Escrocheria pusa la cale de fostul presedinte al bursei Nasdaq, Bernard Madoff, a declansat o adevarata isterie pe site-ul de licitatii eBay, unde au fost scoase la vanzare zeci de obiecte inspirate de cea mai mare frauda de pe Wall Street, relateaza ABC. Tricouri, sepci de baseball, picturi sau kit-uri de supravietuire inscriptionate cu numele omului de afaceri cazut in dizgratie sau cu logo-ul companiei sale, Madoff Investment Securities, sunt oferite colectionarilor. In acest timp, surse apropiate lui Madoff au declarat ca avocatii sai vor sa demonstreze ca omul de afaceri "era nebun" in momentul in care si-a tras pe sfoara invetitorii.

ABC noteaza ca produsele legate de scandalul Madoff scoase la vanzare pe eBay urmeaza celor oferite pe site-ul de licitatii, in toamna, de fosti angajati ai bancii falimentare Lehman Brothers.

Bernard Madoff, fost director al Nasdaq Stock Market, a fost arestat la inceputul lui decembrie, fiind acuzat de o frauda de 50 de miliarde de dolari. Potrivit anchetatorilor, Madoff a pus la cale una dintre cele mai mari fraude din istoria Wall Street.

Anchetatorii sustin ca Madoff a mai infiintat un fond de investitii, bazat pe asa-numita "schema Ponzi", o operatiune ilegala in managementul fondurilor de investitii, similara cu jocurile piramidale. Ea presupune returnarea de profituri exagerate investitorilor, fara nicio baza reala. Poarta numele lui Charles Ponzi, un imigrant italian care a ramas in istoria SUA drept unul dintre cei mai mari fraudatori.

Daily News afirma, citand surse apropiate lui Madoff, ca avocatii acestuia studiaza in prezent posibilitatea de a-l declara "nebun" pe omul de afaceri. "Familia lui Bernie si avocatii sai ar putea sa afirme ca, la un moment dat, acesta a suferit o cadere nervoasa", a declarat un apropiat al fostului sef Nasdaq. "Ei ar putea sustine ca acesta sufera de dementa sau are personalitate multipla", a spus acesta.

Apropiatii sai au afirmat ca, aflat in arest la domiciliu, Madoff nu vorbeste aproape deloc, ia multe medicamente antidepresive, iar familia se teme ca ar putea sa se sinucida.

Iata cateva dintre produsele oferite la vanzare pe eBay (in paranteza este pretul cerut de vanzator):

  • unul dintre prosoapele de plaja ale lui Madoff, ce are inserat imaginea farului din Montauk Point (New York) - 20,50 de dolari
  • o trusa de supravietuire in caz de dezastru, despre care se spune ca a fost oferita angajatilor de la Madoff Investment Securities - 24,50 dolari
  • domeniile BernieMadoff.com, BernieMadoffFraud.com - 10.000 de dolari
  • o pictura ce-l infatiseaza pe Madoff cu clatite indesate sub palarie si sub haina, creatie a artistului Dan Lacey - 21,50 dolari
  • un tricou negru cu chipul lui Madoff si mesajul "Weekend at Bernie's", aluzie la celebrul film de comedie din anii '80 - 34,99 dolari
  • un binoclu folosit la opera, avand incrustat logo-ul lui Madoff - 5 dolari
  • un racitor pentru bauturi, cu doua buzunare de piele - 75 de dolari
  • o vesta marca Land's End, primita cadou de angajatii Madoff Investment Securities in 2007 - 100 de dolari
  • o lanterna ce te ajuta "sa luminezi zilele negre de pe Wall Street" - 25 de dolari
  • un sac de spate - 250 de dolari
  • o sapca de baseball cu logo-ul MADF - 25 de dolari
  • o geanta - 116,50 de dolari

Citeste pe acelasi subiect:

Lacomia bancilor elvetiene, speculata de Madoff