Primii euro s-au pus in vanzare luni in Slovacia (tara care intra in Euroland in mai putin de o luna), unele banci epuizand stocul de moneda europeana in 30 de minute. Cea mai mare banca din tara, Slovenska Sporitelna, a rezistat 3 ore pana sa i se epuizeze stocul. “Nu inteleg de ce se cauta atat de mult. In ianuarie vor fi pe toate gardurile", se intreba un oficial al bancii slovace.

Institutiile financiare din tara au inceput de ieri sa vanda eurokituri (care contin 45 de piese monetare in valoare de 16,60 euro) si vazand cu cata rapiditate li se golesc stocurile, au solicitat bancii centrale suplimentarea numarului de eurokituri, deocamdata fara succes.

Potrivit purtatorului de cuvant al bancii centrale din Slovacia, intr-o singura zi s-au vandut 1,2 milioane de kituri, lumea cumparand si cate 10 odata. Paritatea cu care Slovacia, cea de-a 16 tara a Eurolandului, intra in zona euro este de 30,126 coroane pentru o unitate monetara europeana, Guvernul distribuind gratuit mini-euroconvertoare de curs pentru a le fi mai usor oamenilor sa calculeze preturile in euro. 80 la suta dintre slovaci spun ca trecerea la euro va avea un impact pozitiv asupra economiei lor, dar peste unul din doi sunt de parere ca adoptarea euro ar putea aduce inflatie. Monedele euro din Slovacia vor avea imprimate castelul din Bratislava si pe fundal muntele Krivan.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.