Genul de sustinere practicat de guvernele occidentale pentru sistemul bancar, precum capitalizarea institutiilor de credit, nu este necesar, in acest moment, pentru bancile din Romania, a declarat Patrick Gelin, presedintele - director general al BRD - Groupe Societe Generale, citat de NewsIn. Patrick Gelin a subliniat insa importanta altor masuri de sustinere a economiei, precum investitiile in infrastructura.

"Genul de sustinere acordata sistemului bancar practicat de guvernele occidentale nu este, dupa parerea mea, necesar in acest moment in Romania. Bancile romanesti au avut un an 2008 mai curand bun, cu rezultate financiare in crestere in comparatie cu 2007. In plus, sistemul financiar romanesc este sanatos, bancile neavand expunere directa la piata americana", a spus Gelin.

"Exista mai curand alte masuri de ajutor pentru economie, si printre acestea cea mai importanta ar fi demararea marilor lucrari de infrastructura", a precizat presedintele BRD.

Punctul de vedere al sefului BRD este in contradictie cu cel al directorului general al Raiffeisen International, Herbert Stepic, care saptamana trecuta declara ca Romania are nevoie de un pachet de masuri pentru sustinerea economiei de cel mult zece miliarde de euro, din care cinci miliarde de euro pentru stabilizarea sistemului bancar, iar restul pentru sprijinirea economiei reale.

Sprijinul acordat bancilor trebuie sa constea, in opinia lui Stepic, in garantii pentru tranzactiile interbancare, astfel incat creditarea sa nu se blocheze.