Guvernul indian a anuntat duminica suplimentarea cheltuielilor publice cu miliarde de dolari pentru relansarea economiei, afectata de criza financiara globala, potrivit NewsIn care citeaza AFP. Astfel, taxa pe valoare adaugata va scadea cu 4% in cazul mai multor categorii de bunuri, pentru sprijinirea consumului, cel mai important factor al cresterii economice din India, iar cheltuielile publice se vor concentra in special pe infrastructura, intreprinderi mici si mijocii si exporturi.

"Guvernul a aprobat cheltuieli de pana la 200 miliarde de rupii pentru anul bugetar in curs", conform unui comunicat al biroului de presa al premierului Manmohan Singh. In acelasi comunicat se mai arata ca India "monitorizeaza indeaproape evolutia economiei si nu va ezita sa ia masuri auxiliare pentru combaterea riscului recesiunii".

Premierul Singh estimeaza o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) cu 7,5% pentru anul fiscal 2008 - 2009, desi economisii prognozeaza o crestere a PIB-ului cuprinsa intre 5,5% si 6,8% in urmatorul an.

“Indiferent de masurile pe care guvernul indian le ia, nu va putea opri o temperare a cresterii economice anul viitor”, a declarat pentru Bloomberg Tehmina Khan, economist in cadrul Capital Economics (Londra).

Aceasta a subliniat ca investitiile, ce au reprezentat motorul cresterii economice din ultimii ani, au fost grav afectate de problemele din pietele bursiere si de lipsa de lichiditati, la nivel mondial.