Daca Banca Nationala si bancile comerciale vor rediscuta noul regulament de creditare, se pot face modificari la matricea din care rezulta gradul de indatorare, dar nu si la modul de calcul a veniturilor solicitantilor, a explicat Adrian Vasilescu, consilier al Guverantorului BNR, ca un "punct de vedere personal", la deschiderea celei de-a treia zile de dezbateri in cadrul semniarului EU-COFILE.

Regulamentul 11/2008, noul regulament de creditare al BNR, contine o parte numita "masuri de creditare sanatoase".

"Credeti ca este dispusa BNR sa reanalizeze acest capitol? Nu, nu va face niciodata din asta un obiect de negociere. In aceasta parte este validarea venitului. Noi am spus ca solicitantul de credit trebuie sa aduca fisa fiscala. Bancile au spus ca este complicat, dar este necesar", a spus Adrian Vasilescu.

"Poate ca vom discuta despre prima parte, care a innebunit toate bancile - matricea. Practic, este un tabel, cu coloane pe verticala si pe orizontala si o regula de aur: sa pui adevaruri in toate casutele si cand faci calculul final sa-ti dea acel adevar pe care il cauti: gradul de indatorare".

Vasilescu a mai precizat ca "nu stie care va fi rezultatul. Mai ales ca se discuta in 2 etape: mai intai discuta specialistii si apoi se voteaza in Consiliul de Administratie. Nimeni nu poate sa spuna care va fi rezultatul negocierilor".

Citeste si dezbaterile din primele doua zile EU-COFILE: