"Anul 2009 pare sa fie o viziune pe termen mediu si lung, daca ne uitam la rapiditatea cu care se desfasoara evenimentele", a spus Stere Farmache, directorul Bursei de Valori Bucuresti, la finalul sesiunii de deschidere a seminarului EU-COFILE. Totusi, anticipeaza acesta, "volumele tranzactionate nu vor depasi nivelul din 2008, volatilitatea nu va mai avea amplitudini ca in septembrie-octombrie 2008 si lichiditatea cred ca va fi constanta". Farmache a mai amintit faptul ca CNVM ar putea interveni pentru reglementarea pietei Rasdaq.

Principalele estimari pentru 2009, exprimate de Stere Farmache:

  • S-ar putea sa avem sansa sa fim intr-o zona in care criza sa nu loveasca cu intensitatea cea mai mare, si aici poate sa fie sansa noastra si rezerva noastra de crestere. Nu cred ca volumele si cifra de afaceri vor depasi nivelul din 2008. Cel putin asta este abordarea in momentul de fata.
  • Un sector care cred ca ar fi interesat de bursa este cel al IMM, care intr-adevar au nevoie acuta de finantare, si care ar putea, cu o intermediere fincnaiara buna, sa obtina finantare pe piata de capital. Aceasta pentru ca, in acelasi timp, sunt persoane si institutii care acumuleaza lichiditati si care au nevoie de o alocare eficienta a resurselor.
  • Volatilitatea nu va mai avea amplitudini ca in septembrie-octombrie 2008 si lichiditatea cred ca va fi mai constanta.

Reglementarea pietei Rasdaq

  • Este nevoie de niste reguli din partea CNVM prin care sa asigure o transparenta mai buna a emitentilor, in plus ceea ce autoritatile pot face este ca CNVM sa aprobe functionarea in regim de piata reglementata a segmentului de piata Rasdaq. Asta ar aduce in arena publica societati care pot fi interesante pentru investitori. Acesta, cred, ar fi un segment in care CNVM poate contribui la revigorarea pietei. Sunt acolo societati putin cunoscute care pot reprezenta oportunitati bune pentru investitori.
  • Rasdaq are acum o contributie de 30% in economia bursei, cred ca daca societatile de pe piata Rasdaq ar intra in regim de piata reglementata, acest procent s-ar dubla.

Provocari pentru 2009: tranzactiile pe entitati alternative pietei de capital

"Sunt 3 elemente care vor avea un impact asupra constructiei planului de afaceri al BVB:

  • cum adresam competitia MiFID - care consta in tranzactiile OTC (over -the-counter, n.r.) care se fac in acest moment pe alte piete. In acest moment BVB nu capteaza toate tranzactiile care se fac pe simbolurile tranzactionate, ele pot avea loc si pe alte piete. Nu dorim sa contracaram, ci sa adresam aceste situatii si sa gasim optimul pentru BVB. Acest optim consta in autorizarea pentru tranzactiile OTC si pe piata actuala.
  • alta directie: sa dezvoltam un sistem in care sa incurajam tranzactiile pe MTF (multilateral trading facilities, n.r.), entitati care sa functioneze probabil cu a doua jumatate a lui 2009.

Listarea la bursa a BVB

  •  pregatim societatea (BVB, n.r.) pentru listare. Listare care a putea avea loc in termen de aproximativ un an.", a explicat Farmache.