Economia Marii Britanii se va comprima cu 2,9% in 2009, marcand intrarea in cea mai severa recesiune din 1946, potrivit estimarilor institutului Center for economics and business research (CEBR), relevate vineri, conform AFP, citat de NewsIn.

Exporturile vor beneficia de pe urma deprecierii lirei sterline, dar acest lucru nu va fi suficient pentru a compensa scaderea cererii pe piata internationala. Consumul la nivel national va continua sa scada, mai ales din cauza cresterii ratei somajului.

Dar investitiile companiilor vor avea cel mai mult de suferit, urmand sa scada cu 15% in 2009, iar firmele vor intampina din ce in ce mai multe dificultati de creditare, a estimat institutul independent.

Potrivit statisticilor nationale, produsul intern brut (PIB) al Marii Britanii a stagnat in al doilea trimestru si a scazut cu 0,5% in al cel de-al treilea, marcand prima scadere din ultimii 16 ani.

Guvernul britanic, ce a anuntat luna trecuta un plan de 20 miliarde lire sterline pentru a sprijini consumul si investitiile, estimeaza o comprimare a PIB-ului intre 0,75% si 1,25%. Totusi, unii experti estimeaza o scadere a acestuia cu pana la 2,5%.

"Situatia ar putea fi mai dura", a spus un economist din cadrul CEBR. "In ciuda declaratiilor guvernamentale oficiale potrivit carora bancile ar trebui sa plateasca mai mult, este clar ca prinicipala grija a multor institutii bancare este imbunatatirea conturilor, in timp ce institutiile recapitalizate de guvern vor trebui sa ramburseze banii", a declarat acesta pentru cotidianul Daily Telegraph.

Inflatia anuala din Marea Britanie s-a temperat sub asteptari in noiembrie, conform datelor oficiale, iar analistii mizeaza pe o continuare a acestei evolutii, in contextul scaderii pretului carburantilor.

Oficiul National de Statistica (ONS) a anuntat recent ca preturile de consum au scazut cu 0,1% in noiembrie, marcand o temperare a inflatiei anuale la 4,1%, fata de 4,5% in octombrie.

Inflatia a atins, astfel, cea mai mica rata din iunie, mentinandu-se, totusi, peste nivelul dorit de banca centrala a Marii Britanii, de 2%, si peste asteptarile analistilor, ce estimasera o inflatie de 3,9%.

Autoritatile de reglementare sunt de parere ca inflatia nu mai reprezinta o problema principala, atentia acestora fiind indreptata catre recesiunea economica.