Citibank Romania se va transforma, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, in sucursala a Citibank Europe cu sediul central in Irlanda, numele noii entitati urmand a fi Citibank Europe plc, Dublin - Sucursala Romania, se arata intr-un comunicat al bancii. In urma acestei transformari, cea mai mare parte a operatiunilor bancii vor fi supravegheate de Autoritatea Irlandeza de Reglementare a Serviciilor Financiare.

Citibank Europe plc, Dublin - Sucursala Romania va ramane insa sub supravegherea Bancii Nationale a Romaniei in anumite domenii, in principal cele legate de lichiditate si de modul de desfasurare a activitatii.

Transformarea in sucursala, implementata in forma unei fuziuni tranfrontaliere, a fost aprobata de catre instantele si autoritatile de reglementare din Irlanda si Romania, se mai arata in comunicat.

"Acest demers face parte dintr-o initiativa strategica la nivel global, al carei scop este de a eficientiza structura organizatiei. In regiunea noastra procesul a fost demarat acum trei ani si are ca rezultat final infiintarea unei entitati juridice imbunatatite, cu prezenta europeana. Prezenta noastra in tara precum si serviciile oferite clientilor nostri vor ramane neschimbate, imbunatatindu-se in unele domenii", a declarat Shahmir Khaliq, director general al Citibank Romania, si, in continuare, al Citibank Europe plc, Dublin – Sucursala Romania.

In urma transformarii in sucursala a Citibank Europe, toate contractele si relatiile se trasfera catre aceasta. Dupa fuziune, toate numerele aferente conturilor si cardurilor bancare vor ramane neschimbate, iar noua entitate va continua sa pastreze aceleasi coduri IBAN, SWIFT si numere de cont bancar. Citibank Europe plc, Dublin - Sucursala Romania va avea insa un nou numar de inregistrare in registrul comertului si un nou cod unic de inregistrare.

In conformitate cu legislatia Uniunii Europene, garantarea depozitelor si a investitiilor clientilor va fi reglementata de catre legile irlandeze.

Citibank Europe plc este o banca autorizata, cu sediul social in Irlanda, functionand conform reglementarilor Autoritatii Irlandeze de Reglementare a Serviciilor Financiare. CEP avea la sfarsitul anului 2007 active bilantiere in valoare de 6,8 miliarde de euro si capitaluri proprii in valoare de 1,4 miliarde de euro.