Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat bancile in noiembrie cu 27,68 miliarde de lei, prin facilitatea de credit, suma cu 43,5% mai mica fata de recordul atins in octombrie, potrivit NewsIn care citeaza datele bancii centrale. In luna octombrie, bancile au imprumutat 49 miliarde de lei de la BNR prin creditul lombard, de 28 de ori mai mult fata de suma totala astfel imprumutata in perioada ianuarie - septembrie 2008.

In luna septembrie, bancile accesasera credite lombard de 20 milioane de lei, iar in perioada ianuarie - septembrie 2008 valoarea totala a acestor imprumuturi a fost de 1,75 miliarde de lei.

Institutiile de credit din Romania au apelat mai mult la acest imprumut de ultima instanta, pentru care platesc, in prezent, 14,25% pe an, in conditiile in care, in octombrie, dobanzile din piata interbancara au crescut foarte mult, cotatiile date de banci depasind in unele zile 100% pe an.

Desi ulterior dobanzile de tip overnight au revenit in apropierea dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an, piata interbancara nu a revenit la parametri normali in cazul scadentelor mai mari, pentru care tranzactiile sunt foarte putine, sustin dealerii.

Facilitatea permanenta de credit (creditul lombard) pusa la dispozitie de BNR poate fi accesata la o rata a dobanzii anuale de 14,25% pe an, cu 4 puncte procentuale mai ridicata fata de dobanda de politica monetara, bancile garantand cu titluri de stat pentru aceste imprumuturi.

Bancile au constituit in noiembrie, depozite la BNR in valoare de 6,33 miliarde de lei, de aproximativ trei ori mai mari in volum fata de luna anterioara, la o dobanda de 6,25% pe an.