Autoritatile de reglementare din SUA au anchetat firma lui Madoff de opt ori in ultimii 16 ani
Autoritatea de Reglementare a Industriei Financiare, care supravegheaza firmele de brokeraj, a raportat in 2007 ca unele parti ale firmei lui Madoff par sa nu aiba niciun client.
Conform Wall Street Journal, Madoff a fost intervievat de cel putin doua ori de catre SEC, autoritatile nereusind insa sa descopere frauda in valoare de 50 miliarde de dolari, despre care anchetatorii cred ca a fost demarata la inceputul anilor '70.
Potrivit Comisiei de supraveghere a pietelor de capital, Bernard Madoff a actionat pe baza unei scheme piramidale, sau Ponzi. Astfel, cu promisiunea unor castiguri mari drept momeala, fraudulentul a luat bani de la investitori noi pentru a plati mai devreme alti investitori. Aceasta se intampla pana in momentul in care nu mai poate gasi noi investitori si intregul sistem se prabuseste, iar cei mai noi investitori pierd toata suma investita.
Bernard Madoff, in varsta de 70 de ani, se afla in arest la domiciliu in apartamentul sau din Manhattan. El a fost acuzat in data de 11 decembrie de ceea ce ar putea deveni cea mai mare frauda de pe Wall Street.

De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Cine este Ioana Mihăilă, propunerea USR-PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
Atentie, o schema piramidala nu este acelasi lucru cu schema Ponzi, desi au unele puncte in comun si cei mai multi oameni nici nu fac diferenta. In cazul lui Madoff este doar o frauda de tip Ponzi, probabil cea mai mare din istorie.
Ne poti spune prin ce se deosebesc cele 2 scheme? Multumesc!
In schema Ponzi nu e acelasi principiu, toti clientii sunt atrasi de aceeasi organizatie, momiti cu niste castiguri mai mari decat sunt posibile prin investitii normale de piata. Binenteles, totul sub masca legalitatii, mintind ca fondurile sunt investite in afaceri extrem de profitabile. La inceput participantii primesc ceva bani inapoi ca sa para ca totul este ok, insa sunt sfatuiti sa-i "reinvesteasca".
O schema piramidala colapseaza repede, pe cand Ponzi e mai dificil de depistat si are toate sansele sa mearga cu frauda ani de zile... pana cand cei care participa vor avea nevoie de bani lichizi in numar mare.
detalii pe wikipedia. http://en.wikipedia.org/wiki/Ponzi_scheme sectiunea "What is and is not a Ponzi scheme"
Multumesc pentru explicatie! :)