Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a redus vineri ratingurile a 11 banci, printre care Citibank, Deutsche Bank si JP Morgan, pe fondul cresterii riscurilor din sectorul financiar si a scaderii economice, potrivit Reuters. Astfel, agentia a coborat ratingurile Citibank, Morgan Stanley si Goldman Sachs Group cu cate doua trepte, in vreme ce calificativele Bank of America, JP Morgan Chase si Wells Fargo au fost reduse cu o treapta.

In Europa, Standard & Poor's a scazut cu o treapta ratingurile acordate bancilor Barclays, Credit Suisse, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland si UBS. In cazul HSBC Bank, agentia a mentinut calificativul "AA", insa a revizuit perspectiva acestuia de la "stabil" la "negativ".

"Scaderea si revizuirea perspectivei ratingurilor reflecta presiunea semnificativa asupra performantelor institutiilor financiare, ca urmare a riscurilor in crestere din sectorul bancar si a adancirii problemelor economiei mondiale", se arata intr-o nota a Standard & Poor's.

Un sprijin guvernamental semnificativ indreptat catre stabilizarea acestui sector si recastigarea increderii publice ar putea compensa aceste presiuni, se mai adauga in raportul agentiei.