In pragul sarbatorilor, britanicii au aflat ca, foarte curand, paritatea de schimb a lirei sterline ar putea cobori la 1 euro. La momentul actual, valoarea lirei comparativ cu celelalte valute a scazut la cel mai mic nivel din ultimii 28 de ani, pe fondul temerilor legate de sanatatea economiei britanice, scrie The Telegraph.

Miercuri, 10 decembrie, Banca Angliei a inregistrat cel mai scazut nivel de schimb din 1980. Ultima oara cand valuta britanica s-a confruntat cu o astfel de situatie a fost la mijlocul anilor 70, cand statul britanic, confruntat cu o grava criza, a primit un ajutor de urgenta de la FMI, amintesc expertii financiari.

Temerile privind nivelul crescut al imprumuturilor guvernamentale, spun ei, au dus la caderea in gol a lirei sterline. In aceeasi nota, cancelarul Alistair Darling afirma recent ca datoria publica ar putea ajunge la peste un trilion de lire in urmatorii ani.

Peter Spencer, consilier sef Ernst & Young Item Club, considera ca "este nevoie de o economie puternica pentru o valuta puternica, iar economia Marii Britanii nu mai detine aceasta putere. In mod normal, autoritatile ar trebui sa intervina, dar este evident ca Banca Angliei nu o va face. Ramane de vazut cat de jos vom ajunge".

In comparatie cu euro sau dolarul, pe piata globala lira este si mai vulnerabila, pe fondul incetinirii economice. Conservatorii au publicat cifre care arata ca datoria guvernului britanic are un rating mai slab decat cea a restaurantelor McDonald's...

Declinul lirei va duce la scumpirea tuturor produselor, perspectiva dureroasa pentru britanici. Singura consolare sta in faptul ca o moneda slaba inseamna, uneori, exporturi mai mari pentru insula si, de ce nu, atragerea de turisti care sa cheltuiasca mult in magazinele regatului.