Intreprinderile americane, convinse ca actuala criza economica va fi lunga si profunda, si-au multiplicat planurile de restructurare si au anuntat, in ultimele 24 de ore, concedieri cumulate de 26.500 persoane. Finantele, chimia, informatica, comunicatiile, media - niciun sector nu pare a fi scutit de efectele crizei, scrie AFP.

In cifre brute, operatorul telefonic AT&T a a anuntat o cifra-bomba: 12.000 de locuri de munca vor fi desfiintate intr-un an de zile. Cifra reprezinta doar 4% din totalul angajatilor, in timp ce mai mica Viacom (TV si cinema) concediaza 750 de persoane, 7% din totalul angajatilor.

In industria chimica, grupul DuPont anunta concedierea a 2.500 de oameni, in America de Nord si in Europa (peste 4% din angajati), fara a numara si intreruperea contractelor temporare de munca pentru 4.000 de persoane.

Miercuri seara, Adobe anuntase concedierea a 600 de persoane - 9% din totalul angajatilor. Banca State Street va concedia intre 1.600 si 1.800 de persoane.

De fiecare data, conducerile societatilor au venit cu aceleasi argumente: incetinirea ritmului de activitate si cresterea competitivitatii.

Toate aceste vesti vin pe fondul in care intreaga America asteapta cu sufletul la gura sa vada daca cei trei giganti din industria auto vor scapa de faliment. Daca acest lucru nu se intampla, concedierile directe si indirecte vor ajunge la trei milioane de oameni.

Somajul atinge nivele specifice marilor recesiuni

Rezultatul: somajul creste galopant. Economistii se asteapta la o crestere a ratei somajului pana la 6,8%, cel mai inalt nivel din ultimii 15 ani.

Economistul Peter Morici, profesor la Universitatea Maryland, estimeaza ca o cifra mai exacta, tinand cont de numarul americanilor care au renuntat sa mai caute un loc de munca, ajunge la 12%.

Morici crede ca, in perioada urmatoare, numarul concedierilor va depasi, lunar, cifra de 200.000, tipica pentru o recesiune grava.

Numarul locurilor de munca desfiintate in noiembrie se va apropia de 325.000, dupa ce luna octombrie inregistrase alte 240.000 de posturi desfiintate.

Problema este ca aceste concedieri nu vor face decat sa intretina un cerc vicios, crede Morici: "Intreprinderile americane nu mai construiesc pentru viitor, ceea ce este de rau augur pentru cresterea produsului intern brut in cel de-al doilea trimestru al anului 2009 si in perioada care va urma".