UPDATE Isarescu: Romania va avea o crestere economica cuprinsa intre 3% si 6%, in 2009. Deficitul extern trebuie ajustat rapid
"Este un punct de vedere personal, pe care nu l-am expus inca in Consiliul de Administratie, cand spun ca activitatea economica va slabi si va fi o crestere economica, probabil, intre 3% si 6%, depinzand foarte mult de cat de inteleapta va fi componenta politica si cat de corect va fi diagnosticul", a spus Isarescu, referindu-se la consecintele crizei economice internationale asupra Romaniei.
In ceea ce priveste estimarea agentiei de evaluare financiara Moody's, conform careia Romania va inregistra o scadere a produsului intern brut cu 0,3% in 2009, Isarescu a caracterizat argumentele folosite de agentia de rating drept corecte si a adaugat ca "o scadere drastica, spre recesiune, este o judecata mai apropiata de un scenariu plauzibil decat rapoartele Fitch si Standard and Poor's, care au retrogradat Romania din categoria investment grade".
"Moody's spune corect ca datoria publica este mica, rezervele internationale sunt mari, scadentarul este bun, dar spune foarte bine ca scaderea finantarilor la nivelul sectorului privat va avea impact", a mai spus guvernatorul BNR.
Romania trebuie sa ajusteze deficitul extern cat timp mai are o crestere economica
Romania trebuie sa-si ajusteze deficitul de cont curent cat timp mai inregistreaza crestere economica, in conditiile in care "nimeni nu ne va mai finanta" la un nivel al deficitului extern de 14% din PIB, a subliniat Mugur Isarescu.
"Suntem pregatiti sa ne ajustam deficitul de cont curent, lucru care trebuie facut atat timp cat avem crestere economica. Vom continua sa asiguram o anume crestere a nivelului de trai, insa bineinteles nu in aceiasi termeni ca in anii anteriori", a spus Isarescu.
Referindu-se la raportul Barclays, care prezenta ca scenariu negativ o corectie a deficitului de cont curent pana la 2% din PIB, in conditiile unei deprecieri a leului pana la un curs de 5 lei/euro, Isarescu a precizat ca si "o corectie de 1% din PIB nu e usor de facut".
"Presupun ca nu este posibil sa ai investitii straine directe care finanteaza deficitul in proportie de 8% - 9%, care sa dispara dintr-odata", a adaugat Isarescu.
Guvernatorul BNR a reamintit ca o ajustare a deficitului extern este inevitabila, "fie ca o facem noi, sau ii lasam pe altii sa ne spuna ca trebuie sa strangem cureaua".
Cu toate acestea, Isarescu estimeaza o reducere a investitiilor straine directe, insa nu in cazul celor pe termen scurt.
"Cele in curs de derulare pana la jumatatea lui 2009, ce estimez ca vor reprezenta mai mult de 2% din PIB, plus fondurile europene si banii de la institutiile internationale, cum ar fi BERD, nu ar putea disparea", a mai spus Isarescu.

Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Imaginea de moment a luptei pentru putere în PNL: Liberalii caută un succesor pentru Orban, dar nu vor un blitzkrieg / Un nume, totuși, este vehiculat
Sa nu uitam cum se face tranzitia de guvern la noi. Nu exista nici o continuitate pentru ca sunt pusi tot felul de incapabili de ministri (vezi specimenele din invatamant, sanatate).
Vor veni vremuri grele; trist dar adevarat. Va fi vai de mama Romaniei. Doamne ajuta sa ma insel, insa nici o speranta nu se zareste!
Hai, pa.
Ce face BNR in prag de criza..? In loc sa relaxeze creditarea catre firme si cetateni ei blocheaza tot sistemul! De ce nu baga norme care sa forteze bancile la un minim nivel de creditare in functie de active sau cifra de afaceri..?
Noi cetatenii permitem bancilor sa faca profit pe seama noastra, dar le cerem in schimb un comportament adecvat. O banca care refza sa isi indeplineasca sarcina de creditor, atunci trebuie preluata de stat prin sistem amenzi/ penalizare etc.
Daca nu da legile astea e cel mai vinovat dintre vinovati.
La nivel mondial e criza de lichiditate, sistemul bancar romnesc este in proprietate straina peste 80%, e clar ca bancile mama vor suge toata lichiditatea posibila sa isi drega ranile acasa. Doar prin masuri de reglementare mai poti forta bancile sa ofere credite firmelor si persoanelor fizice. Vezi alta solutie?
La nivel mondial e criza de lichiditate, sistemul bancar romnesc este in proprietate straina peste 80%, e clar ca bancile mama vor suge toata lichiditatea posibila sa isi drega ranile acasa. Doar prin masuri de reglementare mai poti forta bancile sa ofere credite firmelor si persoanelor fizice. Vezi alta solutie?
Crede cineva ca noul guvern va reduce banii aruncati pe geam in o multime de cheltuieli fara rost, va reduce numarul de angajati publici si va introduce eficienta ca unic parametru pentru mariri de salarii ? Sa fim seriosi, vor cere noi imprumuturi si dobinda va devenii extra. Vor face sa se sparga oalele in cap la BNR.
Acest nucleu de guvernare a tarii va asigura eficienta, ordine, viteza de dezvoltare, echitate.
Acesti oameni ai lucrului bine -facut, darzi, implacabili, prea putin carismatici, acesti pragmatici "nemti ai Romaniei", care tac si fac vor schimba fundamental situatia de azi, vor face necesara curatenie si vor asigura mentinerea acesteia pe toate planurile, in toate ungherele tarii.
"Cazul Monica Macovei" trebue clarificat "sine ira et studio", atat de cei ce au considera ca a avut o contributie decisiva la indepartare steguletelor rosii care ne barau drumul catre UE, cat si de adversarii acesteia. Este greu sa admiti eliminarea Monicai Macovei de pe lista buldogilor de care tara are mare nevoie acum.
Sa lasam deoparte, pentru catva timp, lupta politica ce se bazeaza prea mult pe argumente politice subiective, de "punere la colt",in aprecierea doamnei Monica Macovei.
Am incredere ca doamna Norica Nicolai va accepta acest punct de vedere in situatia actuala a tarii.
Chiar si aprigulul adversar al Monicai Macovei, vrednicul profesionist domn Ponta, are stiinta si puterea de a fi mai relaxat, mai putin drastic in manevrarea armelor politicii, acestea sufocand, uneori, criteriile profesionale pure.
Daca doamna Monica Macovei nu va trece examenul obiectiv facut de profesionisi nepatimasi politic, doamna Norica Nicolai este apta, profesional si moral sa intre in echipa de foc pe care am mentionat-o la inceputul acestui text.
Ii rog pe cei ce nu sunt de acord cu propunere mea sa nu ma improaste cu injurii, sa accepte diversitatea de opinii, dezbaterea civilizata, sa faca alte propuneri. Le multumesc pentru intelegere.