Inflatia anuala inregistrata de Romania in noiembrie, de 6,8%, a depasit de peste doua ori media din Uniunea Europeana (UE), Romania fiind pe pozitia a cincea in cadrul statelor membre cu cea mai ridicata inflatie anuala, potrivit NewsIn care citeaza date ale Eurostat. In UE, inflatia anuala s-a temperat in mod semnificativ, in noiembrie, pana la 2,8%, de la 3,7% in luna anterioara.

Si in ceea ce priveste zona euro ritmul de crestere al inflatiei a scazut, de la 3,2% in octombrie, la 2,1% in noiembrie.

Din datele Eurostat a reiesit ca, fata de noiembrie 2007, inflatia anuala s-a temperat, in luna trecuta, in toate statele membre.

Cea mai ridicata inflatie anuala a fost inregistrata in Letonia (11,6%), Lituania (9,2%), Bulgaria (8,8%) si Estonia (8,5%), in vreme ce cele mai scazute rate ale inflatiei anuale au fost inregistrate, in penultima luna din acest an, in Germania si Portugalia, de 1,4%, urmate de Franta cu 1,9%.

Potrivit calculelor Institutului National de Statistica (INS), inflatia anuala din Romania s-a temperat la 6,74% in noiembrie, de la 7,39% in octombrie.