Romania va inregistra o crestere economica intre 3% si 6% in 2009, in functie de "cat de inteleapta va fi compenenta politica si de cat de corect va fi diagnosticul" efectelor crizei internationale asupra economiei romanesti, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de NewsIn.

"Este un punct de vedere personal, pe care nu l-am expus inca in Consiliul de Administratie, cand spun ca activitatea economica va slabi si va fi o crestere economica, probabil, intre 3% si 6%, depinzand foarte mult de cat de inteleapta va fi componenta politica si cat de corect va fi diagnosticul", a spus Isarescu, referindu-se la consecintele crizei economice internationale asupra Romaniei.

In ceea ce priveste estimarea agentiei de evaluare financiara Moody's, conform careia Romania va inregistra o scadere a produsului intern brut cu 0,3% in 2009, Isarescu a caracterizat argumentele folosite de agentia de rating drept corecte si a adaugat ca "o scadere drastica, spre recesiune, este o judecata mai apropiata de un scenariu plauzibil decat rapoartele Fitch si Standard and Poor's, care au retrogradat Romania din categoria investment grade".

"Moody's spune corect ca datoria publica este mica, rezervele internationale sunt mari, scadentarul este bun, dar spune foarte bine ca scaderea finantarilor la nivelul sectorului privat va avea impact", a mai spus guvernatorul BNR.

Romania trebuie sa ajusteze deficitul extern cat timp mai are o crestere economica

Romania trebuie sa-si ajusteze deficitul de cont curent cat timp mai inregistreaza crestere economica, in conditiile in care "nimeni nu ne va mai finanta" la un nivel al deficitului extern de 14% din PIB, a subliniat Mugur Isarescu.

"Suntem pregatiti sa ne ajustam deficitul de cont curent, lucru care trebuie facut atat timp cat avem crestere economica. Vom continua sa asiguram o anume crestere a nivelului de trai, insa bineinteles nu in aceiasi termeni ca in anii anteriori", a spus Isarescu.

Referindu-se la raportul Barclays, care prezenta ca scenariu negativ o corectie a deficitului de cont curent pana la 2% din PIB, in conditiile unei deprecieri a leului pana la un curs de 5 lei/euro, Isarescu a precizat ca si "o corectie de 1% din PIB nu e usor de facut".

"Presupun ca nu este posibil sa ai investitii straine directe care finanteaza deficitul in proportie de 8% - 9%, care sa dispara dintr-odata", a adaugat Isarescu.

Guvernatorul BNR a reamintit ca o ajustare a deficitului extern este inevitabila, "fie ca o facem noi, sau ii lasam pe altii sa ne spuna ca trebuie sa strangem cureaua".

Cu toate acestea, Isarescu estimeaza o reducere a investitiilor straine directe, insa nu in cazul celor pe termen scurt.

"Cele in curs de derulare pana la jumatatea lui 2009, ce estimez ca vor reprezenta mai mult de 2% din PIB, plus fondurile europene si banii de la institutiile internationale, cum ar fi BERD, nu ar putea disparea", a mai spus Isarescu.