Federal Reserve a decis, marti, la finalul unei reuniuni de doua zile, reducerea dobanzii de referinta la cel mai scazut nivel din istorie pentru a pune capat recesiunii economice. Bursa de pe Wall Street a reactionat la anuntul Fed de a reduce dobanda cheie, indicele Dow Jones castigand 250 de puncte imediat dupa anunt. Oficialii bancii centrale au stabilit o rata pentru dobanda cheie ce evolueaza intre 0% si 0.25%.

Dobanda de referinta se situa la nivelul de 1,0%.

Comitetul de politica monetara (FOMC) al bancii centrale americane urmeaza sa anunte cifra concreta in jurul orei 14:15, ora Wasingtonului (19:15 GMT).

Expertii anticipau inainte de anuntul Fed o reducere intre 0.25% si 0.50%.

Numerosi economisti cred insa ca, in conditiile unei dobanzi reale de referinta (dupa scaderea inflatiei) deja negativa, o noua reducere a dobanzii Fed nu va servi la mare lucru daca nu este insotita de masuri suplimentare.

Chiar presedintele Fed, Ben Bernanke, a recunoscut, la inceputul lunii, ca o astfel de masura va avea un efect "evident limitat" si ca institutia pe care o conduce ar putea fi obligata din nou sa "inoveze" pentru a sustine cea mai mare economie mondiala.

El a explicat ca Fed ar putea interveni pe piata pentru a "cumpara cantitati importante" de bilete de Trezorerie pe termen lung, pentru a reduce dobanda pe termen lung, care ramane inca foarte ridicata.

De la izbucnirea crizei creditelor imobiliare, in vara lui 2007, Fed a scazut de noua ori dobanda de referinta.

Incepand cu aceasta data, economia americana s-a degradat puternic si traverseaza o recesiune dura, anuntata ca cea mai grava si cea mai lunga de la criza din 1929.