La inceputul acestei luni au intrat in vigoare noi norme de scutire de la plata taxelor vamale a calatorilor care intra in Uniunea Europeana si care importa bunuri in bagajele personale, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene. Astfel, pragul financiar pentru care nu se platesc taxe vamale a crescut de la 175 de euro la 430 de euro pentru persoanele care calatoresc pe calea aerului si pe cale maritima si la 300 de euro pentru cele care calatoresc pe cale terestra si pe caile navigabile interioare.

Pragul mai mic pentru pentru persoanele care calatoresc pe cale terestra si pe caile navigabile interioare tine seama de situatia speciala a statelor membre care au frontiere terestre cu tari in care preturile sunt mult mai mici decat in UE, se mai arata in comunicat.

"Intrarea in vigoare astazi a noilor praguri pentru scutirea calatorilor de la plata taxelor vamale este o veste buna pentru cetatenii europeni. Multe dintre normele anterioare, in vigoare din anul 1969, nu mai raspundeau nevoilor actuale. Incepand de astazi, cetatenii vor beneficia de un prag financiar aproape dublu si, pentru anumite bauturi, de limite calculate in mod mult mai generos la importul de bunuri in Uniunea Europeana in bagajul personal. In acelasi timp, datorita cresterii pagurilor financiare, statele membre vor evita costurile administrative pe care le implica in momentul de fata colectarea taxelor de mica valoare”, declara la data de 1 decembrie Laszla Kovacs, comisarul pentru impozitare si uniune vamala.

Scutirea calatorilor de la plata taxelor vamale corespunde pragurilor financiare sau limitelor cantitative in care calatorii care intra in Uniunea Europeana din tari terte sunt autorizati sa importe, in bagajele lor personale, bunuri cu scutire de la plata taxelor vamale.

Noile norme intrate in vigoare la data de 1 decembrie mai prevad eliminarea limitelor cantitative la parfum, apa de toaleta, cafea si ceai, ceea ce semnifica ca acestor produse li se vor aplica pragurile financiare. De asemenea, limita cantitativa pentru vinul nespumos a crescut de la doi la patru litri si a fost introdusa o limita cantitativa de 16 litri la importurile de bere.

Totodata, prin aceste norme statele membre pot reduce limitele cantitative la produsele din tutun in scopul sprijinirii politicilor de sanatate.

Noile norme se vor practica si in cazul calatorilor care vin din teritoriile in care nu se aplica normele UE privind TVA-ul si accizele, cum ar fi Insulele Canare, Insulele Anglo-Normande, departamentele franceze de peste mari, Insulele Aland si Gibraltar.