Oficialii BCE au anuntat joi o noua reducere a nivelului dobanzii cheie, de la 3.25% pana la 2.5%, pentru a eficientiza lupta impotriva recesiunii care s-a instalat in zona euro. BCE a mai coborat principalul instrument de politica monetara in doua reprize anterioare; una in 8 octombrie in cadrul unei actiuni concertate cu omologii sai mondiali, iar a doua la inceputul lunii noiembrie, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Decidentii politici ai UE au incurajat BCE sa continue relaxarea politicii monetare, ultima interventie in aceasta directie apartinandu-i ministrului economiei din Franta, Christine Lagarde, care i-a cerut presedintelui Jean-Claude Trichet sa mai faca “inca un mic efort”. Resorbtia inflatiei, al carui nivel a coborat la 2,1% in noiembrie fata de 3,2% in luna anterioara, ca si previziunile de incetinire a cresterii preturilor l-ar putea determina pe Trichet sa duca dobanda cheie la niveluri record, de 1,5% spun specialistii chestionati de agentia AFP.

In paralel, fiecare zi aduce alte vesti proaste. Miercuri, Eurostat a anuntat o scadere mult mai ridicata decat cea estimata a vanzarilor din retail, care alimenteaza temerile privind amploarea recesiunii europene.

Consiliul guvernatorilor se reuneste de aceasta data la Bruxelles si nu la Frankfurt, urmand ca decizia de politica monetara sa fie anuntata printr-o conferinta telefonica.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.