Bucuresti punkt Bonn, emisiune HotNews.ro-DW

Laszlo Borbely: Va veni vremea cand politicienii maghiari vor intra in partide romanesti

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 18 decembrie 2008, 14:00 Economie | Finanţe & Bănci


Laszlo Borbely in redactia HotNews.ro
Foto: Bety Blagu / HotNews.ro
In conditii de criza financiara, noul guvern promite salarii mai mari si cresteri semnificative ale pensiilor. Se vorbeste, de asemenea, despre constructia de noi autostrazi, reducerea TVA-ului la produsele de baza si dublarea alocatiilor. Utopic sau realist? Cum este programul de guvernare pentru urmatorii 4 ani? Deputatul UDMR Laszlo Borbely s-a aflat in redactia HotNews.ro pentru o discutie online cu cititorii HotNews.ro.

Fragmente din raspunsurile lui Laszlo Borbely
 • Pretul materialelor de constructii in ultimul an a crescut extraordinar datorita procentului de peste 30 la suta cu care a crescut ramura constructiilor
 • (programului de guvernare PD-L - PSD, n.r.) I-as da nota 5, pentru ca nu reflecta realitatile din Romania si nu ofera pentru 2009 o speranta de relansare economica.
 • Promisiunea de construi peste 1000 km de autostrada este ireala. Dupa parerea mea, acest guvern are sansa sa construiasca circa 600 km.
 • (Alianta PSD-PD-L va rezista, n.r. ) maximum un an si jumatate.
 • Nu cred ca trebuie sa ne ocupam numai de interesele unor minoritati, in ultimii 12 ani am dovedit ca putem avea functii importante si in Guvern si sa reprezentam interesele tuturor cetatenilor din aceasta tara.
 • Dupa parerea mea, nu va fi aplicata aceasta crestere a salariilor (de 50% in cazul cadrelor didactice, n.r.), cel putin acum.
 • Guvernul Tariceanu nu a lasat o mostenire dezastruoasa si asta o stiu si cei care il critica. Au fost 4 ani buni, singura problema e recesiunea economica din ultimii 3.
 • Intr-adevar, nu numai Valea Muresului, ci si alte zone ca de expl. Bucovine, zona Sucevei ar putea fi transformata intr-o zona de pelerinaj pentru turisti, dar cu mult mai multi bani alocati si de la buget pentru reabilitarea castelelor si unor manastiri.
 • Autonomia Tinutului Secuiesc trebuie privita intr-un context mai larg al autonomiei, al descentralizarii editoriale, al reanalizarii regiunilor economice care sunt prea mari si in acest context , nu redusa numai la o autonomie etnica.
 • Din pacate, programul de guvernare abunda de generalitati.
 • Legea minoritatilor agreata de toate minoritatile nationale a stat trei ani la Parlament si nu a fost votata!
 • Consider ca mai e nevoie de uniuni care sa fie reprezentante ale unor minoritati.
 • Probabil va veni vremea cand politicienii maghiari vor intra in partide romanesti.
Cele mai interesante intrebari se vor regasi in cadrul emisiunii Bucuresti punkt Bonn, coproductie HotNews.ro - Deutsche Welle. Aceasta poate fi ascultata in fiecare vineri, de la ora 17.00, pe frecventele Deutsche Welle si pe HotNews.ro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 t.m.

  Credeti ca reflecta bine nevoile din urmatorii 4 ani ai Romaniei?
  Pe partea de Lucrari Publice de exemplu, ce v-a atras atentia cel mai mult?

  • Eneas

   ..sunt printre cele mai mari din lume ? stie ca anual se fac comparatii internationale din care rezulta clar acest lucru : mc de beton de 2-3 ori mai scump decat in Ungaria ,fierul beton ,cimentul , cofrajele din lemn( mai scumpe decat in tarile arabe care nu au paduri,)!
   Stabilirea indicilor de pret de catre MLPAT au incurajat acest jaf !

   • Laszlo Borbely

    Indicii de pret publicati de MLPAT nu influenteaza pretul pe piata. Este economie de piata. Din pacate pretul materialelor de constructii in ultimul an a crescut extraordinar datorita procentului de peste 30 la suta cu care a crescut ramura constructiilor.

    Din informatiile pe care le am, in ultimele luni au stagnat aceste preturi din cauza recesiunii.

  • Laszlo Borbely

   I-as da nota 5, pentru ca nu reflecta realitatile din Romania si nu ofera pentru 2009 o speranta de relansare economica. Pe partea de "lucrari publice" mi-a atras atentia lipsa unor programe care ar trebui continuate, ma refer la infrastructura rurala, sali de sport, bazine de inot, reabilitarea caminelor culturale si alte programe care ar trebui sa apara in mod explicit in proiect.

 • Întrebarea nr. 2 tsunami

  spicuiri din informatiile citite de pe hotnews:

  <<Programul vorbeste si despre "impozitarea suplimentara a castigului care nu este efectul unui merit specific evident al agentului economic, ci este generat de factori conjuncturali externi".>>


  adica ce se intelege prin "generat de factori conjuncturali externi?" cererea si oferta?
  afacerile comerciale vor fi impozitate suplimentar? unde mai e cota unica de impozitare de 16% daca dincolo de 16% mai exista taxe pe profit?


  <<De asemenea, se are in vedere scutirea de impozitul pe profitul reinvestit in progresul tehnologic si introducerea sistemului forfetar de impozitare pentru anumite activitati si societati.>>

  daca nu re-investesti in procesul tehnologic (nedefinit), dar totusi re-investesti?
  care sunt "anumite" activitati si societati?
  puteti da exemple de profit re-investit care se impozita?

  • Laszlo Borbely

   Trebuie ca guvernul sa lamureasca aceasta situatie. Referitor la scutirea impozitului pe profitul reinvestit este o initativa buna, dar tot asa, in legislatie trebuie clarificat ce inseamna progresul tehnologic.

 • Întrebarea nr. 3 anca

  Buna ziua, d-le Borbely!
  UDMR-ul se afla intr-o situatie cu care nu s-a confruntat pana acum: iesirea de la guvernare. Am cateva intrebari:
  1. Stiu ca s-au purtat negocieri aprinse pentru intrarea in noul guvern. In cazul in care ati fi obtinut vreun portofoliu, ati fi fost de acord cu masurile care se regasesc in actualul program guvernamental: reducerea TVA-ului la 5%, cresterea pensilor, etc, etc...si alte masuri de acest gen.
  2. De unde credeti ca vin banii pentru sustinerea acestor cheltuieli?
  3. Cat de reala vi se pare promisiunea ca vor fi construiti peste 1.000 km de autostrazi?
  4. Ce sanse dati aliantei PD-L - PSD?

  • Laszlo Borbely

   1. Daca am fi fost la guvernare, in aceasta situatie nu as fi fost de acord cu reducerea TVA-ului. Acest lucru nu cred ca va duce neaparat la ieftinirea produselor si dupa parerea mea economia nu isi poate permite sa reduca TVA-ul la aceste produse. Cresterea pensiilor este prevazuta, oricum, la 1 ianuarie. Masura a fost luata de guvernul Tariceanu.

   2. Din pacate, programul guvernamental nu raspunde la aceasta intrebare. Nu sunt prevazute masuri pentru a sustine aceste cheltuieli suplimentare.

   3. Promisiunea de construi peste 1000 km de autostrada este ireala. Dupa parerea mea, acest guvern are sansa sa construiasca circa 600 km. Si daca va reusi sa predea 600 km atunci inseamna ca este un guvern de succes.

   4. Maximum un an si jumatate. Semnalele care au fost in aceste zile dovedesc faptul ca a fost numai o intelegere pe moment intre cele doua partide. Din pacate, vor fi multe tensiuni in perioada urmatoare, care vor afecta si situatia economica din Romania.

 • Întrebarea nr. 4 alegatorul2008

  De ce va plangeti ca UDMR nu a fost dorita la guvernare? Scopul uniunii este apararea drepturilor si pastrarea identitatii comunitatii maghiare , si dumneavoastra cand ati fost la guvernare ati cerut sa administrati banii publici multi fara nici o legatura cu scopul apararii comunitatii maghiare. Nu credeti ca ati facut un deserviciu comunitatii maghiare ca din cauza dorintei de bani publici sa fie exclusa uniunea de la guvernare si sa nu mai puteti apara drepturile minoritatilor. uniunea nu e partid ci asociatie culturala si ar trebui sa apere minoritatile nu sa pretinda felie din guvernare ca orice partid. concluzie din cauza politicienilor maghiari a fost
  rejectat de la guvernare vehicolul de aparare al drepturilor minoritatilor.

  • Laszlo Borbely

   Intr-adevar, este o dilema si pentru noi. Nu suntem partid politic, aparam interesele comunitatii maghiare dar totodata suntem cetateni ai Romaniei cu toate drepturile si obligatiile. Nu cred ca trebuie sa ne ocupam numai de interesele unor minoritati, in ultimii 12 ani am dovedit ca putem avea functii importante si in Guvern si sa reprezentam interesele tuturor cetatenilor din aceasta tara. Dar daca nu suntem acolo, iata programul de guvernare nu zice nimic despre minoritati. De aceea, este benefic daca este posibil sa putem avea un cuvant de spus si la guvernarea Romaniei.

 • Întrebarea nr. 5 Catalin

  1. Daca intrati la guvernare ati mai fi considerat programul acesta ca fiind "science fiction"?
  2. Daca UDMR e partid de dreapta cine reprezinta pe cetatenii romani de etnie maghiara cu viziuni de stanga? Sau in Romania o intreaga etnie, de peste 1 milion locuitori e "de dreapta"?
  3. Ati vrut sa intrati la guvernare cu PDL- este stiut ca PDL a promis aplicarea legii "50% pt profesori" incepand cu 1 ianuarie. Probabil ca o vor pune in aplicare, neavand motive legale sa nu o faca. Ca parteneri in guvernul Tariceanu ati fost impotriva acestei legi (desi a fost votata in unanimitate, "emotional" in parlament). Ce ati fi facut, daca ati fi fost parteneri de guvernare in noul guvern, cand guvernul ar fi aplicat legea?
  4. Explicatia UDMR si PNL, legat de votarea in unanimitate, cu lacrimi de bucurie in ochi si aplauze furtunoase, a legii "50% pentru profesori" a fost ca parlamentarii lor au votat emotional. Puteti fi sinceri si sa ne spuneti cate alte legi parlamentarii UDMR au votat emotional (sa nu ne prostiti spunand ca doar aceasta lege)? Cum garantati ca parlamentarii dumneavoastra nu vor vota emotional si pe viitor?
  5. In caz de esec, viitorul guvern in mod sigur va nominaliza ca vinovat si guvernul Tariceanu care a lasat o "dezastruoasa mostenire". Ati dorit enorm de mult sa ramaneti la guvernare. Cum ati fi explicat, daca ati fi fost la guvernare, ca ati participat la dezastrul provenit din "dezastruoasa mostenire a guvernului Tariceanu"?
  Va multumesc

  • Laszlo Borbely

   1. Da
   2. Suntem afiliati la Partidul Popular European, acest lucru nu inseamna ca nu avem platforma chiar inregistrate, liberale si de stanga. Dar am luat aceasta decizie din 1993 si in Uniunea Europeana nici nu se poate altfel sa ne afiliem acestei grupari crestin democrate,
   3. Dupa parerea mea, nu va fi aplicata aceasta crestere a salariilor, cel putin acum. Ceea ce trebuie facut este sa avem o lege unitara a salarizarii bugetarilor si sa fie o echitate intre diferetele segmente ale societatii.
   4. Au fost si alte legi votate emotional. De exp. Legea privind cresterea pensiilor la grupa 1 si 2 de munca, unde se stia ca nu sunt bani pentru 2009 si totusi s-a votat intr-o frenezie de precampanie electorala de catre toti parlamentarii. Sper in viitor sa nu voteze emotional parlamentarii.
   5. Guvernul Tariceanu nu a lasat o mostenire dezastruoasa si asta o stiu si cei care il critica. Au fost 4 ani buni, singura problema e recesiunea economica din ultimii 3 care a influentat si bugetul si unele masuri mai populiste care au insemnat mai multi bani la buget.

 • Întrebarea nr. 6 Sorin H

  Imi permit doua intrebari distincte :

  1. In toate tarile Uniunii europene (si peste tot dealtfel) anul 2009 va fi cel al prioritatii crearii de noi locuri de munca. Acest lucru se poate realiza in doua moduri : atragerea de investitii pentru crearea de noi activitati sau prin implementarea de programe de sprijin a creatorilor de mici intreprinderi. Cu mici exceptii, aceasta ultima posibilitate n-a fost suficient explorata un Romania, ori de-a lungul existentei Uniunii europene s-au derulat nenumarate proiecte reusite in acest sens. Este interesat judetul Mures de a deveni un « laborator » de proiecte pilot care sa fie dezvoltate ulterior in intreaga tara ? Puteti beneficia din partea colalitiei la putere de sprijinul necesar ?
  2. Intr-un interviu acordat acum catva timp, declarati ca doriti sa transformati Valea Muresului intr-o Vale a Loarei romaneasca. Initiativa nu este doar laudabila dar si realizabila. In acest moment in mai multe tari din Europa centrala si orientala se dezvolta un vast program de valorizare a patrimoniului istoric prin crearea unei retele tip « Relais & Chateaux » care presupune realibilitarea de cetati si castele, transformarea lor in hoteluri de lux, crearea a unui numar de 60-100 de locuri de munca pentru fiecare obiectiv, specificitatea fiind ca monumentul ramane in proprietatea colectivitatii locale. In situatia politica actuala, proiectul Dumneavoastra este in continuare viabil ? Sunt interesati responsabilii din Judetul Mures de a integra acest program ?

  Va multumesc.

  • Laszlo Borbely

   1. In pachetul de masuri privind relansarea economica, Guvernul a suplimentat fondurile de garantare pentru IMM-uri si la ultima sedinta de Guvern s-a luat decizia de a mari avansurile date unor IMM-uri in cazul unor proiecte. Judetul Mures poate fi un laborator de proiecte pilot, asta depinde de autoritatile locale si judetene si de proiectele depuse in acest sens.
   2. Intr-adevar, nu numai Valea Muresului, ci si alte zone ca de expl. Bucovine, zona Sucevei ar putea fi transformata intr-o zona de pelerinaj pentru turisti, dar cu mult mai multi bani alocati si de la buget pentru reabilitarea castelelor si unor manastiri. In programul operational-regional, am cuprins posibilitatea, chiar daca castelul e in proprietate privata, in cazul in care se face o asociere cu autoritatea locala, pot fi accesati bani europeni.

 • Întrebarea nr. 7 Lucian*

  1) In ce masura neparticiparea UDMR la guvernare o sa afecteze obiectivul de obtinere al autonomiei tinutului secuiesc?

  2) In UK se practica de catre opozitie a crearii unui guvern din umbra (guvern fantoma) care analizeaza si sanctioneaza toate actiunile guvernului. Are UDMR un asemenea plan?

  3) In ce masura credeti ca programul de guvernare anuntat este doar o declaratie frumoasa si nimic altceva?

  4) Considerati ca s-ar putea obtine parte din banii necesari investitiilor din reformarea institutiillor statului care inghit sume importante de bani (gen institutia primului ministru care inghite mai mult decat Parlamentul)?

  5) In ce masura este dispus UDMR sa sustina actiuni ale programului de guvernare?

  • Laszlo Borbely

   Din '96, am fost 4 ani la guvernare si intre 2004 -2008. Chiar daca suntem o uniune, este foarte important ca sa demonstram ca putem fi cetateni activi si cred ca din cauza si a participarii noastre la guvernare, relatiile interetnice in Romania au fost stabile, fara tensiuni deosebite si cred ca UDMR-ul a avut un rol decisiv.

  • Laszlo Borbely

   1. Autonomia Tinutului Secuiesc trebuie privita intr-un context mai larg al autonomiei, al descentralizarii editoriale, al reanalizarii regiunilor economice care sunt prea mari si in acest context , nu redusa numai la o autonomie etnica. Asa cum motii sau cei din Tara Barsei sau cei din Oltenia sunt mandri de zona lor si fiecare are specificul lui, nu vad nicio problema in a avea un asemenea tinut, care are traditia si cultura lui specifica.
   2. Chiar daca nu vom avea un guvern fantoma sau din umbra, vom monitoriza atent actiunile Guvernului in vederea continuarii programelor care au fost incepute si avem oameni pregatiti in acest sens.
   3. Din pacate, programul de guvernare abunda de generalitati. Sper ca in aceste zile sa fie reformulat pentru ca altfel, intr-adevar, ramane la nivelul unei declaratii fara substanta.
   4. Este foarte importanta reformarea institutiilor statului, reducerea pe cat posibil a cheltuielilor administrative. Institutia primului ministru nu e de fapt biroul primului ministru, ci o serie de agentii care sunt in suordinea Cancelariei, de aceea este aceasta suma de bani in dreptul Cancelariei. Oricum, trebuie reduse numarul acestor institutii si o descentralizare mult mai puternica decat s-a facut pana acum.
   5. Sustinem orice actiune a guvernului care este corecta si sprijina relansarea economiei.

 • Întrebarea nr. 8 Lucian*

  In ce masura credeti ca va afecta viitorul program de guvernare lipsa unui buget?

  Sunteti de acord cu ideea ca lipsa acestui buget ar fi fost o incercare suplimentara de a convinge unul din partidele mari de cooptare a PNL si UDMR la guvernare? Teoretic nu s-ar mai pierde atat de mult timp dearoece fostii ministrii ar putea spune care a fost proiectul de buget pentru fiecare minister.

  • Laszlo Borbely

   Bugetul va functiona cu 8,3% in acele luni in care nu va fi adoptat bugetul nou. Sper ca cel tarziu pana in mijlocul lunii februarie sa fie votat noul buget.

   Nu are nicio legatura lipsa bugetului cu eventuala cooptare a PNL si UDMR la guvernare.

 • Întrebarea nr. 9 Cezar

  Stimate domnule Borbely,

  BRAVO..pe astfel de teme vrem sa va auzim mai des si anume pe teme care intereseaza intreaga Romanie.

  De aceea as vrea sa va intreb: cand o sa o lasati balta cu autonomia si o sa faceti numai politica nationala si nu etnica?

  • Laszlo Borbely

   Cred ca am demonstrat si pana acum ca facem si o politica nationala, dar nu putem renunta la latura etnica pana cand sunt probleme de rezolvat. Iata, Legea minoritatilor agreata de toate minoritatile nationale a stat trei ani la Parlament si nu a fost votata!
   Consider ca mai e nevoie de uniuni care sa fie reprezentante ale unor minoritati.

 • Întrebarea nr. 10 george

  Dle Borbely, v-am considerat mereu un om ponderat si rezonabil. As dori, de aceea, sa aflu ce parere aveti despre faptul ca Ungaria si-a cerut scuze Statului Israel pt atitudinea guvernului maghiar fata de evrei in timpul celui de al doilea RM , dar inca nu s-a primit oficial nici o scuza sau explicatie pt atrocitatile din satele ardelenesti comise sub comanda lui Horty. Credeti ca o adevarata apropiere intre noi se poate face fara a se recunoaste faptele grave care nu se pot uita niciodata? insusi Papa, si alte state mari si-au cerut scuze pt astfel de fapte. De asemenea, cum vedeti atitudinea Guvernului maghiar fata de mostenirea Hojdu, appartinand Biserici Ortodoxe Romane. Nu se poate uita nici prezentarea aceea din timpul manifestattilor de la Tg Mures, cand un roman stalcit in bataie a fost prezentat drept maghiar batut de romani. Chiar credeti ca majoriatea romanilor poate uita aceste lucruri, asa cum o fac unii politicieni orbiti de interes?

  • Laszlo Borbely

   In 1992, D. Ghezea - care a fost la vremea respectiva presedintele UDMR la Cluj, cu ocazia comemorarii Holocaustului, si-a cerut scuze in mod public pentru atrocitatile din timpul perioadei hortiste. De fapt, cele mai multe atrocitati au fost comise in perioada lui Szalasi.
   In legatura cu mostenirea Gojdu, din 1953 e o lista lunga de revendicari din partea celor doua state, respectiv Ungaria si Romania, mostenirea Gojdu e una din ele. Cele doua state nu au vrut sa se deschida aceasta discutie, pentru ca era o discutie interminabila. Dat fiind situatia juridica acestei mosteniri, consider ca nu se putea obtine mai mult decat ceea ce s-a stabilit prin acest acord. Din pacate, datorita respingerii acordului, se pare ca mostenirea Gojdu nu va ajunge inapoi, la Biserica Ortodoxa Romana, din cauza acestor probleme juridice.
   Referitor la cele intamplate la Tg Mures in martie '90, am fost acolo, pot sa va spun ca martor, populatia romana si maghiara a fost atatata de cei care nu vroiau schimbarea regimului comunist. Au fost 6 morti, 3 romani si 3 maghiari si peste 300 de raniti, niciodata nu mai dorim sa se intample asemenea lucruri. Nu intamplator a fost reactivata serviciile secrete in 26 martie.
   Noi, targmuresenii, slava Domnului, am trecut peste acest eveniment, ranile s-au cicatrizat si cred ca si datorita atitudinii UDMR-ului care numai prin masuri parlamentare ale statului de drept a dorit si doreste sa obtina drepturi pentru minoritatea maghiara.

 • Întrebarea nr. 11 laura

  Aveti solide cunostinte economice si va rog sa imi raspundeti la doua intrebari: scaderea TVA-ului la produsele de baza inseamna neaparat scaderea preturilor (sau ramane la alegerea comerciantilor)?
  In legatura cu bunurile de lux, multi romani si le procura din afara...cum considerati marirea TVA-ului i acest caz? Ar avea rezultate?
  Multumesc!

  • Laszlo Borbely

   Scaderea TVA-ului nu inseamna neaparat ieftinirea acestor produse, cum intr-adevar si marirea ei la produse de lux nu inseamna ca vor veni mai multi bani la buget.

 • Întrebarea nr. 12 pinny

  Sunteti unul diuntre romanii de etnie maghiara foarte capabil si serios. Pe cand oamenii de valoarea dumneavoastra vor trece in slujba tarii noastre si nu vor deservi numai intreresele unei comunitati ? Avem nevoie de maghiari si in partidele asa zise romanesti dar care trebuia sa cuprinda toti cetatenii romani care au convingeri comune. In momentul in care maghiarii isi vor putea alege partidul Romania va fi mult mai puternoica si mai bine condusa.

  • Laszlo Borbely

   Probabil va veni vremea cand politicienii maghiari vor intra in partide romanesti. Desi noi nu excludem romanii sau alte etnii din UDMR si chiar avem multi membri care sunt de etnie romana. Deocamdata, consider ca pentru stabilitatea Romaniei avem nevoie de o asemenea organizatie.

 • Întrebarea nr. 13 mihai

  Dle Borbely cand prevedeti o schimbare la nivelul conducerii UDMR si implicit o renuntare la doctrina primitiva a separatismului pe criterii etnice?

  • Laszlo Borbely

   Nu avem spatiul necesar pentru a purta o discutie depre principiile care stau la baza actiunii UDMR, nu luptam pentru un separatism, ci ptr drepturi egale si daca ai avut o scoala cu o traditie de 500 de ani cu predare in limba maghiara, nu cred ca e separatism daca ceri in continuare sa existe o asemenea scoala. Cred ca am demonstrat in acesti ani ca avem o doctrina europeana si care corespunde cerintelor unei societati democratice.

 • Întrebarea nr. 14 Cristina

  Dat fiind ca anul viitor vor fi mai putini bani la buget, ce propuneri de reducerea cheltuielilor bugetare are UDMR ? In ce masura ar ajuta bugetul desfiintarea unor agentii guvernamentale ? In aceasi categorie s-ar situa si inventarierea angajarilor facute in structurile guvernamentale in ultimi 2 ani. Aceste masuri ar afecta cel mai putin populatia si probabil si investitiile. Alte masuri ar putea fi reducerea sumei pentru medicamente compensate, reducerea cheltuielilor pentru renovarea scolilor., reducerea subventiilor pentru transport in comun. Ce alte cheltuieli credeti ca pot fi reduse ? In masura in care banii cheltuiti pentru cercetare sunt bani aruncati, din perspectiva realizarilor, ar fi necesara desfiintarea unor institute de cercetari ?
  O alta intrebare e legata de consolidarea cladirilor cu risc seismic. Exista o inventariere a blocurilor la care s-au facut modificari la structura de rezistenta ? Cate astfel de cazuri au fost analizate de Inspectoratul de Stat pentru Constructii ? Cred ca e o problema de securitate nationala care ar trebui rezolvata transparent, intr-o campanie in care sa fie implicata si presa
  Multumesc

  • Laszlo Borbely

   Pot fi mai multe cheltuieli administrative reduse, prin reducerea nr, agentiilor guvernamentale, prin descentralizare. Cred ca totusi cele mai importante masuri sunt cele pentru relansarea economica.
   2. In Bucuresti exista 123 cladiri mai inalte de 4 etaje construite inainte de 1940 din care s-au consolidat 10 si alte opt sunt in executie. Din pacate, din cauza birocratiei care exista la nivelul Primariei generale, este foarte anevoiasa constructia acestor cladiri. Avem banii necesari din buget, anul acesta din 10 milioane de ron a trebuit sa dirijam 1,5 mil. pentru ca Primaria nu a reusit sa utilizeze fondurile.

4059 vizualizari

 • ce nota i-ati da programului? (Joi, 18 decembrie 2008, 0:32)

  t.m. [anonim]

  Credeti ca reflecta bine nevoile din urmatorii 4 ani ai Romaniei?
  Pe partea de Lucrari Publice de exemplu, ce v-a atras atentia cel mai mult?
  • stie ca preturile unitare utilizate in constructi (Joi, 18 decembrie 2008, 10:39)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui t.m.

   ..sunt printre cele mai mari din lume ? stie ca anual se fac comparatii internationale din care rezulta clar acest lucru : mc de beton de 2-3 ori mai scump decat in Ungaria ,fierul beton ,cimentul , cofrajele din lemn( mai scumpe decat in tarile arabe care nu au paduri,)!
   Stabilirea indicilor de pret de catre MLPAT au incurajat acest jaf !
   • 1 (Joi, 18 decembrie 2008, 14:08)

    Laszlo Borbely [hotnews.ro] i-a raspuns lui Eneas

    Indicii de pret publicati de MLPAT nu influenteaza pretul pe piata. Este economie de piata. Din pacate pretul materialelor de constructii in ultimul an a crescut extraordinar datorita procentului de peste 30 la suta cu care a crescut ramura constructiilor.

    Din informatiile pe care le am, in ultimele luni au stagnat aceste preturi din cauza recesiunii.
  • a (Joi, 18 decembrie 2008, 14:07)

   Laszlo Borbely [hotnews.ro] i-a raspuns lui t.m.

   I-as da nota 5, pentru ca nu reflecta realitatile din Romania si nu ofera pentru 2009 o speranta de relansare economica. Pe partea de "lucrari publice" mi-a atras atentia lipsa unor programe care ar trebui continuate, ma refer la infrastructura rurala, sali de sport, bazine de inot, reabilitarea caminelor culturale si alte programe care ar trebui sa apara in mod explicit in proiect.
 • nelamuriri (Joi, 18 decembrie 2008, 8:17)

  tsunami [utilizator]

  spicuiri din informatiile citite de pe hotnews:

  <<Programul vorbeste si despre "impozitarea suplimentara a castigului care nu este efectul unui merit specific evident al agentului economic, ci este generat de factori conjuncturali externi".>>


  adica ce se intelege prin "generat de factori conjuncturali externi?" cererea si oferta?
  afacerile comerciale vor fi impozitate suplimentar? unde mai e cota unica de impozitare de 16% daca dincolo de 16% mai exista taxe pe profit?


  <<De asemenea, se are in vedere scutirea de impozitul pe profitul reinvestit in progresul tehnologic si introducerea sistemului forfetar de impozitare pentru anumite activitati si societati.>>

  daca nu re-investesti in procesul tehnologic (nedefinit), dar totusi re-investesti?
  care sunt "anumite" activitati si societati?
  puteti da exemple de profit re-investit care se impozita?
  • 1 (Joi, 18 decembrie 2008, 14:10)

   Laszlo Borbely [hotnews.ro] i-a raspuns lui tsunami

   Trebuie ca guvernul sa lamureasca aceasta situatie. Referitor la scutirea impozitului pe profitul reinvestit este o initativa buna, dar tot asa, in legislatie trebuie clarificat ce inseamna progresul tehnologic.
 • sanse? (Joi, 18 decembrie 2008, 9:46)

  anca [anonim]

  Buna ziua, d-le Borbely!
  UDMR-ul se afla intr-o situatie cu care nu s-a confruntat pana acum: iesirea de la guvernare. Am cateva intrebari:
  1. Stiu ca s-au purtat negocieri aprinse pentru intrarea in noul guvern. In cazul in care ati fi obtinut vreun portofoliu, ati fi fost de acord cu masurile care se regasesc in actualul program guvernamental: reducerea TVA-ului la 5%, cresterea pensilor, etc, etc...si alte masuri de acest gen.
  2. De unde credeti ca vin banii pentru sustinerea acestor cheltuieli?
  3. Cat de reala vi se pare promisiunea ca vor fi construiti peste 1.000 km de autostrazi?
  4. Ce sanse dati aliantei PD-L - PSD?
  • 1 (Joi, 18 decembrie 2008, 14:14)

   Laszlo Borbely [hotnews.ro] i-a raspuns lui anca

   1. Daca am fi fost la guvernare, in aceasta situatie nu as fi fost de acord cu reducerea TVA-ului. Acest lucru nu cred ca va duce neaparat la ieftinirea produselor si dupa parerea mea economia nu isi poate permite sa reduca TVA-ul la aceste produse. Cresterea pensiilor este prevazuta, oricum, la 1 ianuarie. Masura a fost luata de guvernul Tariceanu.

   2. Din pacate, programul guvernamental nu raspunde la aceasta intrebare. Nu sunt prevazute masuri pentru a sustine aceste cheltuieli suplimentare.

   3. Promisiunea de construi peste 1000 km de autostrada este ireala. Dupa parerea mea, acest guvern are sansa sa construiasca circa 600 km. Si daca va reusi sa predea 600 km atunci inseamna ca este un guvern de succes.

   4. Maximum un an si jumatate. Semnalele care au fost in aceste zile dovedesc faptul ca a fost numai o intelegere pe moment intre cele doua partide. Din pacate, vor fi multe tensiuni in perioada urmatoare, care vor afecta si situatia economica din Romania.
 • politicienii uniunii fac rau comunitatii maghiare (Joi, 18 decembrie 2008, 9:58)

  alegatorul2008 [anonim]

  De ce va plangeti ca UDMR nu a fost dorita la guvernare? Scopul uniunii este apararea drepturilor si pastrarea identitatii comunitatii maghiare , si dumneavoastra cand ati fost la guvernare ati cerut sa administrati banii publici multi fara nici o legatura cu scopul apararii comunitatii maghiare. Nu credeti ca ati facut un deserviciu comunitatii maghiare ca din cauza dorintei de bani publici sa fie exclusa uniunea de la guvernare si sa nu mai puteti apara drepturile minoritatilor. uniunea nu e partid ci asociatie culturala si ar trebui sa apere minoritatile nu sa pretinda felie din guvernare ca orice partid. concluzie din cauza politicienilor maghiari a fost
  rejectat de la guvernare vehicolul de aparare al drepturilor minoritatilor.
  • Sa fim cinstiti (Joi, 18 decembrie 2008, 14:09)

   tibi [anonim] i-a raspuns lui alegatorul2008

   Au fost rejectati tocmai pt ca au intrecut masura cu "apararea al drepturilor minoritatilor" (sa fim seriosi ca avem drepturi peste drepturi....) iar cei 94% s-au cam saturat de falsele asazise "probleme ale minoritatilor" Tara arde si baba se piaptana. Avem nevoie de infrastructura locuri de munca si bunastare nu de tensiuni inutile intre etnici.
  • 1 (Joi, 18 decembrie 2008, 14:16)

   Laszlo Borbely [hotnews.ro] i-a raspuns lui alegatorul2008

   Intr-adevar, este o dilema si pentru noi. Nu suntem partid politic, aparam interesele comunitatii maghiare dar totodata suntem cetateni ai Romaniei cu toate drepturile si obligatiile. Nu cred ca trebuie sa ne ocupam numai de interesele unor minoritati, in ultimii 12 ani am dovedit ca putem avea functii importante si in Guvern si sa reprezentam interesele tuturor cetatenilor din aceasta tara. Dar daca nu suntem acolo, iata programul de guvernare nu zice nimic despre minoritati. De aceea, este benefic daca este posibil sa putem avea un cuvant de spus si la guvernarea Romaniei.
 • Intrebari (Joi, 18 decembrie 2008, 10:01)

  Catalin [anonim]

  1. Daca intrati la guvernare ati mai fi considerat programul acesta ca fiind "science fiction"?
  2. Daca UDMR e partid de dreapta cine reprezinta pe cetatenii romani de etnie maghiara cu viziuni de stanga? Sau in Romania o intreaga etnie, de peste 1 milion locuitori e "de dreapta"?
  3. Ati vrut sa intrati la guvernare cu PDL- este stiut ca PDL a promis aplicarea legii "50% pt profesori" incepand cu 1 ianuarie. Probabil ca o vor pune in aplicare, neavand motive legale sa nu o faca. Ca parteneri in guvernul Tariceanu ati fost impotriva acestei legi (desi a fost votata in unanimitate, "emotional" in parlament). Ce ati fi facut, daca ati fi fost parteneri de guvernare in noul guvern, cand guvernul ar fi aplicat legea?
  4. Explicatia UDMR si PNL, legat de votarea in unanimitate, cu lacrimi de bucurie in ochi si aplauze furtunoase, a legii "50% pentru profesori" a fost ca parlamentarii lor au votat emotional. Puteti fi sinceri si sa ne spuneti cate alte legi parlamentarii UDMR au votat emotional (sa nu ne prostiti spunand ca doar aceasta lege)? Cum garantati ca parlamentarii dumneavoastra nu vor vota emotional si pe viitor?
  5. In caz de esec, viitorul guvern in mod sigur va nominaliza ca vinovat si guvernul Tariceanu care a lasat o "dezastruoasa mostenire". Ati dorit enorm de mult sa ramaneti la guvernare. Cum ati fi explicat, daca ati fi fost la guvernare, ca ati participat la dezastrul provenit din "dezastruoasa mostenire a guvernului Tariceanu"?
  Va multumesc
  • 1 (Joi, 18 decembrie 2008, 14:21)

   Laszlo Borbely [hotnews.ro] i-a raspuns lui Catalin

   1. Da
   2. Suntem afiliati la Partidul Popular European, acest lucru nu inseamna ca nu avem platforma chiar inregistrate, liberale si de stanga. Dar am luat aceasta decizie din 1993 si in Uniunea Europeana nici nu se poate altfel sa ne afiliem acestei grupari crestin democrate,
   3. Dupa parerea mea, nu va fi aplicata aceasta crestere a salariilor, cel putin acum. Ceea ce trebuie facut este sa avem o lege unitara a salarizarii bugetarilor si sa fie o echitate intre diferetele segmente ale societatii.
   4. Au fost si alte legi votate emotional. De exp. Legea privind cresterea pensiilor la grupa 1 si 2 de munca, unde se stia ca nu sunt bani pentru 2009 si totusi s-a votat intr-o frenezie de precampanie electorala de catre toti parlamentarii. Sper in viitor sa nu voteze emotional parlamentarii.
   5. Guvernul Tariceanu nu a lasat o mostenire dezastruoasa si asta o stiu si cei care il critica. Au fost 4 ani buni, singura problema e recesiunea economica din ultimii 3 care a influentat si bugetul si unele masuri mai populiste care au insemnat mai multi bani la buget.
 • Domnule Ministru (Joi, 18 decembrie 2008, 10:08)

  Sorin H [anonim]

  Imi permit doua intrebari distincte :

  1. In toate tarile Uniunii europene (si peste tot dealtfel) anul 2009 va fi cel al prioritatii crearii de noi locuri de munca. Acest lucru se poate realiza in doua moduri : atragerea de investitii pentru crearea de noi activitati sau prin implementarea de programe de sprijin a creatorilor de mici intreprinderi. Cu mici exceptii, aceasta ultima posibilitate n-a fost suficient explorata un Romania, ori de-a lungul existentei Uniunii europene s-au derulat nenumarate proiecte reusite in acest sens. Este interesat judetul Mures de a deveni un « laborator » de proiecte pilot care sa fie dezvoltate ulterior in intreaga tara ? Puteti beneficia din partea colalitiei la putere de sprijinul necesar ?
  2. Intr-un interviu acordat acum catva timp, declarati ca doriti sa transformati Valea Muresului intr-o Vale a Loarei romaneasca. Initiativa nu este doar laudabila dar si realizabila. In acest moment in mai multe tari din Europa centrala si orientala se dezvolta un vast program de valorizare a patrimoniului istoric prin crearea unei retele tip « Relais & Chateaux » care presupune realibilitarea de cetati si castele, transformarea lor in hoteluri de lux, crearea a unui numar de 60-100 de locuri de munca pentru fiecare obiectiv, specificitatea fiind ca monumentul ramane in proprietatea colectivitatii locale. In situatia politica actuala, proiectul Dumneavoastra este in continuare viabil ? Sunt interesati responsabilii din Judetul Mures de a integra acest program ?

  Va multumesc.

  • 1 (Joi, 18 decembrie 2008, 14:25)

   Laszlo Borbely [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sorin H

   1. In pachetul de masuri privind relansarea economica, Guvernul a suplimentat fondurile de garantare pentru IMM-uri si la ultima sedinta de Guvern s-a luat decizia de a mari avansurile date unor IMM-uri in cazul unor proiecte. Judetul Mures poate fi un laborator de proiecte pilot, asta depinde de autoritatile locale si judetene si de proiectele depuse in acest sens.
   2. Intr-adevar, nu numai Valea Muresului, ci si alte zone ca de expl. Bucovine, zona Sucevei ar putea fi transformata intr-o zona de pelerinaj pentru turisti, dar cu mult mai multi bani alocati si de la buget pentru reabilitarea castelelor si unor manastiri. In programul operational-regional, am cuprins posibilitatea, chiar daca castelul e in proprietate privata, in cazul in care se face o asociere cu autoritatea locala, pot fi accesati bani europeni.
 • UDMR (Joi, 18 decembrie 2008, 10:26)

  Masacru [utilizator]

  D-le Laszlo Borbely, cum se face ca UDMR, desi face parte din ONG, s-a aflat mai mereu la guvernare?

  Multumesc!
 • de toate (Joi, 18 decembrie 2008, 10:27)

  Lucian* [utilizator]

  1) In ce masura neparticiparea UDMR la guvernare o sa afecteze obiectivul de obtinere al autonomiei tinutului secuiesc?

  2) In UK se practica de catre opozitie a crearii unui guvern din umbra (guvern fantoma) care analizeaza si sanctioneaza toate actiunile guvernului. Are UDMR un asemenea plan?

  3) In ce masura credeti ca programul de guvernare anuntat este doar o declaratie frumoasa si nimic altceva?

  4) Considerati ca s-ar putea obtine parte din banii necesari investitiilor din reformarea institutiillor statului care inghit sume importante de bani (gen institutia primului ministru care inghite mai mult decat Parlamentul)?

  5) In ce masura este dispus UDMR sa sustina actiuni ale programului de guvernare?
  • 1 (Joi, 18 decembrie 2008, 14:27)

   Laszlo Borbely [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lucian*

   Din '96, am fost 4 ani la guvernare si intre 2004 -2008. Chiar daca suntem o uniune, este foarte important ca sa demonstram ca putem fi cetateni activi si cred ca din cauza si a participarii noastre la guvernare, relatiile interetnice in Romania au fost stabile, fara tensiuni deosebite si cred ca UDMR-ul a avut un rol decisiv.
  • 1 (Joi, 18 decembrie 2008, 14:32)

   Laszlo Borbely [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lucian*

   1. Autonomia Tinutului Secuiesc trebuie privita intr-un context mai larg al autonomiei, al descentralizarii editoriale, al reanalizarii regiunilor economice care sunt prea mari si in acest context , nu redusa numai la o autonomie etnica. Asa cum motii sau cei din Tara Barsei sau cei din Oltenia sunt mandri de zona lor si fiecare are specificul lui, nu vad nicio problema in a avea un asemenea tinut, care are traditia si cultura lui specifica.
   2. Chiar daca nu vom avea un guvern fantoma sau din umbra, vom monitoriza atent actiunile Guvernului in vederea continuarii programelor care au fost incepute si avem oameni pregatiti in acest sens.
   3. Din pacate, programul de guvernare abunda de generalitati. Sper ca in aceste zile sa fie reformulat pentru ca altfel, intr-adevar, ramane la nivelul unei declaratii fara substanta.
   4. Este foarte importanta reformarea institutiilor statului, reducerea pe cat posibil a cheltuielilor administrative. Institutia primului ministru nu e de fapt biroul primului ministru, ci o serie de agentii care sunt in suordinea Cancelariei, de aceea este aceasta suma de bani in dreptul Cancelariei. Oricum, trebuie reduse numarul acestor institutii si o descentralizare mult mai puternica decat s-a facut pana acum.
   5. Sustinem orice actiune a guvernului care este corecta si sprijina relansarea economiei.
 • am uitat doua intrebari! (Joi, 18 decembrie 2008, 10:37)

  Lucian* [utilizator]

  In ce masura credeti ca va afecta viitorul program de guvernare lipsa unui buget?

  Sunteti de acord cu ideea ca lipsa acestui buget ar fi fost o incercare suplimentara de a convinge unul din partidele mari de cooptare a PNL si UDMR la guvernare? Teoretic nu s-ar mai pierde atat de mult timp dearoece fostii ministrii ar putea spune care a fost proiectul de buget pentru fiecare minister.
  • 1 (Joi, 18 decembrie 2008, 14:34)

   Laszlo Borbely [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lucian*

   Bugetul va functiona cu 8,3% in acele luni in care nu va fi adoptat bugetul nou. Sper ca cel tarziu pana in mijlocul lunii februarie sa fie votat noul buget.

   Nu are nicio legatura lipsa bugetului cu eventuala cooptare a PNL si UDMR la guvernare.
 • Intrebarea esentiala pentru UDMR (Joi, 18 decembrie 2008, 10:39)

  Cezar [anonim]

  Stimate domnule Borbely,

  BRAVO..pe astfel de teme vrem sa va auzim mai des si anume pe teme care intereseaza intreaga Romanie.

  De aceea as vrea sa va intreb: cand o sa o lasati balta cu autonomia si o sa faceti numai politica nationala si nu etnica?
  • 1 (Joi, 18 decembrie 2008, 14:35)

   Laszlo Borbely [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cezar

   Cred ca am demonstrat si pana acum ca facem si o politica nationala, dar nu putem renunta la latura etnica pana cand sunt probleme de rezolvat. Iata, Legea minoritatilor agreata de toate minoritatile nationale a stat trei ani la Parlament si nu a fost votata!
   Consider ca mai e nevoie de uniuni care sa fie reprezentante ale unor minoritati.
   • Cezar ia raspuns lui Laszlo (Joi, 18 decembrie 2008, 17:09)

    Cezar [anonim] i-a raspuns lui Laszlo Borbely

    Ce pacat ca in limba romana politica uniunii suna atat de pasnica iar pe engleza ..nici nu vreu sa ma gandesc cum suna-n maghiara.. suna atat de belicoasa. Citat de pe site-ul www.udmr.ro

    - Today we are just one and a half million, but we still can be three million! History needs to turn, the perishing and the atrophy needs to stop, today we have to stand for the missing one and a half million Hungarians as well, who would still stand here if Trianon would not have happed, if the seventy years long destruction wouldn’t have existed. – stresses Markó Béla, at the closing event of the DAHR campaign.
 • guvernarea (Joi, 18 decembrie 2008, 11:56)

  george [anonim]

  Dle Borbely, v-am considerat mereu un om ponderat si rezonabil. As dori, de aceea, sa aflu ce parere aveti despre faptul ca Ungaria si-a cerut scuze Statului Israel pt atitudinea guvernului maghiar fata de evrei in timpul celui de al doilea RM , dar inca nu s-a primit oficial nici o scuza sau explicatie pt atrocitatile din satele ardelenesti comise sub comanda lui Horty. Credeti ca o adevarata apropiere intre noi se poate face fara a se recunoaste faptele grave care nu se pot uita niciodata? insusi Papa, si alte state mari si-au cerut scuze pt astfel de fapte. De asemenea, cum vedeti atitudinea Guvernului maghiar fata de mostenirea Hojdu, appartinand Biserici Ortodoxe Romane. Nu se poate uita nici prezentarea aceea din timpul manifestattilor de la Tg Mures, cand un roman stalcit in bataie a fost prezentat drept maghiar batut de romani. Chiar credeti ca majoriatea romanilor poate uita aceste lucruri, asa cum o fac unii politicieni orbiti de interes?
  • 1 (Joi, 18 decembrie 2008, 14:42)

   Laszlo Borbely [hotnews.ro] i-a raspuns lui george

   In 1992, D. Ghezea - care a fost la vremea respectiva presedintele UDMR la Cluj, cu ocazia comemorarii Holocaustului, si-a cerut scuze in mod public pentru atrocitatile din timpul perioadei hortiste. De fapt, cele mai multe atrocitati au fost comise in perioada lui Szalasi.
   In legatura cu mostenirea Gojdu, din 1953 e o lista lunga de revendicari din partea celor doua state, respectiv Ungaria si Romania, mostenirea Gojdu e una din ele. Cele doua state nu au vrut sa se deschida aceasta discutie, pentru ca era o discutie interminabila. Dat fiind situatia juridica acestei mosteniri, consider ca nu se putea obtine mai mult decat ceea ce s-a stabilit prin acest acord. Din pacate, datorita respingerii acordului, se pare ca mostenirea Gojdu nu va ajunge inapoi, la Biserica Ortodoxa Romana, din cauza acestor probleme juridice.
   Referitor la cele intamplate la Tg Mures in martie '90, am fost acolo, pot sa va spun ca martor, populatia romana si maghiara a fost atatata de cei care nu vroiau schimbarea regimului comunist. Au fost 6 morti, 3 romani si 3 maghiari si peste 300 de raniti, niciodata nu mai dorim sa se intample asemenea lucruri. Nu intamplator a fost reactivata serviciile secrete in 26 martie.
   Noi, targmuresenii, slava Domnului, am trecut peste acest eveniment, ranile s-au cicatrizat si cred ca si datorita atitudinii UDMR-ului care numai prin masuri parlamentare ale statului de drept a dorit si doreste sa obtina drepturi pentru minoritatea maghiara.
 • fonduri europene (Joi, 18 decembrie 2008, 12:50)

  laura [anonim]

  Aveti solide cunostinte economice si va rog sa imi raspundeti la doua intrebari: scaderea TVA-ului la produsele de baza inseamna neaparat scaderea preturilor (sau ramane la alegerea comerciantilor)?
  In legatura cu bunurile de lux, multi romani si le procura din afara...cum considerati marirea TVA-ului i acest caz? Ar avea rezultate?
  Multumesc!
  • 1 (Joi, 18 decembrie 2008, 14:43)

   Laszlo Borbely [hotnews.ro] i-a raspuns lui laura

   Scaderea TVA-ului nu inseamna neaparat ieftinirea acestor produse, cum intr-adevar si marirea ei la produse de lux nu inseamna ca vor veni mai multi bani la buget.
 • CAPABIL (Joi, 18 decembrie 2008, 13:06)

  pinny [anonim]

  Sunteti unul diuntre romanii de etnie maghiara foarte capabil si serios. Pe cand oamenii de valoarea dumneavoastra vor trece in slujba tarii noastre si nu vor deservi numai intreresele unei comunitati ? Avem nevoie de maghiari si in partidele asa zise romanesti dar care trebuia sa cuprinda toti cetatenii romani care au convingeri comune. In momentul in care maghiarii isi vor putea alege partidul Romania va fi mult mai puternoica si mai bine condusa.
  • 1 (Joi, 18 decembrie 2008, 14:44)

   Laszlo Borbely [hotnews.ro] i-a raspuns lui pinny

   Probabil va veni vremea cand politicienii maghiari vor intra in partide romanesti. Desi noi nu excludem romanii sau alte etnii din UDMR si chiar avem multi membri care sunt de etnie romana. Deocamdata, consider ca pentru stabilitatea Romaniei avem nevoie de o asemenea organizatie.
 • Doctrina primitiva (Joi, 18 decembrie 2008, 13:15)

  mihai [anonim]

  Dle Borbely cand prevedeti o schimbare la nivelul conducerii UDMR si implicit o renuntare la doctrina primitiva a separatismului pe criterii etnice?
  • 1 (Joi, 18 decembrie 2008, 14:46)

   Laszlo Borbely [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai

   Nu avem spatiul necesar pentru a purta o discutie depre principiile care stau la baza actiunii UDMR, nu luptam pentru un separatism, ci ptr drepturi egale si daca ai avut o scoala cu o traditie de 500 de ani cu predare in limba maghiara, nu cred ca e separatism daca ceri in continuare sa existe o asemenea scoala. Cred ca am demonstrat in acesti ani ca avem o doctrina europeana si care corespunde cerintelor unei societati democratice.
 • Cum se pot reduce cheltuielile bugetare (Joi, 18 decembrie 2008, 13:26)

  Cristina [anonim]

  Dat fiind ca anul viitor vor fi mai putini bani la buget, ce propuneri de reducerea cheltuielilor bugetare are UDMR ? In ce masura ar ajuta bugetul desfiintarea unor agentii guvernamentale ? In aceasi categorie s-ar situa si inventarierea angajarilor facute in structurile guvernamentale in ultimi 2 ani. Aceste masuri ar afecta cel mai putin populatia si probabil si investitiile. Alte masuri ar putea fi reducerea sumei pentru medicamente compensate, reducerea cheltuielilor pentru renovarea scolilor., reducerea subventiilor pentru transport in comun. Ce alte cheltuieli credeti ca pot fi reduse ? In masura in care banii cheltuiti pentru cercetare sunt bani aruncati, din perspectiva realizarilor, ar fi necesara desfiintarea unor institute de cercetari ?
  O alta intrebare e legata de consolidarea cladirilor cu risc seismic. Exista o inventariere a blocurilor la care s-au facut modificari la structura de rezistenta ? Cate astfel de cazuri au fost analizate de Inspectoratul de Stat pentru Constructii ? Cred ca e o problema de securitate nationala care ar trebui rezolvata transparent, intr-o campanie in care sa fie implicata si presa
  Multumesc
  • 1 (Joi, 18 decembrie 2008, 14:49)

   Laszlo Borbely [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristina

   Pot fi mai multe cheltuieli administrative reduse, prin reducerea nr, agentiilor guvernamentale, prin descentralizare. Cred ca totusi cele mai importante masuri sunt cele pentru relansarea economica.
   2. In Bucuresti exista 123 cladiri mai inalte de 4 etaje construite inainte de 1940 din care s-au consolidat 10 si alte opt sunt in executie. Din pacate, din cauza birocratiei care exista la nivelul Primariei generale, este foarte anevoiasa constructia acestor cladiri. Avem banii necesari din buget, anul acesta din 10 milioane de ron a trebuit sa dirijam 1,5 mil. pentru ca Primaria nu a reusit sa utilizeze fondurile.
 • alegeri locale - alegeri parlamentare (Joi, 18 decembrie 2008, 13:54)

  Andreicut [anonim]

  Stimate Domnule Borbely!

  La alegerile locale a-ti candidat la functia de primar al municipiului Tirgu-Mures. A-ti primit foarte multe voturi din partea cetatenilor roman al orasului si foarte multe maghiari nu v-au votat pe Dvs.
  La alegerile parlamentare a-ti primit voturi numai din partea concetatenilor maghiar si aproape nici un vot din partea electoratului roman, desi nu aveati contracandidati de remarca.
  Cum comentati aceasta "contradictie"?
  Primavara ar fi trebuit sa aveti o campanie mai agresiva spre electoratul maghiar? Sau electoratul din Mures propune pentru Dvs. sa ramaneti in Bucuresti, puteti sa ajutati mai mult pe malul Dambovitei? (desi nu sa finalizat mai nimic din propunerile Dvs. de acum patru ani: stadion, patinoar, etc.)

  Multumesc
  • minte ingusta (Joi, 18 decembrie 2008, 14:16)

   dorin [anonim] i-a raspuns lui Andreicut

   "campanie mai agresiva" ??? Ti-ar place mai mult ca romanii sa duca o campanie mai agresiva impotriva ungurilor? Inca nu te-ai convis ca cu cat esti mai agresiv cu atat ti se opune o rezistenta mai mare.
   De unde ai scos aceste statistici? Erau cumva stampile bilingve?
 • Ctaeva intrebari (Joi, 18 decembrie 2008, 13:55)

  oana [anonim]

  1. Care credeti ca este parerea celorlalti 94% despre doctrina de partid a UDMR.
  2. Credeti ca neintrarea UDMR la guvernare este nota de plata pt promovarea separatismului pe criterii etnice?
  3. Toate declaratiile lui Mako Bele reprezinta pozitia UDMR?
 • guvernare (Joi, 18 decembrie 2008, 14:04)

  Biris Neculai [anonim]

  De ce nu ati acceptat sa intrati la guvernare chiar si prin intermediul secretarilor de stat?
 • Buna ziua (Joi, 18 decembrie 2008, 14:06)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  Domnul Borbely se afla in redactie si incepem sa raspundem la intrebari.
 • Primaria Mures (Joi, 18 decembrie 2008, 14:23)

  Surdu [anonim]

  Buna ziua,

  Cum se poate schimba si Muresul pentru a ajunge acolo unde ii este locul? Cine si ce trebuie sa faca.

  Este Dl. Florea o piedica in fata dezvoltarii?
 • Ne apropiem de final (Joi, 18 decembrie 2008, 14:44)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  Datorita programului incarcat, domnul Borbely va raspunde la intrebari pana la ora 14.45.

  Va reamintesc ca cele mai importante intrebari se vor regasi in emisiunea Bucuresti punkt Bonn, care va fi difuzata vineri, la ora 17.00, pe frecventele Deutsche Welle si online pe HotNews.ro.
 • Riscuri macroeconomice (Joi, 18 decembrie 2008, 14:49)

  Dan Pavel [anonim]

  Studierea riscurilor macroeconomice face obiectul unei stiinte care nu este la indemana oricui. Credeti ca actualul guvern are specialisti in acest sens pe care poate sa se bizuie? Sunt ingrijorat deoarece tot aceasta teorie ne arata si rezultatele catastrofale care pot aparea in cazul unor decizii caracterizate prin diletantism
 • La revedere (Joi, 18 decembrie 2008, 14:49)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  Intalnirea s-a incheiat. Va multumesc pentru interesul acordat si va invit sa ascultati maine, vineri, emisiunea Bucuresti punkt Bonn.
 • Domnul Borbely este un politician desavarsit (Joi, 18 decembrie 2008, 20:03)

  XXL [anonim]

  A fost pozitiv si a raspuns cum a dorit la ce a dorit.
  Cand politicienii romani (maghiari, etc) vor fi capabili sa apuce taurul de coarne si Romania va scapa de nisipurile miscatoare pe care se afla in acest moment. Din pacate, nu-i cazul.
 • transilvania autonomie (Vineri, 19 decembrie 2008, 15:21)

  mircea ardelean [anonim]

  Intradevar d-l Borbely a demonstrat ca este un roman cu demnitate ,dar are colegi in UDMRcare nu reprezinta interesele maghiarilor si nici ale romanilor ci numai ale lor personale (Frunda, Marko,etc. ii urmaresc cateodata pe Duna tv sau programele maghiare nationale tv,unde vin cu fel si fel de declaratii,autonomie teritoriala si da exemplu Kosovo,acolo au fost sacrificii ,multi oameni au fost ucisi altii au trebuit sa fuga din propriile lor case ,la noi totusi cum s-au gandit acesti oameni dupa care istorie,cine trebuie sa plece si cine sa ramana caci ,in Transilvania sunt sate mixte ,orase mixte ,familii mixte,si nu au nici romanii si nici maghiarii mai multe drepturi si nici obligatii.
 • desi m-am "trezit" mai tarziu, (Vineri, 19 decembrie 2008, 17:32)

  un oarecare [anonim]

  ma voi referi la afirmatia: "Probabil va veni vremea cand politicienii maghiari vor intra in partide romanesti."

  Sa inteleg, din aceasta afirmatie, ca UDMR nu este un partid romanesc? Eu am crezut ca UDMR este o organizatie romaneasca din moment ce (majoritatea) membrilor sunt cetateni ai Romaniei!

  Sper sa nu fiu interpretat gresit, iar intrebarea nu are nici un fel de co-notatie laterala!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by