Bancile europene, printre care grupul financiar spaniol Santander si cel francez BNP Paribas, au anuntat ca actionarii si clientii lor au expuneri de miliarde de euro la piramida financiara creata de Bernard Madoff, potrivit The Wall Street Journal. Fost presedinte al bursei Nasdaq, Benard Madoff, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata bursiera americana din ultimele decenii, este acum acuzat de o frauda de 50 de miliarde de dolari prin infiintarea unei piramide financiare.

Astfel, Santander, cea mai mare banca din zona euro in functie de valoare, a anuntat ca clientii sai au expuneri de 2,33 miliarde de euro la fondul de investitii al lui Bernard Madoff, in principal prin fondul Optimal Strategic US Equity administrat de banca spaniola. Peste doua miliarde de euro apartin unor investitori institutionali si unor clienti internationali ai diviziei de private-banking a grupului. Restul de 320 milioane de euro apartin clientilor spanioli ai diviziei de private-banking.

BNP, cea mai mare banca din Franta, ar putea pierde 350 milioane de euro ca urmare a fraudelor de care este suspectat omul de afaceri american. Reprezentantii bancii au precizat ca BNP nu a realizat nici o investitie directa in fondul administrat de Bernard Madoff Investment Services. Totusi, banca este expusa la acest fond prin divizia de brokeraj si prin imprumuturi acordate unor fonduri care au investit in piramida financiara creata de Madoff.

Societe Generale si Credit Agricole au anuntat ca expunerile lor la aceasta schema financiara sunt neglijabile, de sub 10 milioane de euro. In schimb, Natixis, cea de-a patra banca franceza, estimeaza ca expunerea maxima pe care o are este de aproximativ 450 milioane de euro.

Grupul Royal Bank of Scotland din Marea Britanie, a anuntat ca pierderile sale sunt de aproximativ 400 milioane de lire sterline (598 milioane de dolari).

Man Group, cel mai mare fond speculativ listat, are 360 milioane de dolari investiti in doua fonduri care sunt direct sau indirect consiliate de Madoff Securities si pentru care compania lui Bernard Madoff elaboreaza strategiile de investitii.

Reprezentantii Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, cel de-al doilea grup bancar din Spania, au spus duminica ca banca se va confrunta cu pierderi de pana la 300 milioane de dolari daca se dovedeste ca fondul administrat de Bernard Madoff este insolvabil.

Banca italiana UniCredit a anuntat ca are o expunere de aproximativ 75 milioane de euro prin subsidiara de administrare a activelor Pioneer Investments cu sediul in Dublin, care are participatii indirecte la fondul de investitii al lui Bernard Madoff.

HSBC, a treia banca din lume in functie de capitalizare, a anuntat luni ca are o expunere de un miliard de dolari la fondul lui Madoff, potrivit AFP.

Cele mai multe banci europene nu au expuneri directe la Bernard Madoff Investment Services, ci prin intermediul investitiilor clientilor sai, pe care aceste banci le manageriaza. Aceste pierderi s-ar putea dovedi jenante pentru diviziile de private-banking ale acestor banci, care parcep taxe ridicate investitorilor bogati in schimbul a ceea ce ar trebui sa fie servicii superioare de consiliere.

Inca nu este clar cat vor putea recupera investitorii din fondul administrat de Bernard Madoff.