inflatie spre economia reala, sustin analistii ING.

In ceea ce priveste inflatia, ING estimeaza ca aceasta se va tempera la 7% pana la finalul anului viitor, insa preturile de consum vor inregistra o crestere de 7,9% la finalul acestui an. Tinta de inflatie a BNR pentru acest an este de 3,8% plus/minus un punct procentual.

Potrivit estimarilor analistilor ING, inflatia ar urma sa fie de 6,6% la finalul primului trimestru din 2009, pentru ca pana la finele primului semestru din 2009 sa ajunga la 6,1%.

Agentia Moody's a anuntat luni ca se asteapta la o recesiune economica in Romania in 2009, cu o scadere a PIB-ului de 0,3%. Analiza agentiei are in vedere criza de lichiditate globala si incetinirea principalelor economii europene.