Scrisoarea de mai jos nu are nevoie de niciun alt comentariu. Daca pana acum unii vorbeau fara nicio dovada despre inghetarea creditarii, iata o parte a dovezii. In curand, masuri similare aplicate si de alte banci.

“Stimati Parteneri,

Datorita situatiei existente pe piata financiara internationala, majorarea costului finantarii externe, volatilitatea cursului de schimb, a unei deprecieri a valorilor imobiliare, precum si altor conjuncturi, se impun anumite masuri in vederea pastrarii unui echilibru intre credite si depozite, precum si pentru conservarea expunerilor existente, pe care trebuie sa le luam impreuna, in interesul tuturor, dar mai ales al clientilor. In contextul acestor evenimente si in spiritul alinierii activitatii de creditare la caracteristicile politicii de risc indicate de catre BNR, este necesar ca banca sa devina mai prudenta si mai selectiva cu scopul de a asigura un portofoliu de credite sanatos si echilibrat.

Va transmitem mai jos sumarul masurilor luate in acest scop.

•Sumarul cuprinde atat o recapitulare a masurilor deja anuntate catre dumneavoastra cat si caracteristici noi ale produselor de creditare.

Aceste masuri vor fi implementate in functie de complexitatea lor precum si de impactul asupra aplicatiilor de lucru, pana marti 28 octombrie 2008.

A. Ajustari/Modificari produse credite garantate (Mortgage, Flexicredit Plus, Flexicredit Integral):

a) Restrictionare produse: Flexicredit Integral (creditul de refinantare garantat cu ipoteca) este suspendat incepand cu data de marti, 28 Octombrie 2008 pana la sfarsitul anului 2008. Suspendarea se aplica tuturor cererilor noi de creditare si cererilor aflate in lucru in banca in stadii intermediare.

Exceptii: Cererile aflate in stadiile finale de analiza in Centrala pana in data de 28 octombrie se vor finaliza conform conditiilor aprobarii si in termenele de valabilitate prevazute ale stadiilor. Reluarea oferirii acestui produs va fi comunicata ulterior.

b) Grad de indatorare maxim: se aplica un grad maxim de indatorare de 50% tuturor aplicatiilor de credit, Mortgage/Flexicredit Plus/Flexicredit Integral indiferent de stadiul acestora.

Exceptii:

* aplicatiile de credit de tip Mortgage (achizitie/construire) intrate in lucru in banca pana la data de 21 octombrie 2008.

* aplicatiile de credit de tip Flexicredit Plus/Flexicredit Integral aflate in stadiile finale de analiza in Centrala, cu respectarea termenelor de valabilitate ale stadiilor.

c) Ponderea creditului in valoarea de piata a garantiei (valoarea evaluata): creditul acordat va putea fi in suma de maxim 70% din valoarea de piata a garantiilor imobiliare aduse.

Exceptie: aplicatiile de credit de Mortgage/Flexicredit Plus/Flexicredit Integral in lucru in banca pana la data de 13 octombrie 2008 si aflate in stadiile finale de analiza in Centrala, inclusiv creditele pentru care exista emisa scrisoare de preaprobare financiara anterior datei de 13 octombrie 2008, cu respectarea termenelor de valabilitate ale stadiilor.

d) Termen maxim: termenul maxim de acordare pentru creditele garantate cu ipoteca (Mortgage/Flexicredit Plus) este de 35 de ani. Aceasta modificare se va aplica tuturor cererilor de credit depuse in banca incepand cu data de marti, 28 Octombrie 2008.

e) Venituri eligibile/vechime in munca: sunt realizate urmatoarele modificari, ce vor afecta toate aplicatiile de credit aferente produselor garantate (Mortgage/Flexicredit Plus) intrate in lucru incepand cu data de marti, 28 Octombrie 2008:

*nu vor mai fi acceptate veniturile variabile, de exemplu: bonusuri, comisioane din vanzari, diurne, prime, ore suplimentare, salariu de merit acordat pe o perioada determinata de timp (asociate salariului de baza);

*venituri obtinute din dividende, drepturi de autor, inchiriere imobile, venituri din activitati independente: cererile de credit vor fi analizate de la caz la caz, in functie de gradul de certitudine, sustenabilitate si predictibilitate a venitului in analiza existand posibilitatea ajustarii lor cu coeficienti de risc in consecinta,

*in cazul veniturilor din salarii, vechimea ceruta la locul actual de munca va fi de minimum 6 luni (minimum 12 luni vechime totala in munca, fara intreruperi mai mari de 30 de zile calendaristice).

Exceptie: se va accepta o vechime minima 3 luni la actualul loc de munca, in cazul clientilor Raiffeisen Bank Romania ce au conventie virare salarii cu Raiffeisen Bank Romania, cu minim 3 salarii virate. In acest caz se aplica, de asemenea, cerinta de a prezenta minim 12 luni vechime totala in munca si lipsa intreruperi mai mari de 30 de zile calendaristice.

f) Tipuri de garantii acceptate: nu mai sunt acceptate in garantie urmatoarele tipuri de imobile:

- terenuri (indiferent de tipul/caracteristicile acestora);

- imobilele nefinisate (chiar daca s-a realizat intabularea constructiei).

Decizia va afecta toate aplicatiile de credit aferente produselor garantate cu ipoteca aflate in lucru, indiferent de status-ul acestora (exceptie: cererile aflate in stadiile finale de analiza in Centrala pana la data de marti, 28 Octombrie 2008).

Precizari importante:

a) dosarele de credit aflate in stadiul Standby (se asteapta completari pe dosar de la client) de mai mult de 30 zile calendaristice vor fi respinse. Ulterior, daca clientul doreste sa acceseze creditul, se va introduce o noua cerere de credit.

b) Creditele aprobate se vor utiliza in maxim 30 de zile calendaristice de la momentul aprobarii. In cazul in care se depaseste acest termen dosarul se va respinge automat si, in cazul in care clientul doreste sa utilizeze creditul, se va introduce o noua cerere de credit.

c) Pre-aprobarile financiare raman valabile 45 de zile calendaristice. Dupa expirarea acestui termen clientul va depune o noua cerere de credit.

Conditiile de mai sus ne vor ajuta la crearea unui portofoliu solid de credite ipotecare chiar si in aceasta situatie temporara de tulburari pe piata financiara mondiala. In acest fel se continua traditia bancii de a avea o abordare conservatoare din punct de vedere a riscului, traditie ce si-a aratat deja roadele in aceasta perioada.

B. Ajustari/Modificari produse credite negarantate (Flexicredit):

a) Restrictionare suma maxima pentru Flexicredit astfel:

• 10.000 EUR pentru creditele acordate in Euro;

• 53.000 RON pentru creditele acordate in Lei.

b) Termenul maxim pentru Flexicredit va fi corelat cu suma solicitata astfel:

•sume intre 300-1.000 euro: 4 ani;

•sume intre 1.000,01-3.000 euro: 5 ani;

• sume intre 3.000,01 euro - 7.000 euro: 7 ani;

• sume de la 7.000,01 euro astfel:

*venitul net al familiei strict mai mic de 700 euro sau solicitantul este angajat al unei companii cu mai putin de 20 angajati: 7 ani;

*venitul net al familiei strict mai mare sau egal cu 700 euro si solicitantul este angajat al unei companii cu peste 20 angajati: 10 ani.

c) grad de indatorare (Flexicredit): se aplica un grad de indatorare maxim de 50%.

Conform conventiei de colaborare incheiata intre companiile noastre, art. 6, litera f, va rugam sa ne confirmati primirea prezentei notificari la adresa de e-mail …@rzb.ro sau la fax nr. +40 (21) …in atentia……

Va multumim si va stam la dispozitie pentru detalii.

Cu stima…”

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.