Salariul mediu net a ajuns la 1.327 lei in luna octombrie a acestui an, in crestere cu 2,4% fata de luna anterioara, cele mai mari cresteri salariale, de peste 12%, inregistrandu-se in invatamant si sanatate si asistenta sociala, a anuntat luni Statistica (INS).

Cauza o constituie, in principal, aplicarea prevederilor unor ordonante de Guvern privind cresteri salariale pentru functionarii publici, personalul contractual din sectorul bugetar, din invatamant si personalul contractual din unitatile sanitare publice din sectorul sanitar.

"In luna octombrie 2008, in majoritatea activitatilor economice s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net. Aceasta evolutie a fost determinata de aplicarea prevederilor O.G. nr.9/2008, O.G. nr.10/2008, O.G. nr.15/2008 si O.G. nr.17/2008 privind cresterile salariale din anul 2008 pentru functionarii publici, personalul contractual din sectorul bugetar, personalul din invatamant si personalul contractual din unitatile sanitare publice din sectorul sanitar, precum si acordarii de prime (inclusiv a premiilor ocazionale), negocierilor salariale sau realizarilor de productii mai mari", mentioneaza Institutul National de Statistica (INS).

Daca cele mai mari valori salariale s-au inregistrat in octombrie in activitatile de transporturi aeriene (3.229 lei), cele mai mari cresteri au fost in invatamant, unde salariul mediu net a ajuns la 1.557 lei, in crestere cu 12,4% fata de luna septembrie din acest an, si in sanatate si asistenta sociala, sector in care salariul mediu net a fost de 1.387 lei, cu 12,3% mai mare decat in luna anterioara.

Fata de aceeasi luna a anului trecut, salariul mediu net la nivel national a crescut in luna octombrie cu 22,4%.