Agentia de evaluare financiara Fitch previzioneaza ca Romania va avea anul viitor o crestere economica de 1%, estimare in scadere cu doua puncte procentuale fata de cea din luna noiembrie, si un deficit bugetar de 5% din PIB, potrivit Mediafax. In acelasi timp, analistii Fitch estimeaza ca inflatia va fi de 4% in 2009.

"Estimarile pentru 2009 sunt o crestere economica de 1%, o inflatie in medie de 4%, un deficit bugetar de 5% si un deficit de cont curent de 11%. Totusi, incertitudinile legate de aceste prognoze sunt mult mai ridicate decat in mod obisnuit din cauza contextului actual", a declarat Andrew Colquhoun, director pentru statele emergente in cadrul agentiei de rating.

Potentialul Romaniei ramane "foarte puternic" anul viitor, in contextul in care statul este o baza de productie "relativ mare si cu cheltuieli de productie inca reduse", din Uniunea Europeana, apreciaza oficialul agentiei de evaluare financiara.

"Totusi, Romania se confrunta cu un risc semnificativ de a intra intr-o criza financiara si a monedei, care ar putea afecta economia reala si situatia financiara a statului", a precizat directorul Fitch.

Pentru anul viitor, prognozele privind Produsul Intern Brut al Romaniei variaza de la o scadere de 0,3% la un avans de 6%, in functie de organismele care au analizat economia romaneasca. Astfel, economistii agentiei de evaluare financiara Moody's prevad recesiune economica pentru Romania in 2009, cu o scadere a PIB-ului de 0,3%. Fondul Monetar International estimeaza ca economia va creste anul viitor cu 3,5%, in vreme ce ING Bank estimeaza ca ritmul de crestere va incetini la 1,7%, iar Citi Bank la 2,8%.

Cei mai optimisti sunt analistii Comisiei Nationale de Prognoza, care in prognoza de toamna estimeaza ca PIB-ul va creste cu 6% in 2009.