Stimate domnule presedinte al bancii…..Am luat nota cu mare satisfactie de faptul ca ati deblocat creditarea. Lumea incepuse sa intre in panica si asta, dupa cum imi spunea si vecina de la etajul 4, nu e bine. Creditul isi are rolul lui in economie, asa cum si Luis de Funes isi are rolul lui in istoria cinematografiei. Sunt bucuros, prin urmare, ca le inchideti gura celor care spun ca sunteti neseriosi. Am primit de la niste cartitori, domnule presedinte, un dosar de credit datat 16.12.2008. Tare m`am bucurat ca se dau iarasi credite. Am citit acolo cum ca ati dat un imprumut unei companii, de cateva sute de mii de euro, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Mai exact, pe compania in cauza aceti acum o expunere de circa 600.000 de euro. Foarte bine, industria locala trebuie incurajata, domnule presedinte. M`am bucurat si ca nu sunteti un tip dur in privinta garantiilor luate. E drept, pentru un mizilic (cat reprezinta banii imprumutati) , doar nu era sa le luati pielea de pe spate. Asa ca ati acceptat in garantie, urmatoarele (citez din referatul de acordare al creditului, dom` presedinte) “drum betonat in suprafata de 500 mp, pasune, birouri, post trafo, casa portar, fundatie, fosa septica, atelier, vestiar, sopron din lemn, put, casa pompa, pivnita”.

Sunt mandru de asemenea bancheri. Va dati seama dom` presedinte ca, la o adica, numai fosa aia septica daca o vindeti si v`ati scos banii? Nu mai pun pasunea sau postul trafo! Alea sunt aur curat, pentru care orice banca ar fi facut orice ca sa le aiba drept garantii. Stiu, de asemenea, ca evaluatorul trimis de Dumneavoastra le`a evaluat la un milion de euro. Fosa septica, cu tot cu continut probabil. Mie mi se pare ca valoreaza chiar mai mult, dar nu e treaba mea, desigur.

Stiti ce mi`a mai placut din referatul de credit? Ca firma aia in care aruncati cu sute de mii de euro, pare a fi un client extrem de serios. Nu e firma fantoma, cu certitudine, pentru ca o firma fantoma nu figureaza in Centrala Riscurilor Bancare cu aproape 100.000 de euro. Si clar nici in Centrala Incidentelor de Plati, cu 7 Bilete la ordin, dintre care 6 motive majore. La o adica, stii cu rigoare de unde nu`ti mai incasezi ratele la imprumut.

Dar admiratia mea pentru Dumneavoastra nu se opreste aici. Cand vreti sa ajutati o companie cu un credit, nu va impiedicati de amanunte! Cum ar fi de pilda, faptul ca acea companie deruleaza 70 la suta din cifra de afaceri cu o firma afectata profund de criza finanaciara, care a trecut la disponibilizari si care a anuntat deja o reducere cu 40 % a activitatii. Asta`i viata. Firmele se nasc si crapa, Creditul e nemuritor.

Ce mi`a mai placut din referatul acela este ca sunteti un optimist. Ati vazut ca firma este data in judecata pentru niste nenorocite de despagubiri minore de cateva zeci de mii de euro, intr`o tara vecina. Si eu sunt de acord ca doar n`o sa ne sinucidem din atata lucru….sunt companii in situatii infinit mai delicate, dom` presedinte. Uitati`va la Crysler de pilda….ce a fost si ce`a ajuns…V`am vazut recent pe prima pagina intr`un ziar, in care vorbeati de profesionalismul bancherilor. Despre cat de bine isi fac ei treaba, daca nu sunt denigrati si sunt lasati sa lucreze.

Mare dreptate aveati…Ca unii v`ar fi denigrat pentru imprumutul asta de acum cateva zile. Dar nu eu, dom` presedinte. Dimpotriva, eu cred ca acest credit va fi unul foarte profitabil pentru banca. Chiar daca firma aia e dintr`un sat mic din Transilvania, in care nu e decat un barulet mic si o biserica din care, se spune, Dumnezeu le vede pe toate.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa.