Criza globala ar putea insemna reinstaurarea unei crizei valutare pentru mai multe tari emergente, mai ales din Europa de Est, intre care si Romania, state care isi vad moneda nationala devalorizandu-se puternic si investitorii straini retragandu-si masiv capitalul.

Romania, Polonia, Bulgaria, tarile baltice si Rusia, se confrunta cu o scadere periculoasa a monedelor, situatie intalnita si in Pakistan, India si Vietnam.

Cele mai vulnerabile sunt tarile in care datoriile in valuta si deficitele de cont curent sunt semnificative.

Situatia actuala este asemanatoare cu ceea ce s-a intamplat in Mexic in 1994, in Asia in 1997, in Rusia in 1998 sau in Argentina in 2001, declara Jean-Paul Betbeze, director economic la banca franceza Credit Agricole, cea mai mare banca de retail din Franta, scrie AFP.

Criza a cursului de schimb apare atunci cand moneda nu mai creste, "inflatia urca puternic, dobanzile cresc, activitatea economica stagneaza, iar la un moment dat situatia devine insuportabila", a explicat acesta.

Recent, Olivier Blanchard, economist-sef al Fondului Monetar International (FMI), si-a exprimat ingrijorarea, intr-un articol publicat in Le Monde, in privinta riscurilor producerii unei "crize valutare" in tarile emergente, unde bancile occidentale aflate in criza de lichiditati isi repatriaza masiv capitalul.