Candidatul social-democrat la presedintia landului german Hesse vrea sa oblige persoanele bogate sa imprumute statul cu bani pentru relansarea economiei, potrivit cotidianului Bild Zeitung, citat de AFP.

Candidatul, care conduce campania SPD pentru alegerile regionale din Hesse, propune ca toti germanii care au un patrimoniu mai mare de 750.000 euro sa imprumute statului 2% din avere pe o perioada de 15 ani, la o dobanda de 2,5%.

"O emisiune de obligatiuni a statului, cu subscriere obligatorie, ar fi un instrument rapid si eficient pentru strangerea fondurilor necesare combaterii crizei economice", a declarat social-democratul Thorsten Schafer-Gümbel.

In acest fel, statul german ar putea colecta pana la 50 de miliarde de euro, bani care vor fi utilizati, in special, pentru investitii in tehnologiile verzi.

Candidatul SPD se pronunta categoric impotriva oricarei reduceri a impozitelor pentru relansarea consumului: "Acesta este un instrument nociv".

Germania trebuie sa prezinte in ianuarie un plan de masuri pentru relansarea economiei, care ar trebui sa se cifreze, potrivit analistilor, la cateva zeci de miliarde de euro.