Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) prevede ca numarul somerilor va creste, la nivel mondial, cu 20-25 de milioane pana in 2010, din cauza crizei mondiale, relateaza AFP.

Un numar de 8 - 10 milioane de oameni isi vor pierde locul de munca in cadrul statelor membre OCDE (in principal tari industrializate, n.r.), a declarat luni secretarul general al organizatiei, Angel Gurria.

Sectorul constructiilor va fi puternic afectat de criza, in conditiile in care activitatea din acest domeniu "s-a oprit de o maniera brutala", afectand din plin tari precum Spania sau Irlanda.

Zona OCDE, care numara 30 de state, in cea mai mare parte dezvoltate, "se afla in recesiune in trimestrul IV" si va ramane astfel cel putin in primele doua trimestre din 2009, estimeaza M. Gurria.

"Previzionam o usoara revenire la sfarsitul lui 2009 si o crestere slaba in timpul lui 2010", a precizat el.

Gurria considera ca Uniunea Europeana are inca marja de actiune pentru reducerea in continuare a dobanzii de interventie, avand in vedere ca inflatia va continua sa se reduca, pe fondul cererii foarte slabe.

Reprezentantul OCDE a incurajat statele Europene sa aloce mai multe fonduri planului de relansare economica, in conditiile in care Statele Unite, China si Japonia au stabilit fonduri sensibil mai mari decat Bruxelles-ul.