Corespondenta din Bruxelles

UPDATE 1 Comisia Europeana a anuntat planul anti-criza: stimul de 200 miliarde euro + accelerarea platilor din fondurile structurale

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Miercuri, 26 noiembrie 2008, 12:46 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(26 Nov 2008) PDF, 128KB
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anuntat miercuri un plan de relansare economica care prevede un stimul fiscal de 200 de miliarde de euro: 170 sunt furnizate de statele membre UE, 30 prin contributia BEI, la care se adauga si o mobilizare din fondurile de la bugetul UE.

Planul anti-criza al Comisiei, care trebuie aprobat de Consiliu pentru a intra in vigoare, are doua componente principale:

- stimulul fiscal de 200 miliarde euro
- investitii pe termen scurt in infrastructura, cresterea eficientei energetice, investitii in tehnologii nepoluante

“Traversam o perioada de criza fara precedent, iar astazi, prin planul nostru de redresare economica europeana Comisia Europeana poate da un raspuns acestei situatii fara precedent", a declarat miercuri presedintele Jose Manuel Barroso inainte de prezentarea Planului anti-criza.

El a spus ca Bruxelles-ul ofera statelor membre o “cutie cu instrumente” (toolbox) pe care sa le foloseasca in functie de nevoile lor specifice. Barroso a dat Romania ca exemplu in grupul tarilor care anul viitor va avea o crestere economica de 4%, in timp ce exista un grup de tari al caror indice al cresterii economice va fi negativ, iar altele vor stagna. “Trebuie sa aplicam un tratament, dar nu trebuie sa folosim acelasi medicament pentru toti”, a spus Barroso.

Prin urmare, Comisia propune un raspuns la criza economica prin stimulente bugetare, dar si prin investitii in anumite sectoare. Scopul este de a aveaun dublu rezultat: pe termen scurt - un raspuns la criza, pe termen mediu si lung - o accelerare a reformelor structurale.

Barroso a subliniat nevoia de actiune coordonata la nivelul UE, pentru a “putea raspunde preocuparilor si nevoilor cetatenilor europeni”, ingrijorati de recesiunea profunda care se anunta.

Comisarul european Joaquin Almunia a subliniat ca e nevoie acum de acest plan intrucat “situatia se inrautateste, riscurile negative pe care le-am identificat in previziunile de la inceputul lunii noiembrie se materializeaza si criza financiara n-a trecut inca”.

“Stim ca situatia e grava, dar ea nu trebuie abordata cu pesimism. Stiu ca e la moda sa fim pesimisti, e un adevarat glamour sa fii pesimist. E o situatie grava, dar avem datoria de a o schimba. Trebuie masuri decisive, coordonate, atat in plan european cat si mondiial”, a spus Barroso.

Ce contine planul?

UN STIMUL FISCAL DE 1,5% DIN PIB-ul UE
- Stimulul fiscal este in valoare de 200 de miliarde de euro pentru perioada 2009-2010, din care 170 de miliarde la nivelul statelor membre UE (1,2% din PIBul UE), prin actiuni asupra bugetelor lor, si 30 de miliarde de la Banca Europeana de Investitii.

- In plus, contributia comunitara la acest stimul este accelerarea unor plati din fondurile structurale si sociale de pana la 6,3 miliarde de euro.

- Mobilizarea a 5 miliarde de euro – din fondurile care raman in fiecare an necheltuite din bugetul Uniunii – pentru imbunatatirea interconectarii energetice si construirea unei infrastructuri broadband.

PROTEJAREA SI CREAREA DE LOCURI DE MUNCA
Acces anticipat al statelor membre la 1,8 miliarde de euro la fonduri din Fondul Social European pentru intarirea politicilor privind piata muncii, sustinerea categoriilor celor mai vulnerabile, calificarea fortei de munca pentru domeniile necesare in conteextul crizei.

Acordarea anticipata a pana la 4,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune care sa insoteasca masuri pentru accelerarea implementarii proie4ctelor majore de investitii, care vor contribui la protejarea sau crearea de locuri de munca.

Recomandarea adresata statelor membre de a reduce contributiile sociale pentru angajatori muncitorilor cu venituri mici, pentru a promova angajarea fortei de munca necalificate.

Recomandare adresata Consiliului de a adopta, inainte de primavara lui 2009, directiva de reducere permanenta a TVAului pentru serviciile care presupun munca intensiva (reparatii de incaltaminte, echipamente electrocasnice, servicii de menaj, servicii de coafura, servicii domestice – ingrijirea copiilor, batranilor, persoanelor cu disabilitati).

INVESTITII INTELIGENTE
– Parteneriat public-privat pentru investitii in tehnologii “verzi”: cel putin 5 miliarde de euro pentru o initiativa privind industria auto pentru automobile mai ecologice, 1 miliard de euro printr-un plan de eficientizare energetica a cladirilor si 1,2miliarde de euro pentru o intiativa numita “fabricile viitorului”, pentru modernizaarea industriilor
– Cresterea investitiilor in cercetare si dezvoltare, prin stimuli fiscali, subventii sau garantii
– Investitii in internet de mare viteza din fonduri publice, pentru ca pana in 2010 accesul la itnernet sa fie in Europa de 100%. Statele membre trebuie sa investeasca in modernizarea retelelor. Commisia va pune la dispozitie, in plus de banii pentru proiectul broadband, un miliard de euro pentru investitii in retele in 2009-2010.

AJUTAREA MEDIULUI DE AFACERI
- BEI a pus la dispozitie un pachet de 30 de miliarde de euro pentru imprumuturi dedicate IMMurilor, o suma cu 10 miliarde mai mare decat a alocat imprumuturilor pentru acest sector in mod obisnuit.
- Comisia simplifica schema ajutoarelor de stat, pentru a grabi procesul de aprobare a ajutaorelor de stat. Ele vor trebui canalizate spre cercetare, inovatie, calificarea fortei de munca, protectia mediului si tehnologii curate, transport si eficienta energetica.
- Comisia autorizeaza temporar statele membre sa inlesneascaa accesul la finantare al companiilor prin acordarea de garantii, pentru garantarea creditelor.
- Reducerea poverii adminstrative, promovarea fluxurilor de capital si ajutarea intreprinzatorilor: infinitarea unei firme sa se faca in trei zile, cu costuri zero si simplificarea procedurilor de angajare
- Adoptarea unui statut al companiilor private europene, astfel incat de la icneputul lui 2009 sa fie usurate afacerile transfrontaliere ale IMMurilor si pentru ca ele sa lucreze sub jurisdictia unui singur set de reguli.
- Acordarea aceleiasi valori legale facturii electronice ca si celei pe hartie.

FOLOSIREA MAI BUNA SI MAI RAPIDA A FONDURILOR STRUCTURALE
- Comisia propune cresterea programelor de prefinantare pentru ca 4,5 miliarde de euro sa fie disponibile la inceputul anului 2009.
- Comisia va rpopune masuri pentru implementarea mai rapida a proiectelor, care presupun investitii, simplificarea modului de acordare a platilor anticipate beneficiarilor, extinderea listei de posibile cheltuieli eligibile.

IMPULSIONAREA INVESTITIILOR
- Pana la sfarsitul lui martie 2009, Comisia va lansa o cerere de propuenri pentru 500 de milioane de euro pentru proiecte de transport transeuropean (TEN-T), iar banii ar trebui sa duca la constructii inainte de finele lui 2009.

- BEI va creste finantarea investitiilor in infrastructura, schimbari climatice si securitate energetica cu 6 miliarde pe an.

Impulsul fiscal nu inseamna nesanctionarea deficitului excesiv

Barroso a subliniat ca Pactul de Stbilitate si Crestere nu a fost abolit, insemnand ca tarile care vor avea un deficit bugetar peste 3% nu vor fi scutite de declansarea unei proceduri de deficit excesiv. Insa va exista o mai mare flexibilitate, in sensul ca ele vor avea ragaz de un an de zile pentru a-si aduce deficitul sub 3%, in situatia in care el va fi depasit cu cateva zecimale.

Comisia nu a acceptat o scadere europeana a TVA

Presedintele Comisiei a spus ca Bruxelles-ul nu a fost de acord cu o reducere a TVA la nivel european, insa statele membre pot decide in acest sens. Deja Marea Britanie a facut-o, in timp ce Franta si Germania au aratat ca nu vad necesara o astfel de masura.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3606 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Este putin (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 12:54)

  www.khris.ro [utilizator]

  Este putin, avand in vedere ca SUA vor cheltui peste 1000 de miliarde de $.
  • 0 (0 voturi)    
   este bine ca se incearca (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:53)

   Razvan [anonim] i-a raspuns lui www.khris.ro

   haideti sa ne gandim la amploarea crizei in UE (din cate stiu eu doar 10-11% din derivative au fost cumparate de UE versus aprox 60% care au ramas in US - sorry ca vorbesc din ce imi amintesc dar nu mai gasesc datele exacte - rog pe cineva care are mai mult timp sa le googleasca)...
   In aceste conditii, e normal ca impactul crizei in US sa fie mult mai mare decat in alte tari.
   Intrebarea cea mare ar fi urmatoarea: sub ce forma ar trebui acordate aceste sume. Varianta cu statul care cumpara la preturile acestea mici share-uri imense din banci mi se pare ok.
   Varianta cu cumparat activele toxice de la banci mi se pare o metoda prin care acei multi contribuabili platesc atat prin efectele crizei cat si prin banii dati pentru greselile unor persoane care au profitat din plin de derivative.
   Imaginati-va cum ar fi sa vinzi acele produse acum cateva luni, inainte de caderea lor brusca...? Acum cei care au facut asa ceva au foarte multe lichiditati... provenite de la cei multi si prosti care au vrut un loc la masa oamenilor bogati chiar daca un astfel de loc nu se castiga usor.
   • 0 (0 voturi)    
    Noi ne mai si oferim sa platim politele altora... (Joi, 27 noiembrie 2008, 15:17)

    aurel persu [anonim] i-a raspuns lui Razvan

    dand in toata presa exemple din zone calamitate din SUA, semi-desertice, cu 3 uragane pe luna si 4 incendii, unde absolut natural scade pretul activelor si doar al celor indepartate de zonele economice. La ei un oras de 1 mil. de locuitori are raza de 25 km, pt. ca stau la case. Putina aritmetica de clasa a 5-a va va da raspunsul. Suprafata creste exponential cu raza si peste jumatate din populatie e la distanta intre 18-25km, unde daca au scazut proportional preturile intre 2 si 40 %, media pe oras e de 20%. Nu mai zic ca la noi compara presa media unei zone din sua cu media din capitala. Interesati-va si vedeti ca pana in 10km raza chiar au crescut putin preturile inclusiv in SUA, nu mai zic de capitalele europene. Ei sacrifica pe tabla de sah un pion, iar presa prin stirile tardive dar acum prea alarmiste 2 ture, 2 cai si 1 nebun. Presa e slaba si publica orice-i pica-n mana acum, pt. ca SOV prin RealitateaTV, Tariceanu si Patriciu si-au facut exit-ul in lichiditati si acum cauta chilipiruri.
    • 0 (0 voturi)    
     continuare (Joi, 27 noiembrie 2008, 18:22)

     aurel persu [anonim] i-a raspuns lui aurel persu

     Iar din cele 11% din derivate cumparate, ok, au fost umflate, dar asta nu-nseamna 11% pierdere, ci jumatate din 11% adica intre 5,5 % in caz fericit si 9% in cel mai rau caz de umflare cu 400% sa zicem. Iar nici de americani nu tb. sa va fie mila in vreun fel pt. ca e ca si cum s-ar stinge datoriile in familie cam cum se faceau stingerile datoriilor la noi la stat. Dintotdeauna au existat zone in care activele s-au prabusit in SUA si chiar au ramas orase parasite - de sute de ani s-au acumulat sute de orase parasite - asta neinsemnand niciodata vreo problema pt. economia cea mai dinamica din lume - cea americana -, deci unde e mirarea si ce legatura are cu criza ?
     Adevarata si singura tzeapa: intre 5,5%-9% din valoarea derivativelor, pe care au inghitit-o europenii.
     Am o mie de mere stricate si vreau sa le vand. Atunci ce fac: le invelesc in poleiala si il chem pe frate-miu care incepe sa tipe in gura mare ca vrea tot, ca-s extraordinare merele mele si incepe sa cumpere. Lumea se strange in jur si-ncepe si ea sa cumpere merele stricate invelite in poleiala dar cand vad ca-s stricate se opresc. Dupa ce se termina toate merele stricate se trage bilantul si fratele meu (Lehman Brothers) declara faliment. Dar banii sunt la mine si normal ca acasa ii voi da inapoi. Thats's all falks !
 • -1 (1 vot)    
  Romania (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 12:59)

  alex [anonim]

  Si Romania ce primeste? Probabil ca marii europeni vor zice ca in Romania oricum e crestere economica si noi nu avem nevoie de bani, asa ca o sa primim praful de pe toba. Etic si moral ar fi ca toate tarile sa primeasca proportional alocatii de bani, nu de alta dar reducerile de taxe vor fi platite dupa aia tot proportional de toate tarile. La cum se pun problemele acum, in curand vom ajunge sa subventionam politicile fiscale si economice ale UE fara sa avem nici un beneficiu.
  • 0 (0 voturi)    
   etic si moral... (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 13:22)

   Nae [anonim] i-a raspuns lui alex

   este sa primesti in functie de contributia neta la bugetul uniunii.
   • -1 (1 vot)    
    etic si moral... (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 13:52)

    alex [anonim] i-a raspuns lui Nae

    Etic si moral e sa primesti in functie de marimea pietei sau de marimea populatiei sau de marimea PIB-ului.

    Este etic si moral sa fim invadati de firme din spatiul european fara sa putem face nimic? Sau ca romanii sa nu aiba drept liber de munca in tarile UE? Nu e chiar asa de simplu sa te uiti doar la contributiile la bugetul UE. Trebuie sa existe si alte compensatii pentru deschiderea pietelor catre concurentii din UE.
 • 0 (0 voturi)    
  la schimb (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 14:26)

  europeanul obosit [anonim]

  Romania ar trebui sa ceara la schimb ridicarea restrictiilor pe piata muncii pentru romani. Teoretic toti europenii se pot vanzoli pe unde vor ei daca nu au de lucru in tara lor, profitand de avantajele pietei comune. Romanii si bulgarii nu. Asa ca ori se ridica restrictiile, ori romanii si bulgarii contribuie mai putin la bugetul UE. Parerea mea! :-)
 • -2 (2 voturi)    
  Comunismul va invinge (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:14)

  Ceausescu&Iliescu [anonim]

  Lumea capitalului se prabuseste!! "Sculati voi oropsiti ai sortii....."
  • +1 (1 vot)    
   la c&i (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 15:30)

   uribe [anonim] i-a raspuns lui Ceausescu&Iliescu

   Sigur!!!Cum sa nu!Invingeti de 90 de ani.Hai sictir
 • +1 (1 vot)    
  Iar incepe "distractia"... (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 20:37)

  bigbrother [utilizator]

  Vorbesc astia din CE de miliarde de parca ar vorbi de bomboane. Intrebarea este: de unde banii astia? Am inteles ca se plateste diferit, dar banii astia se iau de undeva, banii astia NU exista propriu zis, nu au acoperire, sunt din nou DATORII pe care le vom face si care, exact: le vom plati tot noi!

  Sa nu ne amagim, orice ajutor dat acum este o datorie cu scadenta viitoare, intarziata cat sa ne faca sa incepem din nou sarabanda cheltuielilor, sa ne amagim ca lucrurile au revenit la normalul cunoscut anterior, ca la un moment dat buboiul sa se sparga iar.

  Ce trebuie sa intelegem este ca din toata criza asta, nu toti ies in pierdere, ci doar noi, trepadusii care cotizeaza la stat in nestire, platesc impozite gramada si se indatoreaza pana peste cap.

  Si, tipic pentru noi: din gramada asta de bani, un sfert va ajunge in buzunarele smecherilor si politicienilor, un sfert se va pierde cine stie pe ce contracte paguboase, iar jumatate din suma va fi folosita in ritmul romanesc: "Muieti's posmagii?"


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by