Fondul Monetar International estimeaza ca economia Romaniei va creste anul viitor cu 3,5%, sub nivelul de 4,8% indicat in octombrie, in contextul inrautatirii capacitatii bancilor de a se finanta in strainatate, ceea ce va afecta investitiile si consumul, si al anticiparii incetinirii exporturilor, transmite Mediafax.

"Turbulentele de pe pietele financiare internationale s-au intensificat de la previziunile din octombrie, si au rezultat in continuarea decelerarii cresterii economice reale. Acest lucru a afectat in mod nefavorabil capacitatea bancilor din Romania de a se finanta in strainatate, in contextul in care costurile finantarii au crescut si limitele de expunere s-au redus, ceea ce influenteaza negativ investitiile si consumul", a declarat reprezentantul FMI in Romania, Juan Fernandez-Ansola.

El anticipeaza ca o incetinire severa a cererii pe pietele de export ale Romaniei, in principal din Uniunea Europeana (UE), va influenta negativ exportatorii romani.

Previziunile FMI privind de cresterea economica a Romaniei in 2008 au fost mentinute la 8,6%, in conditiile in care exista o situatie favorabila, in special ca urmare a recoltei agricole bune.

"Totusi, increderea consumatorilor a fost deja afectata, asa cum demonstreaza scaderea vanzarilor de masini, cu toate ca exista cativa factori in joc. Dupa cum se spune, cativa investitori si-au amanat proiectele, in principal din cauza finantarii mai scumpe si cresterii incertitudinii. Astfel, previzionam in continuare o crestere economica puternica in trimestrul al treilea, care va incetini insa in ultimele trei luni ale anului si, desigur, in primul trimestrul din 2009. Investitiile, in special in constructii, consumul si apoi exporturile vor incetini, probabil, in aceasta ordine", a spus Ansola.

Reprezentantul FMI a aratat ca multe vor depinde de politicile statelor industrializate, atat in ceea ce priveste finantarea bancara, cat si exporturile, precum si de capacitatea Romaniei de a profita de "oportunitatea unica" a fondurilor alocate de UE pentru a-si dezvolta infrastructura.

Politicile fiscale prociclice anterioare fac ajustarea mai dificila si lasa mai putin loc pentru absorbtia efectelor incetinirii economice, apreciaza Ansola.

La inceputul lunii octombrie, FMI a revizuit in urcare estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2008, de la 5,4%, nivel anticipat in aprilie, la 8,6%, iar pentru anul viitor de la 4,7% la 4,8%.

Reprezentantul FMI in Romania anunta, la finele lunii octombrie, o proiectie de 4-5% pentru cresterea economica de anul viitor.