Rezerva Federala Americana (Fed) a anuntat marti un nou program de sprijinire a sistemului financiar american, alocand 800 miliarde de dolari pentru dezghetarea pietei creditelor, potrivit Reuters. In cadrul acestui program, Fed va cumpara datorii si active ipotecare si va sustine creditele de consum si pentru intreprinderi mici si mijlocii.

"Actiunea are ca scop reducerea costurilor si imbunatatirea accesului la creditele ipotecare, ducand la sprijinirea sectorului imobiliar si ameliorarea conditiilor de pe pietele financiare", a anuntat institutia.

Secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc la Washington ca programul Fed va permite bancilor sa acorde mai multe credite.

Fed a anuntat ca va cumpara datorii ale Fannie Mae, Freddie Mac si Federal Home Loan Banks, o banca de locuinte finantata de guvern, in valoare de pana la 100 miliarde de dolari. De asemenea, cu 500 miliarde de dolari va cumpara active ipotecare ale Fannie Mae, Freddie Mac si Ginnie Mae.

Cu restul sumei de bani, adica 200 miliarde de dolari, Fed va sustine acordarea de credite pentru consum si pentru intreprinderile mici si mijlocii.

Acest program "demonstreaza sprijinul nostru pentru piata imobiliara. Nimic nu este mai important pentru a trece prin aceasta corectie a pietei imobiliare decat posibilitatea de a accesa credite ipotecare", a spus Paulson.

"Eu si colegii mei suntem hotarati sa folosim toate instrumentele pe care le avem la dispozitie pentru a pastra puterea institutiilor financiare si a stabiliza pietele financiare, pentru a minimiza raspandirea efectelor in economie", a mai precizat secretarul Trezoreriei.

Bloomberg scria luni ca autoritatile americane sunt pregatite sa imprumute peste 7.400 de miliarde de dolari, sau jumatate din valoarea produselor realizate in SUA in ultimul an, pentru salvarea sistemului financiar. Aceasta masura fara precedent ar include si fondurile in valoare de 2.800 de miliarde de dolari acordate deja institutiilor financiare in cadrul celui mai mare ajutor economic acordat de la programul New Deal aplicat in anii '30, in perioada marii depresiuni economice.

Pana in prezent, singurul program aprobat de autoritatile americane este cel in valoare de 700 miliarde de dolari al Trezoreriei americane.