Serviciile si constructiile au avut cea mai importanta contributie la cresterea economica din primele noua luni ale acestui an, de 8,9%, arata datele prezentate luni de Institutul National de Statistica (INS). Impozitele nete au avut cea mai mica contributie la cresterea Produsului Intern Brut (PIB).

Astfel, serviciile au contribuit cu 2,7 puncte procentuale la cresterea PIB, constructiile au avut o pondere de 2,4 puncte procentuale, in vreme ce contributia agriculturii a fost de 1,6 puncte procentuale. In acelasi timp, industria a contribuit cu 1,2 puncte procentuale la avansul PIB, iar impozitele nete pe produs cu un punct procentual.

Activitatea din constructii a crescut cu 31,1% in primele noua luni comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, iar valoarea adaugata din servicii a avansat cu 5,6%. Sectorul industrial a consemnat o crestere de 4,8%, in timp ce activitatea din agricultura a urcat cu 23,4%. In aceeasi perioada, volumul impozitelor nete pe produs a crescut cu 8,5%.

Pe categorii de utilizare a PIB, consumul populatiei a avut un aport de 10,7 puncte procentuale, formarea bruta de capital fix - 8,2 puncte, iar consumul administratiei publice a contribuit cu 0,3 puncte procentuale. Un aport negativ a fost dat de variatia stocurilor si exporturile nete, de 5,7 puncte procentuale, respectiv 4,6 puncte procentuale.

Productia agricola va creste cu 19,4% in 2008

Vergil Voineagu, presedintele INS, a precizat ca datele estimative arata ca pentru acest an, productia agricola va creste cu 19,4% comparativ cu anul trecut, sustinuta de sectorul vegetal si de un efect de baza favorabil. In primele noua luni ale anului, productia agricola a avansat cu 20,5%.

Conform datelor prezentate luni de reprezentantii INS, sectorul productiei vegetale va avea in acest an o crestere de 32,2%, iar productia animala se va majora cu 0,3%. Pe de alta parte, serviciile agricole vor avea o contributie negativa, cu o scadere 8,2% in acest an fata de anul anterior.

Voineagu a mentionat ca evolutia pozitiva a agriculturii a fost determinata si de efectul de baza favorabil, dat de rezultatele slabe ale agriculturii in 2007.

Potrivit datelor INS, in primele noua luni ale acestui an Produsul Intern Brut al Romaniei a fost de 335,17 miliarde de lei, adica 92,33 miliarde de euro.