Planurile de relansare economica aprobate de mai multe tari din Uniunea Europeana (UE) ar trebui sa contribuie la cresterea Produsului Intern Brut (PIB) cu circa 0,85%, a declarat joi, Joaquin Almunia, comisarul european pentru afaceri economice, potrivit NewsIn care citeaza AFP. Comisarul a spus ca i-a informat pe ministrii economiei si finantelor, reuniti la Paris, in legatura cu "primele estimari ale impactului planului de relansare adoptat de diferitele state membre UE".

"Potrivit primelor estimari pentru moment, impactul asupra cresterii economice din 2009 va fi in jur de 0,85%", a declarat Almunia, care a precizat ca o estimare mai precisa va fi disponibila la mijlocul lunii ianuarie. "La aceasta trebuie sa adaugam resursele bugetare, programele de ajutor din sistemul bancar si contributia mai mare decat se estima a factorilor de stabilizare", a continuat comisarul.

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, prezent la reuniune, a subliniat la randul sau ca "este foarte necesar ca planurile curajoase intocmite de statele membre UE sa fie aplicate cat mai repede posibil".

Potrivit lui Trichet, Comisia Europeana a precizat ca factorii de stabilizare ar urma sa contribuie cu alte 1,5 puncte procentuale la cresterea produsului intern brut al Uniunii Europene.

Ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, a precizat ca, prin contributia de 0,85% a planului de relansare si cea de 1,5% a factorilor de stabilizare, efectul total ar fi de 2,35%, fara a lua in calcul planul de recapitalizare a bancilor.