Comisia Europeana (CE) a anuntat marti ca a aprobat schema de ajutor de stat creata de guvernul austriac pentru sprijinirea bancilor afectate de criza financiara, potrivit NewsIn care citeaza Reuters. Neelie Kroes, comisarul european pentru concurenta, a precizat ca ajutorul de stat respecta regulile impuse de CE in acest domeniu.

Aprobarea programului de sprijinire a bancilor vine dupa mai multe saptamani de negocieri privind termenii unor astfel de ajutoare.

Austria a alocat 100 miliarde de euro pentru sustinerea sectorului bancar. Erste Group Bank, prezenta si in Romania, a fost primul creditor austriac ce a acceptat in octombrie o injectie de capital de 2,7 miliarde de euro, din partea statului. UniCredit Bank Austria si Raiffeisen Zentralbank au aratat ca ar putea cere cate doua miliarde de euro, daca regulile CE nu vor face un astfel de ajutor prea scump.

De asemenea, Volksbank a cerut un miliard de euro, iar actionarii Hypo Group Alpe Adria au cazut de acord sa ceara guvernului un ajutor de 1,5 miliarde de euro.

Ministrul austriac de finante Wilhelm Molterer anunta in 13 octombrie ca guvernul va acorda garantii de 85 miliarde de euro si 15 miliarde de euro pentru recapitalizare, ca sa sustina sectorul bancar, in contextul actualei crize financiare.