Cresterea economica la nivel global va incetini la 1% in 2009, de la 2,5% in acest an, datorita crizei financiare, insa economia se poate si contracta daca pachetele de stimulare vor fi aprobate prea tarziu, se arata intr-un raport al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), citat de Reuters. Raportul Situatia si Perspectivele Economiei Mondiale indeamna la coordonarea internationala a pachetelor de stimulare ecomonica pentru a limita impactul recesiunii din tarile occidentale asupra tarilor sarace.

Previziunile pentru anul viitor privind cresterea economica pentru tarile dezvoltate s-au deteriorat, comparativ cu cresterea ecomonica globala de 3,5-4% inregistrata in 2004-2007. "Cele mai multe dintre economiile dezvoltate au intrat in recesiune in cea de-a doua jumatate a anului, iar incetinirea cresterii economice s-a extins catre tarile aflate in dezvoltare si catre economiile in tranzitie", se spune in raport.

In raport se mai arata ca "un pachet de stimulente fiscale, coordonat de marile puteri economice, va inlatura cele mai semnificative efecte ale crizei, (...) insa nu va preveni o incetinire a cresterii economice globale in 2009".

Raportul Situatia si Perspectivele Economiei Mondiale mai indeamna la o reglementare mai stricta a institutiilor de pe pietele financiare, asigurarea adecvata a lichiditatilor, reforma sistemului international de rezerve financiare si o guvernare mai cuprinzatoare a economiei globale, pentru a preveni o viitoare criza.