Economia mondiala se va contracta in 2009, pentru prima data dupa al Doilea Razboi Mondial, anul viitor urmand sa fie cel mai dificil de la marea criza de la inceputul anilor '30, atat pentru statele bogate, cat si pentru cele sarace, potrivit publicatiei engleze Telegraph, care citeaza banca HSBC.

"Pentru un timp am putut considera criza financiara si cea economica ca pe o problema a statelor puternic industrializate. In ultimele trei luni, insa, aceasta teorie a fost data peste cap. Am redus considerabil previziunile pentru o parte din economiile emergente. Ne asteptam ca Produsul Intern Brut (PIB) global sa se micsoreze in 2009, o evolutie extraordinara pentru epoca moderna", a declarat Stephen King, economistul sef al HSBC, potrivit Mediafax.

El a precizat ca unul dintre principalele riscuri pentru economie il reprezinta, avand in vedere situatia curenta, tendinta familiilor si a firmelor de a face economii, reducandu-si cheltuielile, pe masura ce deflatia isi face aparitia in tarile bogate.

"Sa pui banii la saltea va provoca in final doar lacrimi. La fel a fost si la Marea Depresiune din anii '30", a spus King.

Referitor la Marea Britanie, HSBC anticipeaza ca anul viitor va fi cel mai dificil din punct de vedere economic de la recesiunea din 1947, fapt ce va determina Banca Angliei sa reduca dobanda de politica monetara la doar 0,25%.

Estimarile HSBC sunt mai sumbre decat cele ale ministerului britanic al Finantelor sau ale Fondului Monetar International.