Intr-un articol pe care-l puteti citi aici, jurnalistii britanici de la The Economist explica de ce economiile Romaniei si Bulgariei sunt extrem de fragile si de vulnerabile la turbulentele internationale.

“Romania are un deficit de cont de numai 14%, o moneda in regim de flotare controlata si este mai putin dependenta de exporturi decat vecina ei din Sud. Insa ar putea avea parte de o aterizare fortata a economiei. Estimarile privind cresterea economica pentru 2009 sunt de doar 0,9%. Sistemul bancar romanesc este mai putin profitabil decat cel din Bulgaria. Chiar daca sunt detinute de jucatori straini, bancile romanesti arata o anumita instabilitate. Rezervele straine sunt in scadere, iar FMI a calculat ca moneda nationala este supraevaluata cu 19%. Datorita cheltuielilor populiste angajate de la buget pe fondul campaniei electorale, deficitul public ar putea atinge 3,9% pana la finele acestui an. Iar acest lucru ar putea duce la ezitarile investitorilor straini in a mai finanta economia”, se mai arata in articol.

Inteleg ca S&P sunt nesimtiti, ca Moody-s la fel, ca Fitch habar nu are de fundamente, ca bancherii straini sunt prosti si speculanti, dar acum si jurnalistii britanici vor fi fiind la fel de ignoranti? Analiza FMI e cu siguranta facuta la plesneala, iar noi stam bine si fericiti. As dori sa fiu bine inteles. Acest post se doreste a fi un repros adresat in primul rand celor care conduc politica fiscala in acest moment, dincolo de partidul de care apartin. BNR nu prea mai are ce sa faca. Decat poate, sa comunice cu mai multa transparenta. Dar asta e o alta discutie.

PS. Un alt text in aceeasi nota, de la BBC, puteti citi aici.

De cate ori trebuie sa ti se spuna ca esti beat, pentru a te duce sa te culci?

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.