Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), a declarat marti ca exista o limita pana la care institutia poate reduce dobanda de politica monetara, semnaland faptul ca politica de relaxare monetara ar putea lua sfarsit in ianuarie, transmite Bloomberg. BCE a coborat dobanda de politica monetara de trei ori din octombrie pana in prezent, la 2,5%, pentru a face fata efectelor crizei.

"Simtim ca exista o limita pentru scaderea dobanzii de referinta? In acest moment, cu siguranta da", a declarat luni seara Trichet.

Intrebat daca BCE se va abtine de la o noua reducere a ratei de politica monetara luna viitoare, Jean-Claude Trichet a spus ca institutia trebuie sa se "concentreze pe a face operational ceea ce s-a decis deja".

Banca Centrala Europeana este mai reticenta decat Federal Reserve si Bank of England in a lupta cu criza financiara prin alte reduceri ale dobanzii cheie. Fed ar putea sa scada, marti seara, dobanda de referinta pana la un nivel record, iar guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, a aratat ca este probabil ca reducerile dobanzii sa continue.