O crestere economica de 3 - 6% pentru anul viitor reprezinta o stare de normalitate, daca o raportam la potentialul economiei romanesti, a declarat miercuri Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), la o masa rotunda organizata de revista Piata. Acesta a mai precizat ca raportarea se face insa la 2008, care a fost un an exceptional, ceea ce are darul de a aduce neincredere.

"Incetinirea economica se raporteaza la 2008, care este un an exceptional pentru Romania. Raportarea la un an cu o crestere de 9%, peste potential, are darul de a aduce neincrederea. Daca raportam la potential, o crestere economica de 3-6% este o stare de normalitate", a spus Ion Ghizdeanu.

Presedintele CNP a mai precizat ca in Romania nu o sa fie o criza propriu-zisa, ci se observa mai mult o stare de neincredere.

Pentru anul viitor, prognozele privind Produsul Intern Brut al Romaniei variaza de la o scadere de 0,3% la un avans de 6%, in functie de organismele care au analizat economia romaneasca. Astfel, economistii agentiei de evaluare financiara Moody's prevad recesiune economica pentru Romania in 2009, cu o scadere a PIB-ul de 0,3%. Fondul Monetar International estimeaza ca economia va creste anul viitor cu 3,5%, in vreme ce ING Bank estimeaza ca ritmul de crestere va incetini la 1,7%.

Cei mai optimisti sunt analistii Comisiei Nationale de Prognoza, care in prognoza de toamna estimeaza ca PIB-ul va creste cu 6% in 2009.