Dupa ce a platit o cautiune de 10 milioane de dolari (din banii fraierilor, desigur), celebrul Bernard Madoff a fost lasat sa plece acasa, dar i s-a fixat o bratara electronica dotata cu GPS, cu ajutorul careia orice miscare sa ii poate fi urmarita, scrie Dan Popa, pe blogul lui.

Madoff a acceptat arestul la domiciliu, portul acelei bratari si instituirea sechestrului pe doua resedinte pe care acesta le poseda in New York si Florida, a declarat judecatorul care se ocupa de acest caz, Gabriel Gorenstein.

Nevasta lui Madoff a fost obligata, la randul ei, sa isi depuna pasaportul autoritatilor, act care lui Bernard i-a fost deja retras.

Aseara, Bernard Madoff a fost vazut iesind la plimbare in jurul luxoasei vile din cartierul Upper East Side, din nordul Manhattanului.

Imbracat in negru si purtand o casca de base-ball neagra, el a refuzat sa discute cu reporterii care-i vaneaza orice cuvant.

Afacerea Madoff a capatat insa o noua turnura, odata cu descoperirea faptului ca unul dintre inspectorii SEC (Eric Swanson) e casatorit cu nepoata escrocului, oficialii americani lansand o ancheta interna dura pentru a afla daca acesta este motivul pentru care Madoff a beneficiat de indulgenta oficialitatilor de reglementare din SUA, desi existau semnale ca businessul lui nu e tocmai in regula.

Reamintesc ca escrocheria lui (schema Ponzi) consta in platirea, dupa efectul piramidal, a banilor datorati clientilor vechi cu ajutorul fondurilor aduse de noii clienti.

Frauda a picat in momentul in care, din ratiuni de criza financiara, o serie de jucatori au vrut sa isi retraga banii. De doua saptamani, apar noi nume de banci, institutii financiare sau chiar celebritati care si-au investit averile in fondurile controlate de Madoff.

Comenteaza pe Dan Popa's weblog.