Consiliul European - reuniunea sefilor de stat si de guvern ai statelor UE - trebuie sa aprobe joi planul de redresare economica al Comisiei Europene. Surprize nu vor fi, arata un proiect de concluzii consultat de HotNews.ro, poate nu surprinzator, din moment ce presedintele Barroso s-a consultat, inainte de prezentarea publica a planului, cu principalii lideri europeni. O masura pusa intre paranteze - care va fi in mod sigur negociata - este reducerea TVA pentru serviciile ce presupun munca intensiva si pentru produse si servicii ecologice.

Presedintele CE Jose Manuel Barroso a prezentat in 26 noiembrie propunerile de redresare economica europeana, documentul fiind apoi trimis Consiliului si Parlamentului pentru aprobare. Ultimele negocieri pe document vor avea loc la summit-ul care incepe joi la Bruxelles, insa un proiect de concluzii consultat de HotNews.ro indica faptul ca masurile propuse de Comisie sunt agreate de statele membre, cu mici exceptii, previzibile de altfel.

Ce va aproba Consiliul?

La punctul 8 al concluziilor sunt enumerate masurile pe care le aproba Consiliul:

  • o crestere a interventiei Bancii Europene de Investitii de 30 de miliarde de euro in 2009/2010, in special pentru IMM-uri, pentru energii regenerabile si industria auto
  • actiuni mai rapide si suplimentare prin Fondul Social European pentru a sprijini angajarea, in special pentru ca cele mai vulnerabile categorii sociale sa fie principali beneficiari
  • mobilizarea pentru promovarea angajarii in sectoare cheie ale economiei europene, in special prin Fondul European de Adaptare la Globalizare
  • simplificarea procedurilor si o implementare mai rapida a programelor finantate din fonduri structurale si Fondul European pentru dezvoltare rurala si mai mari investitii in infrastructura si eficienta energetica
  • posibiltiatea aplicarii unor rate reduse a TVA pentru serviciile care presupun munca intensiva si produsele si serviciile verzi
  • cresterea pragului de minim pentru ajutorul de stat si adaptarea cadrului acordarii acestuia, asa cum se cere pentru cresterea sprijinului acordat companiilor, in special IMM-urilor, si deplina implementare a planului de actiune pentru Small Buxiness Act (n.r. documentul privind reglementarea activitatii IMM-urilor la nivel european) adoptat de consiliu in 1 decembrie.

Pe de alta parte, statele membre au luat deja masuri adaptate situatiei specifice cu care se confrunta, dar sefii de stat si de guvern se vor pronunta pentru un "efort crescut si coordonat" intre acestea si recomanda cateva linii directoare:

  • masurile care sa sprijine o crestere a cererii trebuie gandite pentru a avea efecte imediate, sa fie limitate ca aplicare in timp si sa fie directionate spre sectoarele cele mai afectate, ca de exemplu industria auto si sectorul constructiilor
  • in functie de circumstantele nationale, masurile ar putea consta in cresterea cheltuielilor publice, o reducere judicioasa a poverii fiscale, o reducere a contributiilor sociale, ajutor pentru anumite categorii de intreprinderi sau ajutor direct acordat gospodariilor, in special celor mai vulnerabile
  • aceste masuri trebuie insotite de eforturi sporite de implementare a reformelor structurale prevazute de Strategia Lisabona; aceste reforme trebuie sa fie orientate spre cresterea fondurilor pentru investitii si infrastructura, cresterea competitivitatii companiilor, o mai mare sustinere a IMM-urilor, promovarea angajarii si promovarea cercetarii si dezvoltarii, inovatiei si educatiei

Documentul care va fi adoptat de presedintii statelor UE va indemna Parlamentul European sa aprobe cat mai urgent planul de relansare economica al Comisiei Europene, iar statele membre sa ia masurile cat mai urgent, pentru a restabili increderea in sectorul financiar si in piata in general.

"Consiliul European indeamna bancile si institutiile financiare sa foloseasca din plin facilitatile oferite pentru a mentine si a sustine imprumuturile si pentru a reduce ratele dobanzilor cheie in favoarea celor care se imprumuta", indica documentul citat.

Consiliul aproba flexibilitatea propusa de Comisie in privinta deficitului bugetar, dar subliniaza ca Pactul de Stabilitate si Crestere - care prevede un deficit maxim de 3% - ramane "piatra de temelie a cadrului bugetar european".

La fel, sefii de stat si de guvern vor fi de acord cu flexibilizarea regulilor privind acordarea ajutorului de stat, pentru actiuni mai rapide.

Chestiuni ce ar putea fi negociate in Consiliu

Punctul 6 al documentului arata: "Consiliul European aproba planul european de relansare economica descris mai jos. Planul va oferi un cadru coerent de actiune la nivelul Uniunii, dar si pentru masuri adoptate de fiecare stat membru, avand in vedere circumstantele actuale. In conformitate cu comunicarea comisiei din 26 noiembrie, planul este bazat pe un efort fiscal echivalent cu [cel putin 1,5%] din PIB-ul Uniunii Europene. El mai propune si prioritati de actiune care sa ajute economiile nostre sa se adapteze mai rapid provocarilor actuale".

Faptul ca stimulul fiscal de 1,5% din PIB propus Comisiei este un procent prea mic este cunoscut. Reprezentanti ai Parlamentului European au declarat ca 200 de miliarde de euro nu sunt suficienti pentru relansarea economica europeana. Este insa putin probabil ca aceasta cifra sa sufere modificari majore.

Celalalt element de posibil dezacord este legat de reducerea TVA pentru serviciile care presupun munca intensiva - cum sunt numite in UE - si serviciile si produsele ecologice, verzi. Serviciile care presupun munca intensiva includ reparatii de incaltaminte, de echipamente electrocasnice, servicii de menaj, servicii de coafura, servicii domestice - ingrijirea copiilor, batranilor, persoanelor cu disabilitati, servicii de catering.

[Posibilitatea aplicarii unei rate reduse a TVA serviciilor care presupun munca intensiva si serviciilor si produselor verzi], este formularea din concluzii care apare intre paranteze, indicatie clara ca este un punct care va fi negociat si care, in final, ar putea lipsi sau, dimpotriva, fi confirmat de discutiile sefilor de stat ai tarilor UE.

Ei bine, ministri de finante ai statelor UE - care au pregatit, prin reuniunea lor din 2 decembrie Consiliul de joi - nu au cazut de acord asupra reducerii TVA. Jean Claude Junker, presedintele Eurogrup, din care fac parte statele din zona euro, a spus clar ca Eurogrupul nu este de acord cu reducerea TVA, ca masura obligatorie la nivel comunitar. Prin urmare, in lipsa unui consens, aceasta masura a fost amanata pentru Consiliul de joi si pentru categoriile de produse si servicii specificate in planul de relansare economica.

De altfel, Comisia Europeana a indicat clar in momentul prezentarii planului faptul ca nu s-a dorit o reducere la nivel comunitar a TVA-ului, chiar daca nu se opune unei astfel de masuri luata de statele membre, cu conditia ca minimul de 15% sa nu fie depasit.

La reuniunea din martie 2009, Consiliul va evalua implementarea planului de relansare economica si va decide daca este nevoie de masuri suplimentare.