Recesiunea economica in Statele Unite a inceput in decembrie 2007 si continua, a anuntat luni Biroul National de Cercetare Economica, institutie ce are rolul de a stabili oficial inceputul si finalul ciclurilor economice, relateaza AFP. Institutia a aratat ca ciclul economic de crestere, care a durat 73 de luni, s-a terminat la finele anului trecut.

Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a declarat, citat de Reuters, ca economia Statelor Unite se confrunta in continuare cu probleme semnificative si a spus ca autoritatile de politica monetara trebuie sa fie gata de actiuni decisive, ca sa protejeze locurile de munca si cresterea economica.

Totodata, Bernanke a precizat ca se asteapta ca inflatia sa revina la un nivel acceptabil in 2009, insa mai multe voci avertizeaza cu privire la pericolul unei deflatii.

“Inflatia globala pare ca ar trebui sa se tempereze considerabil in cursul anului viitor, pana la niveluri care sa respecte stabilitatea preturilor”, a mai spus Bernanke.

In 30 octombrie, Departamentul american al Comertului arata ca economia SUA s-a comprimat cu 0,3% in al treilea trimestru, cea mai mare scadere din ultimii sapte ani, in contextul in care consumatorii au redus cheltuielile.