Asiguratii care detin polite Casco valabile pot, incepand de la 1 ianuarie 2009, sa obtina un "document de introducere in reparatie" a vehiculului propriu avariat direct de la asiguratorul unde a fost facuta polita, fara a mai fi necesara deplasarea la politia rutiera, a anuntat luni Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Masura este valabila doar in situatia unui accident de circulatie din care a rezultat numai avarierea propriului vehicul si in alte imprejurari decat un accident de circulatie.

"Unitatile reparatoare de vehicule au obligatia sa accepte „documentele de introducere in reparatie” a vehiculelor eliberate de asiguratori ti prezentate de asiguratii CASCO, acestea fiind echivalente celor eliberate de politia rutiera sub titulatura „autorizatie de reparatie”", se arata in comunicatul CSA.

Documentul de introducere in reparatie va avea o serie unica si va fi eliberat de asigurator in doua exemplare (originalul fiindu-i inmanat solicitantului).

Modalitatea de instiintare a asiguratorului despre pagubele materiale produse la vehiculul asigurat CASCO, intr-una din cele doua situatii de mai sus, este reglementata de normele puse in aplicare prin Ordinul nr.12/2008, emis de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), coroborate cu prevederile Ordonantei de urgenta nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile ti completarile ulterioare.

Veridicitatea documentului in cauza poate fi verificata in doua moduri: fie direct la asiguratorul emitent, fie prin verificarea pe site-ul CSA a numarului unic de inmatriculare a asiguratorului in Registrul asiguratorilor si brokerilor de asigurare, respectiv a codului de inregistrare alocat de CSA.

Eliberarea documentului de introducere in reparatie a vehiculelor nu constituie nota tehnica finala de constatare a daunelor si nici obligatie de plata din partea asiguratorului, acest lucru fiind de altfel mentionat ti in document, mai mentioneaza in comunicatul CSA.