Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a dat unda verde Trezoreriei Marii Britanii sa achizitioneze, in mod indirect, intre 33% si 50% din capitalul social sau drepturile de vot ale societatii de servicii financiare RBS Securities Romania, potrivit buletinului de activitate al CNVM.

Operatia se va efectua dupa ce Trezoreria Marii Britanii va deveni actionar al The Royal Bank of Scotland Group, relateaza NewsIn.

RBS Securities este detinuta in mod indirect de grupul bancar Royal Bank of Scotland.

ABN Amro Romania si-a schimbat denumirea in Royal Bank of Scotland (RBS) din 15 octombrie, dupa ce banca olandeza ABN Amro a fost achizitionata in octombrie 2007 de consortiul format din Royal Bank of Scotland, Fortis si Santander pentru aproximativ 70 miliarde euro, iar diferitele segmente de activitate ale ABN Amro au fost impartite intre cele trei banci.

Activitatile desfasurate de banca in Romania au fost preluate pe parcurs de Royal Bank of Scotland. ABN Amro era prezenta in Romania din noiembrie 1995 si activeaza in 15 orase.

Guvernul britanic a nationalizat Royal Bank of Scotland Group Plc, la jumatatea lunii octombrie, in schimbul unui ajutor financiar de 20 miliarde lire sterline (25 miliarde euro).

Din aceasta suma, 5 miliarde lire urmau sa fie subscrise direct de guvern, sub forma de actiuni preferentiale, iar statul s-a angajat, de asemenea, sa subscrie restul de 15 miliarde lire, in cazul in care actiunile emise nu vor gasi cumparatori in randul actionarilor si investitorilor. Guvernul ar urma sa detina, in total, cel mult 60% din capitalul RBS.