UPDATE: Consiliul Concurentei a amendat BRD cu 5 milioane euro. BRD a contestat sanctiunea in instanta
UPDATE: BRD considera ca masura dispusa este ilegala si netemeinica.
Astfel, reprezentantilor Consiliului Concurentei nu le-a fost permis accesul in sediul bancii pentru o perioada de cateva ore, caracterul inopinat al inspectiei fiind astfel compromis.
Potrivit unei surse din cadrul Consiliului Concurentei, inspectorii autoritatii de concurenta au asteptat 3 ore pana sa li se permita accesul in incinta sediului central al BRD – Groupe Societe Generale.
"Astfel, a existat posibilitatea unor potentiale schimburi de informatii intre entitatile supuse controlului, precum si o eventuala alterare a documentelor vizate de inspectie. Precizam faptul ca obstructionarea unei inspectii inopinate este de natura a pune in pericol integritatea si finalitatea unei investigatii", se mai arata in comunicat.
La randul sau, BRD-Groupe Societe Generale mentioneaza intr-un comunicat remis vineri BVB ca a permis controlul in ciuda faptului ca solicitarea inspectorilor de concurenta era afectata de mai multe vicii de fond si de forma.
Potrivit Legii concurentei, refuzul de a se supune unei inspectii inopinate constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de pana la 1% din cifra de afaceri totala din anul financiar anterior sanctionarii.
BRD – Groupe Societe Generale a contestat in instanta amenda aplicata de Consiliul Concurentei, formuland o plangere contraventionala la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti. In prezent, dosarul este pe rolul instantei de judecata.
"Aceasta amenda nu a fost aplicata ca urmare a constatarii de catre Consiliul Concurentei a vreunei fapte anticoncurentiale savarsite de BRD. BRD considera ca masura dispusa este ilegala si netemeinica, ea fiind de altfel deja atacata in instanta", se mai arata in comunicatul institutiei financiare.
Acesta este cel de-al doilea caz in care Consiliul Concurentei amendeaza un agent economic pentru refuzul de a se supune unei inspectii inopinate.
Autoritatea de concurenta a declansat la finele lunii trecute o investigatie ca urmare a unei suspiciuni privind o posibila intelegere intre agentii economici activi pe piata serviciilor bancare si interbancare. Investigatia Consiliului Concurentei are in vedere anumite conduite comerciale evidentiate in acest sector si nu analizeaza aspecte privind stabilitatea si solvabilitatea sistemului bancar.
Un numar de zece institutii bancare au fost inspectate in cadrul acestei investigatii, BRD fiind singura care a refuzat sa permita efectuarea inspectiei in sediul sau, arata autoritatea.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
HAHAHA ce bine imi pare!
Mama lor de francezi zgarciti.
In conditii de recesiune Raiffeisen reduce dobanzile cu 1% la creditele existente si la cele noi in curs de angajare. Acest lucru se intampla in UE. La noi, tot aceasta banca (evident, impreuna cu toate celelalte banci) au ajuns cu DAE la peste 20%, fiindca romanii sunt mai blajini pana au devenit fraerii unor smecheri de afara.
Pentru confirmare, vezi:
http://www.paperjam.lu/presse/2008/11/2711_Raiffeisen/index.html
Atata timp cat exista cerere de credite chiar si la acesta valoare a dobanzii cine o fi banca aia fraiera sa reduca dobanziile, Mai ales ca monser bancile din romania nu prea mai vor sa dea credite zilele astea - sau tu nu traiesti in aceeasi lume ca noi??
Mai mult bancile noastre lucreaza pe bani imprumutati de la alte bancii si nu asa cum ar fi normal pe o piata bancara bine asezata din depunerile clientilor, care apropo sunt cea mai ieftina sursa de finantare a unei banci.
Ceea ce vreau eu sa spun este ca bancile din Romania au o gramada de motive justificate dp lor de vedere de a mentine dobanzile ridicate. ( tocmai a avut loc o conferinta foarte interesanta zilele trecute pe la ABR cu participare int. in care tocmai asta s-a discutat si ghici care a fost un motiv beton ridicat de toti participantii - situatia economica si politica a Romaniei are un gard ridicat de instabilitate, Acest grad de instabilitate se cunatifica dpdv al bancilor printr-o dobanda ridicata la creditare )
Ptr cei care vor sari imediat in sus - nu nu am participat la aceasta conferinta, dar am un prieten care este translator si a participat in aceasta calitate la intalnire arespectiva.
Argumentare: daca o banca ar avea DAE cu 5% mai mic ar da muuuult mai multe credite si ar avea chiar profit mai mare decit "vecinul". Dar la noi asa ceva nu se intimpla. Ghici de ce?
Acum sa revin: din cauza ca nu exista concurenta ei fac ce le taie capul, fiindca nu isi pierd clientii.
Deci hai sa nu le plingem de mila.
pai daca gaseau nereguli uriase..cum au fost cand la Societe Generale in Franta..
sa-mi trimita un mail pe adresa care am lasat-o pentru site..cei de la oficiul concurentei ..ca le spun eu ce smecherii se fac in bancile romanesti...nu de proprietari nici de manageri ci de cei de la baza bancii :))
cred ca expresia "crima organizata" este una potrivita pentru ceea ce se intampla cu banii din unele banci.
Va dau numai un reper..ganditi-va ce dobanzi interbancare au fost in perioada aceasta de criza..
pai ganditi-va ca sunt multe firme in impas santajate de unii functionari bancari .....care fac compromisuri ca sa evite falimentul..
sa intre SRI-ul pe fir si toate serviciile secrete sa le asculte telefoanele sa le ia la puricat averea ..de unde au ce au atatia functionari din banci ..pentru ca salariile nu sunt exagerat de mari..pana la urma nu-ti permiti un apartament cu bani cash ca simplu salariat...la inceput de cariera..
hai la munca baietii !
sa vad roadele muncii voastre la talk-show-uri !
... si doi: daca a trecut aproape o luna si procesul este inca pe rol, se confirma faptul ca institutiile nu-si fac treaba. Pai mai stai la discutii cand "infractorul" impiedica un control oficial??? Le dublam amenda pt faptul ca au tupeul sa conteste...
in al doilea rand e normal sa poti contesta orice masura daca ti se pare abuziva.. daca tie ti-ar da politia o amenda si tu n-ai putea s-o contesti desi ai dreptate ce-ai face?!?
in al treilea rand, niciun proces nu are cum sa dureze mai putin de o luna, e aberant!!!
revenind la articol, este clar ca daca au refuzat inspectia aveau ceva de ascuns.. insa cu privire la asta nu putem face decat presupuneri :)
O banca lucreaza, si face profit intr-o piata reglementata de stat. De ce n-a putea statul controla in orice moment daca regulile sunt urmate?
Asta ca sa nu mai zic de "atacul-concertat" de care zicea Isarescu (BRD, Bancpost, ING, etc) ...
Amenda nu are legatura cu fapte anticoncurentiale si tocmai de aceea a fost contestata in justitie.
De ce ar fi altfel pentru o banca? Ai primit amenda, o platesti, si apoi o contesti cat vrei. Pana atunci banii sunt la adapost la stat. Si cu cat se taraganeaza mai mult procesul, cu atat mai mult sunt banii lor in bugetul statului. Nu asa ar fi corect?
Fraierilor daca isi iau amenda tot voi cu credite la ei suportati costul amenzii!!!
Fraierilor daca isi iau amenda tot voi cu credite la ei suportati costul amenzii!!!
Cu așa mentalitate stai acasă și nu-i mai face pe alții fraieri! Ce vrei, să fie lăsate toate băncile să facă ce vor, că ne e frică că ne măresc dobânzile?
Pentru antevorbitori: în situații de înțelegere între ofertanți, nu se mai aplică legea clasică a cererii și a ofertei. Și e simplă înțelegerea: toți punem 10% peste prețul care l-am putea da. Care scade nu mai pupă credite interbancare de la restul.... (scuzați viziunea simplistă).
Ai citit pt ce s-a dat amenda..ce dracu aveti spiritul asta de turma....si comentati toti fara sa cititi despre ce este vorba...
Articolul se referea și la motivele pentru care a venit controlul inopinat - faptul că se bănuiește că anumite bănci s-au înțeles asupra unor aspecte, lucru în detrimentul concurenței și a clienților finali.
Iată de ce lumea comenta de amenzi, dobânzi... totul până veniși matale și ne faci pe toți fraieri...
Franta cu dobanzile lor cu tot trebuie sa le dea o
amenda poate si mai mare. Ei cred ca noi trebuie sa le
facem plecaciuni ca au venit in Romania, incredibil, nu
au decat sa plece la fel cum au venit daca au impresia
ca aici nu exista lege.
Lege exista si va fii aplicata, cu totii trebuie sa actionam in acest fel.
Glumesc, este ok ca s-a dat aceasta amenda. Legea e lege, nu tocmeala.