Despre cum si-a suspendat Raiffeisen un credit pana la finele anului

de Dan Popa     Dan Popa's Weblog
Marţi, 23 decembrie 2008, 15:36 Economie | Finanţe & Bănci


Scrisoarea de mai jos nu are nevoie de niciun alt comentariu. Daca pana acum unii vorbeau fara nicio dovada despre inghetarea creditarii, iata o parte a dovezii. In curand, masuri similare aplicate si de alte banci.

“Stimati Parteneri,

Datorita situatiei existente pe piata financiara internationala, majorarea costului finantarii externe, volatilitatea cursului de schimb, a unei deprecieri a valorilor imobiliare, precum si altor conjuncturi, se impun anumite masuri in vederea pastrarii unui echilibru intre credite si depozite, precum si pentru conservarea expunerilor existente, pe care trebuie sa le luam impreuna, in interesul tuturor, dar mai ales al clientilor. In contextul acestor evenimente si in spiritul alinierii activitatii de creditare la caracteristicile politicii de risc indicate de catre BNR, este necesar ca banca sa devina mai prudenta si mai selectiva cu scopul de a asigura un portofoliu de credite sanatos si echilibrat.

Va transmitem mai jos sumarul masurilor luate in acest scop.
•Sumarul cuprinde atat o recapitulare a masurilor deja anuntate catre dumneavoastra cat si caracteristici noi ale produselor de creditare.
Aceste masuri vor fi implementate in functie de complexitatea lor precum si de impactul asupra aplicatiilor de lucru, pana marti 28 octombrie 2008.

A. Ajustari/Modificari produse credite garantate (Mortgage, Flexicredit Plus, Flexicredit Integral):

a) Restrictionare produse: Flexicredit Integral (creditul de refinantare garantat cu ipoteca) este suspendat incepand cu data de marti, 28 Octombrie 2008 pana la sfarsitul anului 2008. Suspendarea se aplica tuturor cererilor noi de creditare si cererilor aflate in lucru in banca in stadii intermediare.

Exceptii: Cererile aflate in stadiile finale de analiza in Centrala pana in data de 28 octombrie se vor finaliza conform conditiilor aprobarii si in termenele de valabilitate prevazute ale stadiilor. Reluarea oferirii acestui produs va fi comunicata ulterior.

b) Grad de indatorare maxim: se aplica un grad maxim de indatorare de 50% tuturor aplicatiilor de credit, Mortgage/Flexicredit Plus/Flexicredit Integral indiferent de stadiul acestora.
Exceptii:
* aplicatiile de credit de tip Mortgage (achizitie/construire) intrate in lucru in banca pana la data de 21 octombrie 2008.
* aplicatiile de credit de tip Flexicredit Plus/Flexicredit Integral aflate in stadiile finale de analiza in Centrala, cu respectarea termenelor de valabilitate ale stadiilor.

c) Ponderea creditului in valoarea de piata a garantiei (valoarea evaluata): creditul acordat va putea fi in suma de maxim 70% din valoarea de piata a garantiilor imobiliare aduse.
Exceptie: aplicatiile de credit de Mortgage/Flexicredit Plus/Flexicredit Integral in lucru in banca pana la data de 13 octombrie 2008 si aflate in stadiile finale de analiza in Centrala, inclusiv creditele pentru care exista emisa scrisoare de preaprobare financiara anterior datei de 13 octombrie 2008, cu respectarea termenelor de valabilitate ale stadiilor.

d) Termen maxim: termenul maxim de acordare pentru creditele garantate cu ipoteca (Mortgage/Flexicredit Plus) este de 35 de ani. Aceasta modificare se va aplica tuturor cererilor de credit depuse in banca incepand cu data de marti, 28 Octombrie 2008.

e) Venituri eligibile/vechime in munca: sunt realizate urmatoarele modificari, ce vor afecta toate aplicatiile de credit aferente produselor garantate (Mortgage/Flexicredit Plus) intrate in lucru incepand cu data de marti, 28 Octombrie 2008:
*nu vor mai fi acceptate veniturile variabile, de exemplu: bonusuri, comisioane din vanzari, diurne, prime, ore suplimentare, salariu de merit acordat pe o perioada determinata de timp (asociate salariului de baza);
*venituri obtinute din dividende, drepturi de autor, inchiriere imobile, venituri din activitati independente: cererile de credit vor fi analizate de la caz la caz, in functie de gradul de certitudine, sustenabilitate si predictibilitate a venitului in analiza existand posibilitatea ajustarii lor cu coeficienti de risc in consecinta,
*in cazul veniturilor din salarii, vechimea ceruta la locul actual de munca va fi de minimum 6 luni (minimum 12 luni vechime totala in munca, fara intreruperi mai mari de 30 de zile calendaristice).

Exceptie: se va accepta o vechime minima 3 luni la actualul loc de munca, in cazul clientilor Raiffeisen Bank Romania ce au conventie virare salarii cu Raiffeisen Bank Romania, cu minim 3 salarii virate. In acest caz se aplica, de asemenea, cerinta de a prezenta minim 12 luni vechime totala in munca si lipsa intreruperi mai mari de 30 de zile calendaristice.

f) Tipuri de garantii acceptate: nu mai sunt acceptate in garantie urmatoarele tipuri de imobile:
- terenuri (indiferent de tipul/caracteristicile acestora);
- imobilele nefinisate (chiar daca s-a realizat intabularea constructiei).

Decizia va afecta toate aplicatiile de credit aferente produselor garantate cu ipoteca aflate in lucru, indiferent de status-ul acestora (exceptie: cererile aflate in stadiile finale de analiza in Centrala pana la data de marti, 28 Octombrie 2008).

Precizari importante:

a) dosarele de credit aflate in stadiul Standby (se asteapta completari pe dosar de la client) de mai mult de 30 zile calendaristice vor fi respinse. Ulterior, daca clientul doreste sa acceseze creditul, se va introduce o noua cerere de credit.
b) Creditele aprobate se vor utiliza in maxim 30 de zile calendaristice de la momentul aprobarii. In cazul in care se depaseste acest termen dosarul se va respinge automat si, in cazul in care clientul doreste sa utilizeze creditul, se va introduce o noua cerere de credit.
c) Pre-aprobarile financiare raman valabile 45 de zile calendaristice. Dupa expirarea acestui termen clientul va depune o noua cerere de credit.

Conditiile de mai sus ne vor ajuta la crearea unui portofoliu solid de credite ipotecare chiar si in aceasta situatie temporara de tulburari pe piata financiara mondiala. In acest fel se continua traditia bancii de a avea o abordare conservatoare din punct de vedere a riscului, traditie ce si-a aratat deja roadele in aceasta perioada.

B. Ajustari/Modificari produse credite negarantate (Flexicredit):

a) Restrictionare suma maxima pentru Flexicredit astfel:
• 10.000 EUR pentru creditele acordate in Euro;
• 53.000 RON pentru creditele acordate in Lei.

b) Termenul maxim pentru Flexicredit va fi corelat cu suma solicitata astfel:
•sume intre 300-1.000 euro: 4 ani;
•sume intre 1.000,01-3.000 euro: 5 ani;
• sume intre 3.000,01 euro - 7.000 euro: 7 ani;
• sume de la 7.000,01 euro astfel:
*venitul net al familiei strict mai mic de 700 euro sau solicitantul este angajat al unei companii cu mai putin de 20 angajati: 7 ani;
*venitul net al familiei strict mai mare sau egal cu 700 euro si solicitantul este angajat al unei companii cu peste 20 angajati: 10 ani.

c) grad de indatorare (Flexicredit): se aplica un grad de indatorare maxim de 50%.

Conform conventiei de colaborare incheiata intre companiile noastre, art. 6, litera f, va rugam sa ne confirmati primirea prezentei notificari la adresa de e-mail …@rzb.ro sau la fax nr. +40 (21) …in atentia……

Va multumim si va stam la dispozitie pentru detalii.

Cu stima…”

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5505 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  multumiri......bancii RAIFFEISEN (Marţi, 23 decembrie 2008, 16:09)

  luputehno [anonim]

  mii de multumiri bancii!!!!!.in 2007 dispuneam de o suma relativ mare dar insuficienta ptr achizitionarea unui imobil.aveam nevoie de un credit ...am inceput alcatuirea dosarului...dar am renuntat,din cauza arogantei,angajatilor si birocratiei.pana la urma nu o hartie i mi dovedeste buna credinta ca voi plati...nu?am fost sunat in urma cu doua luni de aceesi banca daca nu doresc credit nevoi personale,AM REFUZAT.....azi dispun de o suma cu ceva mai mare decat in 2007....si sper sa mi iau casa fara credit ....si mai pe alese...fara fitele vanzatorului...am gasit la 900euro mp....asta de la 1400-1500 si mai ca as face pariu la 700-750..ca voi gasi prin aprilie..vom vedea...
 • +1 (1 vot)    
  Revenirea cu picioarele pe pamant (Marţi, 23 decembrie 2008, 16:11)

  Ritzi Pitzi [anonim]

  Se trezesc bancile la realitate, dupa "betia" cifrelor de afaceri bazate pe credite "cu buletinul"...

  Semne bune: au inceput sa nu mai foloseasca peste tot "aplicatie" si "aplicant" in loc de "cerere" si "solicitant".
 • 0 (0 voturi)    
  Cum asa? (Marţi, 23 decembrie 2008, 16:16)

  un roman [utilizator]

  Citez;
  "• sume de la 7.000,01 euro astfel:
  *venitul net al familiei strict mai mic de 700 euro sau solicitantul este angajat al unei companii cu mai putin de 20 angajati: 7 ani ;
  ovenitul net al familiei strict mai mare sau egal cu 700 euro si solicitantul este angajat al unei companii cu peste 20 angajati: 10 ani."

  Pai cu cat castigi mai putini bani cu atat trebuie sa platesti mai repede creditul?!

  Astia-s debili?
  • 0 (0 voturi)    
   unui roman (Marţi, 23 decembrie 2008, 20:14)

   io [anonim] i-a raspuns lui un roman

   Cu cat e perioada mai mare cu atat riscul de neplata al unui credit e mai mare. Daca mai pui si faptul ca aplicantul are salariu mic rezulta un risc marisor.
   Rau platnicii in aceasta categorie intra: venituri mici + durata mare de obicei.
 • 0 (0 voturi)    
  legatura rating tara - dobanda (Marţi, 23 decembrie 2008, 16:16)

  messe [anonim]

  Poate cineva sa-mi explice cat mai exact in ce masura a influentat scaderea ratingului de tara dobanda la creditele in EUR. Din cate am inteles dupa scadere ratingului de tara bancile se imprumuta extern in EUR 1-2% mai scump dar nu am gasit nicaieri niste cifre exacte. M-ar interesa si niste cifre legate de ponderea EUR externi - EUR interni intr-un credit luat de la banca, mai exact daca imprumut 30 de milioane de EUR de la banca ce procent din astia ia banca din Romania si ce procent din afara. Banuiesc ca difera de la o banca la alta dar cum nu lucrez in sistemul bancar n-am acces la astfel de informatii. Multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   rating tara (Marţi, 23 decembrie 2008, 20:17)

   io [anonim] i-a raspuns lui messe

   Tinand cont ca euribor-ul a scazut in ultima vreme costurile refinantarii n-au crescut prea mult. Unele se refinateaza de la banca mama la costuri reduse... Au crescut insa marjele odata cu cresterea riscului creditarii.
  • 0 (0 voturi)    
   6 pct procentuale (Miercuri, 24 decembrie 2008, 11:43)

   Esa [anonim] i-a raspuns lui messe

   cf "informatiilor din piata" adica diferite ziare de profil si emisiuni din aceeasi gama datorita scaderii ratingului de tara costul imprumuturilor pentru insitutiile financiare de pe piata romaneasca a crescut cu 6 puncte procentuale.

   Nu bag mana in foc ca informatiile sunt reale dar este posibil ....
 • 0 (0 voturi)    
  Erste Bank si Raiffaisen faliment rapid!protejati- (Marţi, 23 decembrie 2008, 20:22)

  micu [anonim]

  Dupa cum bine se banuie in toate mediile de comunicare Raiffaisen si Erste Bank(inclusiv BCR, ), au cersit ajutorul Statului Roman deoarece singure nu se mai descurca in criza financiara...au avut expuneri f mari pe "suprime" in SUA si au pierdut sute de milioane $...asa ca atentie marita la cei cu depozite la aceste banci sau cu conturi mari...poate ar fi bine sa prefere bancile romanesti alde CEC, Transilvania, Carpatica...pe care se presupune ca le-ar ajuta in ultima instanta Statul...e clar ca daca bancile nu mai dau credite si in schimb platesc doabanzi la depozite in curind vor falimenta....ca si un magazin inchis luni de zile in sir...
  • 0 (0 voturi)    
   ...putin exagerat si poate chiar rauvoitor (Miercuri, 24 decembrie 2008, 0:09)

   unul [anonim] i-a raspuns lui micu

   momentan datele nu arata expunere mare pe subprime si nici risc de faliment la cele doua. insa bani nu prea mai sunt din moment ce se platesc dobanzi mari, iar sa crediteze se feresc. logic, nu?
  • 0 (0 voturi)    
   ERSTE BANK si Raiffeisen faliment rapid (Miercuri, 24 decembrie 2008, 10:00)

   lucristi [anonim] i-a raspuns lui micu

   Cred ca asa cum intr-adevar comentariul e un pic exagerat. Citin unul din comentariile de mai sus ar trebui sa ne dam seama ca aceste banci nu au fost asa de agresive in acordarea de credite si de aici o stare de echilibru. Ce mai zicem de cei care platesc 20 - 25% dobanda la depozite...nu e cam ciudat...!?
  • 0 (0 voturi)    
   cand au cerut ajutorul statului roman??? (Miercuri, 24 decembrie 2008, 11:48)

   Esa [anonim] i-a raspuns lui micu

   am impresia ca tu nu stii despre ce vorbesti - ajutorul pe care sistemul bancar l-a solicitat a fost sub forma reducerii RMO.

   Vad ca zvonistica si necunoasterea subiectului discutiei sunt caracteristici de baza al majoritatii comentariilor din Romania
  • +1 (1 vot)    
   cum? (Miercuri, 24 decembrie 2008, 13:10)

   alex [anonim] i-a raspuns lui micu

   Nu te supara, dar esti pe dinafara amice...
   Raiffeisen nu a avut expuneri pe piata SUA, iar pierderile bancii sunt inexistente! Ai raportul administratorilor pe 2008 ca sa poti face asemenea afirmatii? Idem si cu Erste...

   Cand a cerut Raiffeisen si Erste ajutorul statului? A cerut careva din aceste 2 banci sa primeasca pomana statului?
   Asa cum spune un cititor mai jos, conducerea bancii a sugerat ca SISTEMUL BANCAR romanesc poate depasi criza de lichiditate in conditiile in care statul roman VA ACORDA GARANTII LA CREDITARE.
   Daca sugestia vine din partea presedintelui Raiffeisen, NU insemna ca banca asta are probleme!!! Este opinia unui specialist din sistem, referitoare la deblocarea SISTEMULUI BANCAR!!!

   "Bancile din Romania au nevoie de un pachet de sprijin de circa 5 miliarde de euro pentru stabilizarea lichiditatilor si care sa constea in principal din garantii acordate pentru tranzatiile interbancare, astfel incat creditarea sa nu se blocheze, a declarat CEO-ul Raiffeisen International, Herbert Stepic."
   (din Ziarul Financiar)

   http://www.zf.ro/zf-24/update-raiffeisen-romania-are-nevoie-de-un-plan-de-sustinere-de-5-mld-euro-doar-pentru-banci-3653358/

   Ce inseamna asta?

   Vine IMM-ul la banca, si cere bani pentru a-si continua activitatea... in contextul crizei financiare, riscul de credit a crescut exponential, asa incat nicio banca sanatoasa NU va acorda credite riscante care sa devina NEPERFORMANTE.
   Pentru ca SISTEMUL BANCAR sa poata credita IMM-ul, statul roman ofera o GARANTIE bancii, asa incat in caz de faliment, banca sa isi recupereze suma acordata!!!

   De ce acestia trebuie sa rastalmaceasca mesaje asa incat sa produca neincredere in sistemul bancar romanesc???
 • 0 (0 voturi)    
  De ce nu renunta la comisione ? (Miercuri, 24 decembrie 2008, 9:29)

  un curios [anonim]

  Ma intreb si eu oare de ce nu renunta la comisionul de rambursare anticipata ? In felul asta multi ar plati anticipat si ar face rost de lichiditati...
  • 0 (0 voturi)    
   Pai nu vor sa-si piarda clienti solvabili (Miercuri, 24 decembrie 2008, 15:15)

   Marius.Voicu [utilizator] i-a raspuns lui un curios

   In scenariul in care ar renunta la comisionul de plata anticipata, cine ar returna banii?

   Cei care au deja acesti bani; ... dar astia sunt persoane solvabile, care vor continua sa-zi plateasca creditul. Bancile nu vor sa piarda astfel de clienti, ci vor sa scape de creditele neperformante. Astia sunt teparii de care se tem toti. Astia nu vor platii anticipat chiar daca comisionul este zero, pentru ca ei nu vor platii deloc.
 • +1 (1 vot)    
  tepe (Miercuri, 24 decembrie 2008, 14:36)

  Petrache Fflorea Ion [anonim]

  Am vrut sa deschid un cont de economisire-creditare locuinta ta.pt fiul meu la care vine si statul cu max 250 euro la suma depusa pe an ;-stiti ce dobanda ofera banca pe an -3 % cand dobinzile pe piata sunt de 10-12 %DE CE PERMITE STATU ASA CEVAESTE CUMVA O SUBVENTIONARE ASCUNSA SAU O SCAPARE-SA INTALEG CA STATUL PLATESTE DIFERENTA DINTRE 3% SI 12%
 • 0 (0 voturi)    
  Banca (Miercuri, 24 decembrie 2008, 17:41)

  scorilo [anonim]

  fratilor, e atat de greu de inteles ca avem o criza la nivel global? trebuie sa ne restrangem cheltuielile...mai putine credite de consum, mai putine credite de nevoi personale...e atat de greu de inteles...ne.am obisnuit sa stat in supermarket sa cheltuim si sa cerem salarii, ca nu ne ajung banii....un pic de realism.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by