Restantele populatiei la credite au crescut intr-un an cu 50%, pana la 758 milioane de lei (209 milioane de euro) la finalul lunii septembrie, pe fondul cresterii puternice a restantelor la creditele in euro, potrivit NewsIn, care citeaza date ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR). La finalul celui de-al treilea trimestru din 2007, populatia avea restante de 505,4 milioane de lei la credite.

Cel mai mult au crescut restantele la imprumuturile in euro, care au sporit cu 84% fata de septembrie 2007, pana la un echivalent de 134 milioane de lei. In acelasi timp, restantele populatiei la creditele in dolari au fost singurele care au inregistrat o scadere fata de perioada similara a anului trecut. Asfel, acestea au ajuns la 1,1 milioane de lei, cu 34,3% mai putin decat in septembrie 2007.

Totodata, datoriile neachitate la creditele in alte monede, printre care si cele in franci elvetieni, au crescut de aproape 18 ori in ultimul an, pana la 6 milioane de lei.

Restantele mai mari de 30 de zile la creditele acordate populatiei au crescut numai de la inceputul anului cu 32%, cand acestea depaseau 573 milioane de lei, mai arata datele bancii centrale.

Cele mai multe datorii neachitate la banci cu intarzieri mai mari de 90 de zile, valoarea acestora fiind de 579 milioane de lei, dublu fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce intarzierile cuprinse intre 31 si 60 de zile lucratoare au ajuns la 28,5 milioane de lei, suma usor mai mare fata de cea a intarzierilor intre 61 si 90 de zile lucratoare.

In acelasi timp, restantele in curs de colectare au ajuns la 23,1 milioane de lei, iar restantele mai mari de un an de zile, reprezentand credite scoase in afara bilantului, a scazut fata de anul trecut cu aproape 44%, pana la 99 milioane lei.

Numarul romanilor care au restante mai mari de 30 de zile la credite a ajuns la 405.505 persoane in septembrie 2008, in crestere cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Biroul de Credit avea la sfarsitul lui septembrie 2008 peste 544.000 de restante in evidenta, cu 25% mai multe decat la finalul lunii septembrie din 2007.

Directorul Directiei de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Nicolae Cinteza, declara saptamana trecuta ca totalul creditelor mai mari de 20.000 lei contractate de populatie si afectate de restante a crescut ingrijorator de la inceputul anului, cu aproape 2 puncte procentuale, pana la 8,28% din volumul total al imprumuturilor peste aceasta suma.

Cinteza a precizat ca in sistemul bancar din Romania exista si banci care au o pondere a creditelor restante in portofoliu de doua ori mai mare decat media pe sistem, pe segmentul imprumuturilor pentru populatie cu valoare de peste 20.000 lei.

In cazul deteriorarii rapide a portofoliului unei banci comerciale, BNR poate lua masuri restrictive, precum limitarea activitatii de creditare. O astfel de institutie nu ar avea voie, de exemplu, ca pentru o perioada limitata sa isi creasca portofoliul de imprumuturi intr-un ritm lunar mai mare de 1%, a explicat Cinteza.