Gandire de bancher: Pentru cine bat clopotele

de Trenduri Economice     trenduri.blogspot.com
Luni, 15 decembrie 2008, 14:31 Economie | Finanţe & Bănci


Profitând de cota de piaţă pe care o au, bancherii străini (în frunte cu austriecii, evident!) încep să ceară imperativ bani statului român. Asta în condiţiile în care instituţiile pe care le conduc sunt pur particulare, iar în luarea deciziilor lor de business nu a fost consultat sub nicio formă statul român (iar pe tine, în calitate de contribuabil, în mod sigur nu te-au consultat). Şi, în mod sigur, acţionarii acestor instituţii nu s-au gândit nicio clipă atunci când băncile dumnealor duduiau să împartă dividendele cu cineva, constata analiza publicata, luni, pe blogul Trenduri Economice.

Declaraţiile pe care le fac aceşti băieţi deştepţi ai finanţelor sunt halucinante. Herbert Stepic (CEO Reiffeisen International) a şi propus o sumă: "Pentru rezolvarea problemelor de lichiditate de pe piaţa românească estimez că ar fi suficient un pachet de 5 miliarde de euro, care poate fi discutat cu Bruxelles-ul" (cf. Ziarul Financiar şi Hotnews). În acelaşi ton, Răsvan Radu (preşedinte executiv al Unicredit Ţiriac Bank) spune: "Băncile din România au acţionari străini, dar sunt bănci româneşti pentru că finanţează economia României şi nu a altor ţări, pentru că lucreză cu angajaţi români şi contribuie la creşterea economică şi mi se pare normal să fie susţinute în caz de nevoie" (Ziarul Financiar). Cireaşa de pe tort aparţine lui Steven van Groningen (preşedinte Raiffeisen Bank Romania): "Este o greşeală să se spună <<>>. (...) Cu toţii am contribuit la situaţia de azi, inclusiv BNR, prin măsurile de reglementare şi nu se poate spune că este doar vina băncilor străine".

Mai mai că mă apucă plânsul. Din declaraţiile respectivilor "neprihăniţi" rezultă clar că ei, bieţii, nu s-ar fi aflat în situaţia asta dacă noi nu am fi existat. Au uitat oare domniile lor cum se priveau superior când mai apărea câte un nebun care le spunea că trebuie încetinită creditarea? Au uitat cine sunt principalii vinovaţi pentru bula imobiliară şi pentru creşterea isterică a consumului? Se pare că au memoria scurtă din moment ce acum vin pe un ton ultimativ trântindu-ne în faţă cota lor de piaţă şi ameninţându-ne cu probleme pe care le-ar putea avea economia noastră.

Dincolo de acest şantaj este clar vorba de disperare. Însă oricât de mare le-ar fi disperarea, nu cred că un contribuabil onest trebuie să plătească pentru că o bancă a finanţat construcţia unor complexe rezidenţiale care nu se mai vând. Sau pentru faptul că un amărât, ameţit de experţii financiaro-imobiliari, a plătit pe o garsonieră cât pentru un apartament cu 3 camere. Ca în orice business este vorba de asumarea riscului, iar cei care nu au fost capabili să-l evalueze corect trebuie să plătească. Nu cred că eu sau tu suntem vinovaţi pentru că o bancă a îndopat un individ cu zeci de produse de creditare, unul mai riscant decât celălalt.

Dacă respectivul individ nu-şi plăteşte datoria este o problemă strict între el şi bancă, nu trebuie să intervină statul pentru acoperirea pierderii. Parcă asta e economia de piaţă, nu-i aşa domnilor bancheri? Sau economie de piaţă e numai când trebuie luat profitul, iar când sunt probleme trebuie să fim flexibili şi înţelegători?

Din păcate, în perioada imediat următoare vom asista la campanii impresionante de lobby, vor apărea analişti isteţi care să ne explice cât de multe avem de câştigat dacă vom acoperi găurile băncilor. Cât de frumos va fi dacă ne vom îmbăta cu apă rece şi vom accepta să ştergem toată prostia lor cu buretele nostru de euro. Şi, pentru a fi credibili, probabil vor apela ca şi până acum la figuri politice anoste din ţările lor de baştină care vor face vizite de curtoazie în anemica noastră ţară pentru a ne arăta unde e adevărul.

Acum trebuie să fim mai lucizi ca oricând şi să nu cădem în capcană. Nimeni nu ne poate garanta că Austria nu va fi "următoarea Islandă" (crede cineva că garantarea integrală a depozitelor din băncile austriece este altceva decât un slogan?), la fel cum e clar că dinspre Italia nu poate veni nimic bun atât timp cât la putere se află o figură politică dubioasă şi rudimentară.

E timpul ca statul român să arate că e puternic şi să nu cadă pradă unor şantaje ieftine. Dacă sunt bănci cu probleme înseamnă că BNR trebuie să le pună sub supraveghere, iar dacă treaba nu merge, trebuie să se aplice legea (faliment sau naţionalizare, că tot e la modă)! Aşa cum am mai spus, nu trebuie repetată greşeala americană! Decât să se cheltuiască inutil bani pentru acoperirea unor găuri financiare mai bine se face un fond de creditare a economiei. Cu banii acestui fond poate fi creditată economia prin intermediul băncilor de stat, iar atunci efectele crizei vor fi atenuate.

Ştiu că trenduri.blogspot.com este un blog mic, care se adresează unui segment extrem de îngust, dar cred cu tărie că acum trebuie făcut ceva pentru împiedicarea unei prostii din partea autorităţilor. Aşa că vă îndemn în primul rând să vă exprimaţi opiniile prin comentarii la acest text şi, dacă aveţi un site, să promovaţi acest articol (fie printr-un link, fie prin copierea integrală a conţinutului său). Cu toate că nu prea sunt adeptul acţiunilor de acest gen, cred că putem face ceva pentru stoparea unui dezastru.

Comenteaza pe blogul Trenduri Economice


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5341 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  Comentariu (Luni, 15 decembrie 2008, 14:59)

  codrea [anonim]

  Dupa o perioada de "criza economica" cei care supravietuiesc vor iesi mult mai puternici. Nu ma deranjeaza, pe termen scurt, sa vad ca, in loc de 30 de banci dintre care multe de nisa, sa ramana doar 5-10 serioase.
  Iar statul nu ar trebui sa sprijine bancile. Tocmai asta e "rolul" crizei... sa dispara banii virtuali.
  • +5 (5 voturi)    
   Statul poate preula in intregime bancile (Luni, 15 decembrie 2008, 15:17)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui codrea

   Nu sunt de acord cu imprumuturi.
   Cine nu are bani sa respecte normele BNR (legate de rezerve de exemplu) este nationalizat si PA.
   Sa sufere actionarii austrieci, nu contribuabilul roman!
 • +6 (6 voturi)    
  BNR (Luni, 15 decembrie 2008, 15:02)

  o romanca [utilizator]

  perfect de acord cu articolul; este timpul ca BNR sa se implice serios, si cine nu poate sau nu vrea sa respecte regulile n-are decat sa plece la el in Austria, Italia... Bancile au fost intre cele mai profitabile companii, si au gasit tot felul de formule prin care sa diminueze profitul si asa urias, si implicit impozitul pe profit care s-a dus la stat. Am mai spus in alt comentariu, sa ne uitam ce este in Franta: banca nationala a chemat bancile locale, inclusiv filiale de banci straine, le-a pus in fata un set de instructiuni, si cine nu a vrut sa le aplice de buna voie, a intrat statul cu o participatie oarecare dar cu vot important si pana la urma bancile au facut ce trebuie nu ce vor ele. Daca bancile vor ajutor, atunci si companiile mici vor ajutor, si cei din agricultura vor ajutor...
  • 0 (0 voturi)    
   Nationalizare (Luni, 15 decembrie 2008, 16:16)

   Razvan [anonim] i-a raspuns lui o romanca

   Eu as fi de acord sa mai nationalizeze cate o jumatate din aceste banci.
   Problema cea mare este insa aceea ca si in aceste conditii, baietii deshteptzi gasesc metode de repatriere a profiturilor prin contracte de consultanta sau imprumuturi mai scumpe.
   Cred ca ar fi cazul sa se implice toate guvernele in transparentizarea actiunilor bancare.
 • +6 (6 voturi)    
  Total de acord (Luni, 15 decembrie 2008, 15:04)

  silviu [anonim]

  ar trebui sa le fie rusine. Dupa ce au aruncat in aer dobanzile ca sa isi scoata profiturile din banii clientilor cu credite, acum au pretentii la bani de la stat. Si-au taiat singuri craca, blocand creditarea total si crescand dobanzile intr-un mod absolut ridicol. Pe mine daca n-am bani sa-mi platesc rata, ma ajuta statul? Nu cred.
 • +3 (3 voturi)    
  Bancherii astia! (Luni, 15 decembrie 2008, 15:04)

  cvm [utilizator]

  Bancherii sunt mult mai influenti decat se inteleage in acest articol.
  Politica e dependenta de bani, bani pe care ei ii dramuiesc. Politicul, si cel dambovitean, va mustaci un pic dar va aproba banii aceia daca vor fi ceruti.
  Problema este grava atat timp cat nu o sa intelegem ca banii nu au disparut. A disparut senzatia ca avem bani (creditare). Banii (cash) se aduna, se concentreaza in 'buzunare' mai incapatoare.
  Ramane intrebarea, la care nu stiu daca vom avea un raspuns pe termen scurt, Ce vor sa cumpere cu banii acestia?
  Sa traiti bine;)
  • +1 (1 vot)    
   Gindire de bancher (Luni, 15 decembrie 2008, 15:30)

   Gufy [anonim] i-a raspuns lui cvm

   Aici chiar este gindire de bancher !!!
   Tipi astia 3 sunt primi care s-au gindit la o noua oportunitate sunt convins ca ei sunt disperati sa faca rost de banii pentru noile investitii care au aparut foarte rentabile la orizont. Dobinzii mari pe piata, fructuatii mari ale monedei nationale s-au internationale, iesirea la cumparaturi ieftine la imobiliare sub pretul de constructie. Daca nu au bani la sucursale de banci care au impinzit orasele cu oferte foarte generoase la chirii au omorit comertul pentru cei mici e timpul sa dea faliment sa ramina cei care pot oferi intradevar servicii competitive salarii normale nu umflate doar plinbind niste hirtii, la sapa bancherilor nu la intins mina ??
  • +2 (2 voturi)    
   dar au existat? (Luni, 15 decembrie 2008, 16:24)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui cvm

   n-ai luat in considerare varianta ca banii nu au existat - si ca totul a fost o gogoasa super-umflata...
   de ce crezi ca au insistat atat pe "produse electronice"? pentru ca acelea erau virtuale - asa ca nu se putea verifica existenta lor "materiala" ;)
   • 0 (0 voturi)    
    cum? (Marţi, 16 decembrie 2008, 14:15)

    alex [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

    hahaha
    Nu te supara, dar nu intelegi ce sunt "produse electronice" si ce este aceea "existenta materiala".

    operatiunile bancare electronice sunt reflectate in contabilitatea bancara pana a ultimul banut, nu este nimic "virtual" sau de "neverificat".

    daca executi operatiuni pe suport electronic (card de debit/ credit, aplicatii online, etc) acestea sunt automat reflectate in situatiile financiare ale bancii.
 • +2 (2 voturi)    
  dupa... (Luni, 15 decembrie 2008, 15:29)

  nu conteaza [anonim]

  ford si renault iata ca si bancile ?! cer ajutorul statului roman...

  pai bine dragilor, atunci cind, de voie de nevoie, obtineati profit si implicit dividende pe noi,astia reprezentati de statul roman, ne intrebati daca vrem si noi, ceva acolo, un maruntis ? NU ! de ce ar trebui ca noi, acum, sa va ajutam ??????????

  ati gresit platiti. eu asa stiu, asa am gost invata: orice greseala se plateste ! scurt si fara comentarii.

  dati faliment ? o.k. atunci ramin citeva banci puternice care inainte de a (mai) face ce au facut unii ssau altii vor masura precum croitorul.

  falimente, nu conteaza ale cui, au mai fost si vor mai fi. nu vad rostul interventiei statului in salvarea unuia sau altuia decit doar daca acel ceva sau cineva reprezinta ceva foarte foarte important pentru tara respectiva.
 • +1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 15 decembrie 2008, 15:37)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  e timpul sa infintam o banca... (Luni, 15 decembrie 2008, 15:40)

  cosmin [anonim]

  ...si sa luam de la stat vreo 4 miliarde, intr-o prima transa, pentru supravietuire. dupa ce-i cheltuim, poate sa ne declare statu falimentari, nu-i o problema.
  • -1 (1 vot)    
   Spre informare! (Luni, 15 decembrie 2008, 16:00)

   Ducu [anonim] i-a raspuns lui cosmin

   Banii bancilor sunt deja la BNR!
   EUR 10,000,000,000 sunt la BNR in rezerva minima obligatorie in EUR!
   Lobby-ul are ca scop eliberarea acestei sume uriase!
   • +1 (1 vot)    
    Esti sanatos la cap???? (Luni, 15 decembrie 2008, 17:22)

    Anonim [anonim] i-a raspuns lui Ducu

    Banca are voie sa creeze bani: formula este:

    Inventat bani = 1/rezerva .
    Daca rezerva e 20% (18% in cazul nostru), Banca poate sa inventeze
    1/(20/100) = 5 -- de 5 ori mai multi bani decat are in realitate.

    Daca rezerva e 10% 1/(10/100) = 10 = de 10 ori cati bani a avut initial.

    Pentru 5%: 1/(5/100) = 20.

    Cu cat rezerva e mai mica, cu atat bancile pot creea mai multi bani DIN NIMIC!
    Daca renunti la rezerva, bancile pot creea O INFINITATE de bani.
    Tu intelegi ce spui?

    Sistemele bancare cu rezerve mici sunt INSTABILE, iar in perioade de criza FALIMENTARE.

    Rezeva aia de ce crezi ca exista?
    E o masura ca banca sa nu inventeze prea multi bani (daca ai putea sa creezi oricati bani, te-ai mai uita cui dai credit???).
    Rezerva aia e o perna moale, o linie de siguranta, daca o rupi, s-a zis cu tine, scrie FALIMENT NATIONAL!!!
    • +1 (1 vot)    
     Rezerva obligatorie (Marţi, 16 decembrie 2008, 9:56)

     razvan [anonim] i-a raspuns lui Anonim

     frate, nimeni nu creaza bani ci din banii pe care ii au bancile din depozite, conturi curente, conturi de economii, imprumuturi din afara tarii o parte o depoziteaza la bnr pentru dobanzi mult mai mici decat i-ar putea plasa in piata si atunci bancile trebuie sa acopere diferenta de dobanda prin dobanda pe care o practica la imprumuturile acordate catre tine, catre mine, catre companii. sunt de acord sa existe rezerva minima obligatorie care trebuie sa ajute in situatii de genul asta, altfel ce rol important mai are aceasta rezerva? bancile nu inventeaza bani, ele iau banii din piata de la cei care au si ii plaseaza la cei care au nevoie. daca s-ar putea inventa bani, de ce nu ii inventeaza acum si atrag bani din piata chiar si la dobanzi de 16%? daca bancile iau banii din piata cu 16% cu cat i-ar putea imprumuta celor care au nevoie cu 10%in conditiile in care tin o parte din bani si la bnr pe dobanzi foarte mici? nimeni nu subventioneaza cu banii proprii, de acasa. bancile nu mai acorda imprumuturi pentru ca nu mai au bani lichizi si de aceea trebuie sa apelam la fondul de rezerva.
 • +2 (2 voturi)    
  bani publici pentru banci private?! (Luni, 15 decembrie 2008, 15:49)

  octavian lungu [anonim]

  Sunt un proprietar de IMM si sunt sigur ca criza actuala va lovi tare in acest segment. Dar nu sunt de acord cu sprijinul financiar din partea statului pe care bancile il cer. Asta e menirea crizei : sa departajeze Baietii de Barbati. Daca nu pot face fata, sa se retraga. Toate au capital privat asa ca nu vad de ce statul ar trebui sa acorde sprijin financiar si indirect noi. pana acum am fost storsi de stat pentru ca nu au bani la buget si acum sa-l ofere unor banci care nici macar nu impart dividentele cu statu? !
  • +1 (1 vot)    
   bani publici (Luni, 15 decembrie 2008, 16:20)

   razvan [anonim] i-a raspuns lui octavian lungu

   Ca proprietar de IMM cu siguranta o sa ai nevoie sa imprumuti bani, macar sa scapi de blocaj. Daca nu o sa aiba bancile ce sa-ti imprumute, de unde o sa iei banii, de la Camatari?
   Bancile nu impart dividendele cu statul, dar platesc impozite. Este o activitate la fel de impozitata ca si celelalte (ca si firma ta- nici tu nu imparti dividende cu statul). Bancile sau majoritatea lor nu vor intra in faliment fara acest imprumut din partea statului, dar o parte din economia romaneasca (si in special IMM-urile) cu siguranta vor intra daca nu se deblocheaza platile prin aceasta parghie (aceasta este o atentionare si o solutie in acelasi timp).
   • 0 (0 voturi)    
    Se vede ca nu ai citit cu atentie articolul! (Marţi, 16 decembrie 2008, 10:19)

    Serban [anonim] i-a raspuns lui razvan

    "Decât să se cheltuiască inutil bani pentru acoperirea unor găuri financiare mai bine se face un fond de creditare a economiei"
    • +1 (1 vot)    
     Articol citit cu atentie! (Marţi, 16 decembrie 2008, 11:24)

     razvan [anonim] i-a raspuns lui Serban

     eu am citit cu atentie articolul, doar ca cel care a scris articolul nu a inteles ce vor de fapt bancile. cele 5 miliarde nu sunt ajutor pentru banci ci doar imprumuturi, bani care vor fi returnati. problema este criza de lichiditate. nu cer bani nerambursabili. daca bancile ar avea disponibilitati acum i-ar plasa in piata si ar functiona economia. bancile (si ma refer la bancile solide care au avut o politica de risc adecvata-nu la cele care dadeau credite cu venituri fabricate pentru clienti care achizitionau terenuri pentru specula) nu vor da faliment daca nu vor mai plasa bani in piata. ele au plasati bani care trebuie sa se intoarca cu dobanda cu tot. statul finanteaza prin intermediul bancilor economia. este singura solutie sa se deblocheze cat de cat si sa trecem peste criza. banca la care lucrez nici macar nu este in primele 10 si la noi este totul sub control. pe mine nu ma afecteaza criza, dar ma gandesc la parintii mei, la fratele meu, la prieteni mei, la voi cei care vor fi afectati de criza actuala datorita acestui blocaj din economie. sa va vad cum va descurcati in situatia in care companiile voastre vor avea nevoie de credite si nu vor gasi de unde sa imprumute banii. sa va vad cand vor fi anuntate disponibilizari din cauza falimentelor. atunci cum va ma interveni statul? va va da salarii compensatorii? cu asta nu sunt de acord, dar sunt de acord sa imprumute companiile private si o poate face doar prin intermediul bancilor. banii despre care se vorbeste nu trebuie si nu sunt ceruti pentru a acoperi pierderi ci doar pentru a fi plasati in economie sa functioneze in continuare sa salveze ce se poate salva!!! haideti sa nu mai fim asa populisti si rau intentionati!!! ganditi-va ca eu nu iau apararea bancilor, eu sunt angajat si am credite ca si voi pentru ca fara credite nu puteam face nimic. statul nu salveaza banci prin bani nerambursabili ca la americani, statul trebuie sa salveze economia tarii noastre prin intermediul bancilor.
 • +1 (1 vot)    
  Gandire bezmetica de avar! (Luni, 15 decembrie 2008, 15:52)

  NostraDamus_IT [anonim]

  Astia ,si in timpuri bune si acum in timpuri de restriste n-au stiut altceva decat sa ceara: prima data pentru a rotunji veniturile nesatulilor proprietari si implicit comisioanele lor iar acum pentru a scoate din foc castanele fierbinti cu mainile(citeste banii) noastre! Nu-s de acord si bine-ar fi ca Boc-poc-poc(noul premier desemnat sa aibe aceeasi parere-altfel nu-l vad bine deloc(nu ca acum l-as vedea bine!).
 • +1 (1 vot)    
  De acord (Luni, 15 decembrie 2008, 15:55)

  mihai [anonim]

  Situatia economica degenereaza din cauza modelului finaciar bancar. Ati vazut cum se face vata de zahar? Asa e si cu sistemul bancar. Se baga in cazan cateva graunte, se umfla bine dar de fapt valoarea energetica a produsului rezultat ramane constanta pt ca cele 30 de gr. de zahar isi modifica doar forma. Tot asa sunt si produsele bancare. Goale pe dinauntru deoarece nu au la baza valoare intrinseca, sunt bazate pe tot pe niste hartii care se bazeaza la randul lor pe alte hartii. Este vorba de principiul de levier sau cum sa faci bani fara sa ai bani. Intr-o zi tot se sparge balonul si valorile tuturor acestor asazis active ajung la valoarea maculaturii din care sunt facute.
  Mai trist e ca economia de piata nu e de piata, adica piata nu regleaza aceste anomalii aruncandu-le la wc. Sunt multi prosti cu functii de analisti economici care lucreaza pentru diverse institutii sau ziare care sunt conduse din umbra tot de cei care sunt actionari prin aceste banci iar presiunea pe stattul roman e mare. "Cand in istoria noastra am iesit nefu()uti si cu banii luati din conflicte cu acesti straini deosebiti care au venit de fapt cu intentii bune"...
  • +2 (2 voturi)    
   dar, profiturile lor nu sunt de vata (Luni, 15 decembrie 2008, 18:21)

   kllaus [anonim] i-a raspuns lui mihai

   e gresit sa spunem ca doar sistemul bancar ar fi profitat de pe urma asa zilelor bule imobiliare. Sunt insa principalii beneficiari. Si muncesc cel mai putin pentru banii astia. Cand e vorba de riscuri , vin la statul roman sa-i ajute pe milogi. Propun sa faca o cheta cei care au ramas fara locuinte. Nu se vor strange 5 mld de epuroi, dar de niste bomboane de Craciun tot iese, doar se stie, oamenii nevoiasi sunt mai darnici. Bancherii mananca in liniste la restaurante exclusiviste unde le scuipa in mancare doar bucatari scoliti la Paris. Dar, sincer le-ar indulci si altii ciorbele.
 • +2 (2 voturi)    
  banci (Luni, 15 decembrie 2008, 15:58)

  maria [anonim]

  Un articol pertinent si argumentat !
 • +1 (1 vot)    
  probleme de lichiditate (Luni, 15 decembrie 2008, 16:06)

  razvan [anonim]

  poate bancherii care au vorbit nu s-au facut bine intelesi. Cele 5 miliarde nu se acorda bancilor ci se imprumuta bancilor pentru a fi finantata economia pentru ca nu mai sunt banii care veneau din afara tarii. Deci statul nu subventioneaza nici o banca ci finanteaza economia prin intermediul bancilor, fie ele si cu actionariat strain (oricum nu mai sunt banci imortante -cu exceptia CEC-ului in Romanbia-). Tocmai aceasta este o parghie pentru a depasi criza.
  • 0 (2 voturi)    
   Corect! (Luni, 15 decembrie 2008, 16:17)

   Ducu [anonim] i-a raspuns lui razvan

   ... Banii exista deja lar sunt la BNR!
  • 0 (0 voturi)    
   Mor bancile de grija clientilor? Nota 2! (Luni, 15 decembrie 2008, 17:24)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui razvan

   Eu cred ca bancile au pierderi si nu le mai ajung banii si vor rezerva mai mici!
   Care bani sunt creeati din nimic, dar comisioanele/dobanzile sunt reale.
  • 0 (2 voturi)    
   pentru razvan ! (Luni, 15 decembrie 2008, 20:57)

   mike [anonim] i-a raspuns lui razvan

   razvane esti impartial ca tot romanu' care lucreaza intr-o banca ! ia zi mosule la ce banca lucrezi , si cu cat te platesc !
   Apropo, pe mine nu m-au intrebat scarbele de la RBS/ABN daca vreau sa-mi mareasca dobanda ( fix de altfel , stipulata in contract ) am spus ca s- a modificat Euriborul , am verificat si surpriza.... la data notificarii ca maresc dobanda , euriborul era mai mic decat in momentul acordarii creditului . ! Pai sa nu-i fu(tem) ! LE DORESC FALIMENT CAT MAI GREU !
   • +1 (1 vot)    
    pt mike (Marţi, 16 decembrie 2008, 9:43)

    razvan [anonim] i-a raspuns lui mike

    Salutare! Este adevarat ca lucrez intr-o banca italiana dar sunt nationalist convins. Problema este ca daca inainte dobanzile la care se imprumutau bancile erau Euribor plus o marja mica sau chia Euribor in acest moment bancile se imprumuta la Euribor plus marja minim 7. Degeaba a scazut euriborul daca costul banilor a crescut cu mult mai mult decat scaderea Euriborului. In acest caz bancile au o singura varianta, sa mareasca dobanda, altfel ele sponsorizeaza clientii si nimanui nu-i convine sa aduca bani de acasa. Sunt banci care au vrut sa castige cota de piata si au mers cu dobanzi sub costuri si astfel clientii si-au facut o impresie eronata despre dobanzile reale. Si eu am credite si nimanui nu-i convine sa-i creasca dobanda, mai ales in conditiile in care veniturile stagneaza. Solutia ar fi infuzia de lichiditate in piata (banii bancilor care sunt blocati in rezerva BNR-nu sunt banii statului). Nu te bucura de falimentul unei banci pentru ca pentru tine inseamna sa aduci banii pe care i-ai imprumutat de la banca inapoi si ma indoiesc ca ai banii astia acum. In concluzie orice faliment al unei banci atrage alte falimente ale companiilor care s-au imprumutat de la banca si implicit disponibilizari ale personalului companiilor respective. Sa dea Domnu sa nu lucrezi intr-o astfel de companie. Imi pare rau ca nu s-a inteles rolul bancilor in economie. FARA BANCI NU SE POATE SAU SE POATE DAR NE INTOARCEM IN EPOCA DE PIATRA!
   • 0 (0 voturi)    
    Da-i in judecata!!! (Marţi, 16 decembrie 2008, 10:25)

    Serban [anonim] i-a raspuns lui mike

    Da-i in judecata!  Castigi procesul fluierand.
  • 0 (0 voturi)    
   Asa, (Marţi, 16 decembrie 2008, 12:12)

   FAR EASTERN [anonim] i-a raspuns lui razvan

   si de ce ar trebui sa se ocupe bancile comerciale de salvat economia? Ah, stiu. Pentru inca ceva profit.
   Da, sa zicem ca banii sunt imprumutati de la BNR.. ei ii dau mai departe agentilor economici sau persoanelor fizice cu macar adaosul de dobanda necesar sa-si acopere cheltuielile de distributie? Pariu ca nu! IN PRINCIPAL, ei urmaresc sa scoata profit din situatia asta...
   CURAT.
   • +1 (1 vot)    
    Asa, (Marţi, 16 decembrie 2008, 12:26)

    vrd [utilizator] i-a raspuns lui FAR EASTERN

    Nu bancile se ocupa de salvat economia. Statul este cel care trebuie sa se gandeasca si eventual sa impuna limitari (poate sa impuna credite la dobanzi pe care el le-a stabilit-bineinteles la creditele acordate din banii statului). Dar acesta este un canal de distributie al acestor bani catre populatie si catre firme. Vezi cumva credite acordate prin Administratiile Financiare? Eu nu plang bancile ci doar economia care se va duce de rapa si inclusiv noi toti. E clar ca unii vor rezista, dar stie cineva care dintre noi? Vrea cineva sa fie disponibilizat sa cedeze altuia locul de munca? Eu nu vreau. Eu vreau statul sa intervina si sa sustina prin metode adecvate, viabile si cu impact si nu doar sa-i imogateasca doar pe unii din banii mei. Vine cineva cu o solutie sau doar ne plangem de mila pana trece criza?
 • +1 (1 vot)    
  banci luate pe degeaba in Romania (Luni, 15 decembrie 2008, 16:17)

  Oliveira [anonim]

  Banci luate pe degeaba in Romania s-au ridicat datorita capitalului strain si poate managementului. De la bancile mama a venit o parte de finantare cei drept dar surse atrase sunt si de la clientela locala.
  Sigur ca o parte a dezvoltarii, asa zisa crestere economica se datoreaza creditelor puse la dispozitia poporului de toate aceste institutii de credit cu capital strain.
  Dar nici investitorii nu puneau la bataie fonduri daca factorul de fructificare a surselor nu era mare.
  Aceasta crestere economica s-a bazat mult pe consumul intern finantat cu credite si de bancile cu capital strain.
  Acesti bani s-au intors in economiile Europei pentru ca s-au achizitionat bunuri din import.
  Asa zisa crestere economica a Romaniei a dus si la consumul de bunuri si servicii produse in Europa.
  Acum baza de clienti romani are in sold credite care se intorc nu fara greutati la banca mama.
  Cred ca este bine pentru bancile mama sa astepte rambursarea creditelor angajate si sa nu ceara sprijin financiar de la statul roman.
  Cand au cumparat, cand au deschis linii de finantare bancilor fiica din Romania nu au avut in vedere factori de risc? Cand au expandat cu reteaua de agentii nu s-au gndit ca este un risc operational asumat?
  Nu stiau ca investesc intr-o tara nereformata economic, cu mentalitate colectivista si se expun unor decizii politice tipic romanesti.
  Analistii Dvs. nu vedeau ca nu e o crestere economica reala si ca masurile economice erau fripturiste si pompieristice. Chiar nu au inteles ca politicul a subordonat economicul? Ca asa zisa stabilitate economica s-a datorat in mare parte BNR care a mai pus frana derapajelor dar acum cand cursul e 1 euro = 4 lei e odoar o consecinta a slabei capacitati de previziune a analsitilor economici. Acum economia reala a rabufnit 1 euro e 4 lei dar cred ca 1 euro trebuie sa arate adevarul la 4,5 le
  Sigur ca aceste voci transmit semnale catre natiune dar imi imaginez ce presiuni au loc la nivelul marilore cancelarii europene.
 • 0 (0 voturi)    
  Iarna nu-i ca vara. (Luni, 15 decembrie 2008, 16:18)

  AlinN [anonim]

  Tot la fel Romania nu-i SUA. Prin urmare daca se vor da bani din buget catre banci straine(???) private(???) si in paralel muncitorilor someri li se vor lua casele, IMM-urile vor falimenta, spre deosebire de ce se intampla in SUA, unde cetatenii iau nota imberb de ce se intampla la noi se va repeta scenariul din Grecia.
 • 0 (0 voturi)    
  ce "banci de stat"? (Luni, 15 decembrie 2008, 16:22)

  Codruta N [utilizator]

  Pai, mai avem vreo "banca de stat"?
  Pana la urma n-au mai privatizat CEC?
 • +1 (1 vot)    
  statut nu trebuie sa intervina in acest moment (Luni, 15 decembrie 2008, 16:25)

  c [anonim]

  O persoana care avea bani pentru a plati fara nici un risc pretul real, a trebuit sa concureze cu alta persoana care nu avea venituri corespunzatoare. Asta s-a intamplat pentru ca banca ii dadea celeilalte persoane voie sa ia credit mai mult decat isi putea permite. La afacerea asta a castigat doar banca pentru ca dadea credite in valoare probabil dubla fatza de cat ar fi dat la pretul corect, si pierdeau toti clientii pentru ca plateau mai mult decat trebuie. Clientii trebuiau sa suporte si tot felul de clauze din cauza concurentei false pe care o creau bancile intre clienti. Bancile au exploatat clientii la maximum, si-au asumat riscul pe baza concurentei false create.
  Pana nu dau faliment 1/2 dintre banci statut nu ar trebui sa intervina.
 • +1 (1 vot)    
  Din randurile "inamicului"... (Luni, 15 decembrie 2008, 16:32)

  Cezar [anonim]

  va pot spune ca intre ca intre "Gold Rush"-ul salbatic din America si expansiunea bancilor si asigurarilor in est nu e nici o diferenta..dupa ce si-au implut buzunarele, "colonialistii eterni" de-al de austrici si germani si-au cheltuit profiturile realizate pe achizitii din ce in ce mai la est pe principiul economiei de piata si a liberei circulatii a capitalului..neo liberali convinsi

  Pana acum insa, cand mai ales si dupa ce au pompat romanii cu credite pe care stiau ca nu si le permit le ajuns cutitul la os... si vor protectionism! NESIMTIRE CURATA! Toate aceste instituii ar fi trebuit sa vina cu un management mai bun astfel ca acesta sa duca la o profitabilitate mai buna a sistemului financiar roman si sa justifice astfel privatizarea bancilor autohtone.

  Iata ca managementul lor NU este chiar atat de bun, ba chiar catastrofal si ajungem sa o vedem si pe asta: austriecii cer ajutor romanilor! O natiune de 10 milioane de oameni care sa crezut buricul europei de est...am mai vazut odata filmul si atunci au pierdut un razboi...si care s-a aventurat ca odinioara "sa cucereasca" ei noi teritorii..si iata toate se incheie cu inca un dezastru, de data asta financiar.

  Dar isi pot oare romanii permite sa finantze expansiunea in continuare a unor grupuri care oricum nu au nimic de a face cu interesul national? Atata timp cat aceste Raiffeisen, Erste, Volksbank, Generali, Uniqa etc au venit numai dupa profit sau pierdere, caci asa e capitalismul atunci sa-si asume nu numai profitul dar si pierderile. Iar daca vor ajutor atunci sa faca loc la alti investitori dupa aceleasi principii neoliberale pe care ni le-au predicat de atatia ani.
 • +1 (3 voturi)    
  Pt autor! (Luni, 15 decembrie 2008, 17:08)

  Ducu [anonim]

  Citatul din van Groeningen este truchiat si scos din context:

  Iata-l integral:
  "Este o greseala sa se spuna sunt banci straine sa se ocupe actionarii Bancile au adus in Romania miliarde de euro care au contribuit la cresterea economica desi uneori au dat prea mult si prea repede Daca nu continua creditarea economia reala este cea lovita iar noi nu putem tipari bani Cu totii am contribuit la situatia de azi inclusiv BNR prin masurile de reglementare si nu se poate spune ca este doar vina bancilor straine spune Steven van Groningen presedintele Raiffeisen Bank Romania si vicepresedinte al Asociatiei Romane a Bancilor "

  Sursa:
  http://www.newstoday.ro/afaceri/
  • +1 (1 vot)    
   Pt autor (Marţi, 16 decembrie 2008, 12:16)

   vrd [utilizator] i-a raspuns lui Ducu

   va rugam frumos sa nu mai aruncati in piata articole care va ridica "raitingul" si sa dezinformati cititorii! haideti sa-i facem sa inteleaga ce se intampla si nu sa cream panica si sa aruncam cu noroi. mi se pare ca toti acesti oameni care au raspun la articolul dumneavoastra merita o informare completa si corecta.

   sunt convins ca exista oameni care isi dau seama si pot filtra informatiile si sa poata trage o concluzie corecta, dar punandu-le la dispozitie informatia completa si corecta si care acuza astfel de incercari doar de dragul unui motiv sa ne plangem de mila "vai ce ne fac nenorocitii de straini!".
 • +2 (2 voturi)    
  Pentru neajutoratele banci (Luni, 15 decembrie 2008, 17:30)

  George [anonim]

  Bancile fac afaceri asa cum fac si celelalte firme ... daca ne uitam la actionariat vedem ca marea lor majoritate sunt straine ... au avut grija ca prin diferite mijloace sa falimenteze si sa cumpere ceea ce a insemnat capital romanesc ... de ce sa le sprijinim din impozitele noastre? Ei ne-au dat ceva din profitul lor ? ... Daca este sa sprijinim ... sa sprijinim firmele nu bancile care au avut pana acum profituri la care nici nu visau in tarile lor de origine
 • +1 (1 vot)    
  bancile austriece (Luni, 15 decembrie 2008, 17:46)

  emilian ordeanu [anonim]

  bancherii austrieci, respectiv erste si raiffeisen, ne cred abia coborati din copac; dupa ce au cumparat pe nimic bancile respactive (bcr si b. agricola) si si-au batut joc de salariati pe care i-au dat afara si de clienti pe care i-au jecmanit obtinand profituri istorice , acum vor sa-si acopere gaurile din america pe spatele nostru! e posibil cu o spaga bine data!
 • 0 (2 voturi)    
  sustin (Luni, 15 decembrie 2008, 19:38)

  eu [anonim]

  Sunt alaturi de voi in ceea ce ati scris in acest articol si daca putem sa facem ceva eu va sustin. Nu vreau ca statul roman sa finanteze bancile asa cum s-a intamplat cu statul american. Ceea ce doresc este nationalizarea bancilor sau falimentul lor. Fiecare trebuie sa isi asume raspunderile.
 • 0 (2 voturi)    
  jefuitorii lor (Luni, 15 decembrie 2008, 22:31)

  cetatean [anonim]

  Normal ca cer, poate o sa si primeasca! Dar sa nu uitam ca situatia din Romania nu e totusi cea din SUA. Eu cand ii mai aud pe astia (occidentalii) cu "economie de piata" mi se face rau! Economie de piata cand le convine lor. Pana si comunistii erau mai capitalisti decat aceste genii financiare care conduc lumea si care.. sa fim seriosi: au dat o lovitura adevarata! Prin santaj pe fata, dar au reusit! Toate tarile capitaliste au jefuitorii lor! Iar ai nostri sunt copii penibili fata de ai lor!
 • 0 (0 voturi)    
  ajutor pentru banci (Marţi, 16 decembrie 2008, 10:29)

  rapid'58 [anonim]

  Pina de curind U.E. ne judeca aspru in legatura cu ajutoarele de stat pt.firmele particulare(pe motiv de distorsiune a pietei libere):
  1.acele prevederi nu mai sunt in vigoare?
  2.toate firmele particulare aflate in dificultati pot cere ajutoare de la stat?
  3.ne intoarcem la Lenin si ceilalti?
  4....sau e pe cale sa apara un alt model de relatii
  ( economice,sociale etc.),in fapt o alta SOCIETATE?
 • +1 (1 vot)    
  Sa li se dea .... (Marţi, 16 decembrie 2008, 11:38)

  dl K [anonim]

  Sa li se dea acesti bani, insa prin marirea capitalului social. Statul urmeaza sa participe la aceasta marire, obtinand in schimb actiuni la bancile care vor bani.

  Fara ca asta sa insemne ca trebuie dati bani in orb. S-ar putea ca vreo banca sa fie in ghena mare datorita participatiilor sale sau ale bancii mama la diverse afaceri falimentare in SUA sau Europa.

  Cand lucrurile vor lua o turnura mai buna si criza va fi trecut, statul poate sa-si vanda actiunile(probabil la un pret mai bun decat cel platit) recuperandu-si astfel banii.
  • 0 (0 voturi)    
   Sa li se dea (Marţi, 16 decembrie 2008, 12:03)

   razvan [anonim] i-a raspuns lui dl K

   absolut de acord si cu aceasta varianta. orice modalitate prin care se ajuta economia o sustin. sa nu fie subventionate pierderile bancilor ci sa fie ajutata economia prin imprumuturi, mariri de capital (dar aici de unde stim ca nu vor fi avantajate doar unele banci cu influenta?) prin astfel de instrumente. asta incerc eu sa explic. articolul este scris rau intentionat sau nu s-a inteles bine ce solicita bancherii. nu se solicita subventii si nu as fi de acord ca din banii mei sa se plateasca greselile altora - ca la americani.
   nu va bucurati daca vor da faliment unele banci. banii pe care i-am imprumutat de la bancile respective in momentul in care va fi pronuntat falimentul trebuie sa-i returnam. lichidatorul bancii respective va incerca sa recupereze toate creantele, chiar si prin executari silite. shmecherii vor scapa (daca au ascuns banii si nu vor mai fi gasiti), dar noi, oamenii cinstiti vom fi somati sa aducem banii inapoi, indiferent ca avem un contract pe 30 de ani. de unde vom inapoi toti banii odata? vom fi executati fara mila. a se vedea cazul bancii turco romane, cand clientii care aveau credite a trebuit sa se imprumute in alta parte sa dea banii inapoi. acum de unde ne vom refinanta, cand bancile nu au bani sa acorde credite? eu va propun sa ajutam economia nu sa ne sugrumam singuri si imprumut pentru banci nu subventie este singura solutie . cred ca in tara asta nu sunt doar idioti si ca mai sunt si oameni care inteleg parghiile economiei.
 • 0 (0 voturi)    
  Bancile (Marţi, 16 decembrie 2008, 12:08)

  andrei [anonim]

  Nu cred ca se pune problema ca BNR sa dea bani bancilor comerciale degeaba, ci doar sa le imprumute, desi ar fi cam ciudat, in conditiile in care Min. Finantelor se imprumuta in prezent de la banci comerciale. In ce priveste rezerva, 2008 a aratat ca aceasta rezerva era necesara, temperand veselia bancilor de a da credite. In acelasi timp, eu as intreba stimatii conducatori de banci unde a fost prudenta cand dadeau credita doar cu buletinul-la 40% dobanda- dar mai ales unde sunt profiturile uriase din anii trecuti? Stim unde, in prime si salarii substantiale angajatilor si in dividende uriase actionarilor! Si atunci, ce am luat e al nostru, iar daca vreti credit sa va dea BNR? Cam inechitabil stimati bancheri! Vreti sa ne puneti in situatia gen: daca vreti finantare sa dea BNR ca noi pe ai nostii i-am cheltuit, avem Porsche si vila, contul e gras dar e al nostru! Nu merge! Iar baietii si fetele care dupa 3 luni de practica se dadeau mari bancheri si deja luau 1500 de euro pe luna si se purtau gretos cu clientii am un singur mesaj: aveti ce meritati.
  • 0 (0 voturi)    
   Bancile (Marţi, 16 decembrie 2008, 12:49)

   vrd [utilizator] i-a raspuns lui andrei

   Exista banci care au acordat credite fara sa ia in calcul riscurile macro si acestea trebuie sa plateasca. Dar BNR-ul de ce nu a controlat aceste banci, pentru ca primeau spagi? Celelalte banci s-au aliniat nu puteau ramane in afara pietei. Cand economia duduia datorita acestor credite statului ii convenea. De ce nu a intervenit? Pentru ca toti stiau ce se intampla si tuturor ne convenea. Clientii luau credite fara sa se intrebe ce se va intampla, statul lua impozite si bancile castigau si se bateau pe cota de piata. Cota de piata acum se castiga. Acum vom vedea cine a fost cu capul pe umeri. Cat despre angajatii din banci, calitatea acestora a scazut in ultimii 3-4 ani extrem de mult datorita cererii de personal. Pur si simplu nu gaseai oameni in piata sau cereau o mie de euro. Este rezultatul dezvoltarii economiei intr-un ritm nesustenabil de rapid.
 • 0 (0 voturi)    
  cateva cuvinte (Marţi, 16 decembrie 2008, 14:46)

  alex [anonim]

  Dupa ce am citit o mare parte din parerile cititorilor, realizez ca oamenii citesc fara sa inteleaga un text.
  Nu doar atat, observ o ura teribila pe banci (sau pe sistemul bancar), o ura generata de frustrare, probabil.
  As dori sa ii raspunda cineva din cei care doresc falimentarea bancilor... acestia s-au gandit vreodata care este rolul bancilor in economie? stiati ca principala functie a bancilor este de a genera lichiditate pentru ca sistemul economic sa functioneze?
  Ce s-ar intampla cu veniturile voastre daca nu ar exista banci ne-stimabililor? companiile la care "lucrati" ar mai avea bani lichizi pentru plata salariilor? ar mai fi bani pentru plata furnizorilor? ar mai fi bani pentru plati de impozite? NU! firmele la care lucrati ar da faliment, iar voi veti sta acasa si veti avea timp suficient pentru a naviga pe internet.
  Nu ganditi iresponsabil, si nu va grabiti sa judecati fara sa cunoasteti suficient.

  Ceea ce solicita presedintele unui grup financiar austriac era "ajutorarea sistemului bancar", si nu ajutorarea vreunei banci anume. Mai mult... ce inseamna aceasta? "acordarea de garantii, sau majorari de capital", si NU bani gratis... criza financiara inseamna criza de lichiditate, iar in asemenea situatie, o banca nu poate functiona. In asemenea conditii, statul ar trebui sa acorde garantii firmelor care solicita imprumuturi bancare, asa incat in situatia in care debitorul (firma in cauza) nu poate rambursa, banca sa ceara banii de imprumut statului. ASTA ESTE AJUTORUL!
  Bancile nu cer bani nerambursabili, ci vor ca statul sa garanteze imprumuturile acordate economiei romanesti!
  De asemenea, bancile nu impart profitul cu "saracii romani" care si-au luat si ei credit pentru orice; nici tu cititorule nu imparti salariul/ venitul cu banca; aceasta iti ofera un serviciu contra cost, adica iti imprumuta bani, pentru ca tu sa ii folosesti in acest moment, angajandu-te ca ii vei rambursa in totalitate pe o anumita perioada.
  • 0 (0 voturi)    
   imi pare rau (Marţi, 16 decembrie 2008, 16:06)

   luci [anonim] i-a raspuns lui alex

   dar cred ca si tu le ametesti destul de tare...
   sau poate eu nu stiu, daca bancile au o lichiditate mare, o sa-mi creasca si mie salariul?
   de unde ai tras tu concluzia cu "principala functie a bancilor este de a genera lichiditate"...
   sper ca nu lucrezi intr-o banca, altfel intervine falimentul mai repede decat credem noi....
   mai pune mana pe carti...
 • 0 (0 voturi)    
  pt razvan (Marţi, 16 decembrie 2008, 16:01)

  luci [anonim]

  imi pare rau sa-ti spun, dar si eu lucrez intr-o banca si, sunt de acord cu acest articol...
  s-ar putea ca tu sa fii un sef mare, vad ca stii mai bine si ce vor bancile...
  un pic de dreptate ai, economia trebuie ajutata de catre stat, dar daca se face prin intermediul bancilor, atunci statul trebuie sa-si impuna anumite conditii, inclusiv salariile marilor bancheri, nu?
  chestia aia cu daca da banca faliment si ca trebuie sa rambursam toti banii inapoi, ma face sa cred ca totusi nu esti un mare sef, poate nici chiar mic, de unde naiba sa scoata romanii, in situatie de criza si blocaj bancar, atatia euroi?
  ce dracu vor face bancile cu aatea case si terenuri supraevaluate?
  mai bine ar fi ca bancile sa mai umble la dobanzi si comisioane, ca prea sunt mari...
  bancile platesc dobanzi la depozite cam egale cu cele la imprumut, dar daca la imprumut adaugam comisioanele de acordare si comisioanele lunare, comisioanele la contul curent(!), o alta gaselnita care face sa intre in profitul bancilor milioane de euro lunar, in conditiile in care orice operatiune prin contul curent este comisionata, atunci putem spune, fara exagerare, costurile unui imprumut sunt cel putin duble fata de dobanda platita la depozite...
  de altfel acesta este motivul pentru care bancile straine au dat navala in romania, profitul urias...
  in incheiere, as vrea sa ne spui si la ce banci sa acorde statul imprumuturi, cu ce dobanzi si comisioane, si cum poate statul sa -si dea seama care banca este sau nu valida, in conditiile in care majoritatea bancilor sunt pe imobiliare, supraevaluate, si care acum si inca mult timp, nu vor produce bani...
 • 0 (0 voturi)    
  las-o moale! (Miercuri, 17 decembrie 2008, 11:33)

  l [anonim]

  De ce sa dea statul bani, pentru ca banca sa comisioneze orice tranzactie bancara?
  Prin aceasta bancile vor avea bani sa imprumute la dobanzile si comisioanele nesimtite pe care le au, continuand sa ne jupuiasca ca si pana acum.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by