Cei mai bogati cetateni ai Rusiei au pierdut in sase luni 131 miliarde de dolari. Este vorba de ocupantii primelor sase locuri ai topului miliardarilor. Criza a lasat Rusia fara traditionalii ei oligarhi, care au devenit acum total dependenti de stat. Ei si-au pastrat iahturile si avioanele, dar sunt obligati sa uite de pozitiile fruntase lor in ratingurile mondiale, scrie cotidianul Ekonomicheskie izvestia.

* Oleg Deripaska: minus 34,8 miliarde dolari. Cateva luni in urma era considerat cel mai instarit cetatean al Rusiei. Acum are o datorie de 14 miliarde de dolari, pentru ca imperiul lui metalurgic – imprastiat pretutindeni in lume – a fost construit cu bani de imprumut. Acum, la carma imperiului lui Deripaska sunt reprezentantii statului. De fapt, el insusi a afirmat de atatea ori ca este gata sa cedeze oricand bogatiile sale, daca va fi nevoie.

* Roman Abramovici: minus 22,2 miliarde de dolari. Fost guvernator de Ciukotka, a devenit posesorul uneia dintre cele mai mari averi lichide in 2005, cind a vandut compania petroliera Sibneft catre Gazprom. Pentru ca imediat a cumparat Chelsea si a devenit un mare om de afaceri londonez. Principala pasiune a miliardarului au devenit iahturile de lux.

Dar intretinerea lor a devenit pentru Abramovici un lux. Actiunile celei mai mari otelarii ruse, Evraz Group, unde intreprinzatorul detine 36%, s-au ieftinit din primavara si pana acum de 13 ori si sint cotate la doar 1,3 miliarde dolari.

* Vladimir Lisin: minus 22,4 miliarde de dolari. Principala lui avere a fost si ramane Combinatul metalurgic Novolipetsk (NLMK), unde Lisin detine 85%. Din iulie, actiunile companiei s-au ieftiniti de patru ori la Bursa din Londra, pana la 3,1 miliarde dolari. Adaugand restul activelor controlate de Lisin, averea lui nu depaseste acum 3,3 miliarde de dolari.

* Aleksei Mordashov: minus 18,8 miliarde de dolari. Principala sursa de venit a omului de afaceri este compania metalurgica Severstal, unde Mordashov are 82% din actiuni. Daca la inceputul anului compania era cotata la 28,7 miliarde de dolari, acum valoarea ei de piata nu trece de 3 miliarde de dolari.

* Vladimir Potanin: minus 17,1 miliarde de dolari. Averea miliardarului s-a consolidat odata cu cresterea companiei Norilski Nikel. Acum, participatiunea lui Potanin este de 30%. In mai, compania valora 57 miliarde de dolari, iar acum valoarea ei de piata este de doar 3,6 miliarde dolari.

* Mihail Prohorov: minus 15,5 miliarde. Cu atit s-au ieftinit participatiile lui Prohorov in companiile Norilski Nikel si Rusal.